Consiliul
Județean Cluj
Adieu, Johnny!
Miercuri, 6 decembrie… Mă aflam în autobuzul 30 și văzând în jurul meu atâta tineret cu ochii și mâinile în telefoanele mobile și înfundați în scaunele mașinii, mi-am zis: Dacă tot am prins un loc, de care mă țineam cu ambele mâini, să nu mi-l ia cineva, hai să văd și eu ce mai zic ăia de pe Facebook… Așa am aflat de moartea lui Johnny Hallyday… Nu-mi venea să cred, oricum aveam amândoi niște asemănări teribile: și eu și el ne născusem la aceeași dată, 15 iunie 1943! Chestie cu care m-am mândrit toată tinerețea mea.
Omul acesta a avut o viață teribil de agitată dar nu o să povestesc decât sumar despre legenda rock-ului francez. Au făcut-o alții. Așa că o să încerc să povestesc despre actorul de cinema Johnny Hallyday.
Compozitorul, actorul și cântărețul Johnny Hallyday (numele real Jean-Phillipe Smet) s-a născut la 15 iunie 1943, la Paris. Fiu al unui top model, Huguette Clerc, și al artistului belgian de „music-hall” Leon Smet, lui Johnny i-a plăcut să umble foarte mult prin lume încă din copilărie. A locuit la Londra cu mătușa și soțul acesteia, un artist de varieté de la care și-a luat numele artistic și trăind între artiști a început de mic să cânte la chitară și a luat lecții de dans.
În 1957, familia acestuia s-a stabilit la Paris iar Johnny Hallyday a început să cânte pe scenă alături de marele Georges Brassens și a apărut în câteva reclame. Pe urmă, l-a văzut pe Elvis Presley și așa s-a hotărât să devină cântăreț de rock&roll, începînd să interpreteze acest gen în cluburi și cabarete. Hallyday a debutat în 1960 și a devenit rapid idolul tinerei generații franceze. Să ne aducem aminte: în 1963 strângea 150 000 de fani la un concert, transformînd într-un haos total sala Olympia! Președintele De Gaulle remarca momentul acesta spunând că dacă tinerii francezi au atâta energie, ar trebui duși mai bine la muncă! Primul album muzical l-a înregistrat în 1960, cu titlul Hello Johnny. Au urmat Nous les Gars, Nous les Filles (1961), Tete a Tete avec Johnny (1961), Salut les Copains! (1961), Johnny Hallyday sings America’s Rockin’ Hits (1962), Les Bras en Croix (1963), Les Rocks les Plus Terribles (1964),
Halleluyah (1965), Johnny Chante Hallyday (1965). Era o perioadă pe care am iubit-o foarte mult. Erau timpurile lui Claude Francois, Eddy Mitchell, Michel Sardou sau Jacques Dutronc. Franța venea cu o muzică pe care generația mea nu o va uita niciodată…
Întâlnirea lui Johnny cu filmul a avut loc la 12 ani când a avut un rol în Diabolique. Apoi, a fost distribuit în pelicule ca Tales of Paris (1962), serialul TV L’Europe en chantant (1962), Where Are You From, Johnny? (1964), Specialists (1969), The Legend of Doom House (1974), L’homme qui voulait passer a la télé (2005), Jean-Philippe (2006), The Pink Panther 2 (2009). După ce a înregistrat albumul de succes Ça Ne Finira Jamais, în 2008, a fost distribuit în filmul Vengeance, iar în 2009 a participat la Festivalul de Film de la Cannes, cu rolul principal din acest film. A avut roluri în cinematografie și în teatru, de aventurier, detectiv, polițist, cowboy și nu în ultimul rând, de cântăreț. Într-un fel, și-a jucat propria viață, nu i-a fost prea greu să facă povestea asta. L-a avantajat foarte mult ținuta, carisma, gestica și se pare că anii de contact cu scena de la Olympia, Bobino, și multe altele, fanii din jurul său, gustul pentru a încerca noul, atenția acordată de regizorii Oliver Draham, Eric Weston, Brad Mirman sau Patrice Leconte, toate astea l-au adus alături de mari actori: Harvey Keitel, Jean Reno, Beau Bridges, Gerard Depardieu sau Jean Rochefort.
Legenda rock&roll-ului francez, Johnny Hallyday, a murit în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2017, la Paris. Avea 74 de ani și suferea de cancer la plămâni. A murit alături de familia sa, împăcat cu tot ceea ce sa întâmplat în tumultoasa lui viață. Adieu, Johnny!…