Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

ANTISOCIAL revine la Cluj

ANTISOCIAL revine la Cluj, la un an de la izbuncirea incidentului de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai”

 

Criza sistemului educațional și conflictul dintre generații au luat amploare în mediul online și, odată cu spectacolul ANTISOCIAL, au câștigat un nou spațiu de dezbatere: sala de teatru. ANTISOCIAL este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara anului 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.

 

Vă invităm să ne fiți alături la una dintre reprezentațiile spectacolului Antisocial din data de 22 februarie 2016, pentru a discuta față în față, alături de nume importante din domeniul educației și culturii, despre aceste subiecte prea mult evitate. Fără încrâncenare, fără furie, fără vorbe mari. Reprezentațiile vor avea loc luni, 22 februarie 2016, de la ora 18:00 și de la ora 20:00, la Sala de Spectacole Radio Cluj – str. Donath, nr. 160.

 

ANTISOCIAL este produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi de Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Actorii din distribuție, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al ULBS, sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminița Puiuleț, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu și de consultantul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de după spectacol vor fi moderate de Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu.

 

Subiectul piesei ANTISOCIAL vă este, probabil, familiar. Într-un liceu din România anului 2015, elevii creează un grup secret pe o platformă de socializare. Ajutați de câțiva elevi, profesorii află, se infiltrează și îi demască. Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexă și provocatoare, care îmbină biografiile reale ale actorilor cu teme actuale. Pentru a duce mai departe întrebările ridicate de spectacol, acesta este urmat de o dezbatere liberă cu publicul.

 

Anul trecut TNRS, ULBS și BRD prin Platforma culturală BRD Scena9, au realizat un turneu național, Manifest pentru Dialog, în 21 de orașe ale țării, în perioada noiembrie – decembrie 2015: Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Iași, Botoșani, Suceava, Deva, Bistrița, Târgu Mureș, Alba Iulia, Ploiești, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, București și au adunat în sălile de spectacole peste 3500 de părinți, profesori și elevi.

Mai mult, pagina de Facebook a turneului s-a transformat într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

 

„Aducem laolaltă, în sala de spectacol, atât elevii și profesorii, cât și părinții, astfel încât, împreună, să identificăm tarele care ne sabotează în acest moment căile de dezvoltare pentru copii, căile de exprimare pentru profesori, căile de rezolvare a problemelor pentru părinți. Doar împreună putem ajunge la un dialog care, în primul rând, să nască întrebări, și abia apoi, să aducă posibile soluții. Nu întâmplător s-a referit domnul Președinte Klaus Iohannis în fața Guvernului, în fața Parlamentului, la nevoia uriașă de a porni o dezbatere reală la nivel național despre ceea ce înseamnă educația. Noi am prefigurat acest fapt și am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins că inițiativa noastră va lansa noi provocări care vor arăta calea normală de dezvoltare a tinerilor în această societate!“, declara Constantin Chiriac la debutul turneului.

 

„Avem o șansă importantă, în acest moment, să punem în discuție educația bazată pe autoritate, în care tinerii sunt tratați cu condescendență. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spațiu în care toată lumea învață de la toată lumea, un spațiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale: părinți, elevi sau profesori.“ explică Bogdan Georgescu.

 

Bogdan Georgescu dezvoltă, prin proiectele sale din ultimii zece ani, o metodă proprie de teatru, pe care o numește Artă Activă. A participat ca artist sau trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe și workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Spania, Marea Britanie și România. Se definește ca artist și observaţionist. Printre premiile obținute de Bogdan Georgescu se numără: Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secția română (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg (2011), Cel mai bun spectacol la Festivalul European al Spectacolului de Teatru, Timișoara (2012) sau premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist la Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012).

 

Prin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și programul său de voluntariat, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu și Școala Doctorală în Artele Spectacolului din cadrul aceleiași universități se profilează ca un centru vibrant al teatrului tânăr, un spațiul deopotrivă al excelenței și al experimentului în artele spectacolului. Sub îndrumarea reputatului manager cultural și actor Constantin Chiriac, orașul a atras în ultimii ani nume importante din artele spectacolului din întreaga lume, teatrul devenind un element definitoriu pentru brandul cultural al orașului.

 

Platforma culturala BRD Scena9 îți propune să fie acel loc în care tinerii artiști visează, explorează, se exprimă, învață, creează, produc valoare. Platforma s-a confirmat a fi un spațiu al dialogului în care coexistă proiecte strălucitoare cu proiecte ce creează punți între educație și cultură, cum sunt Ideo Ideis și Manifest pentru Dialog. BRD Scena9 își propune să reunească toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emoție, precum și din tehnologie.

 

 

 

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg