Consiliul
Județean Cluj
Cercetare și impact – Despre unicitatea expoziției “Imagini din Galerii Secrete”
În foarte multe muzee din lume curatorii expun obiectele din depozitele muzeelor în care lucrează. Dar acest fapt constituie în sine o limitare, din mai multe motive. În primul rând muzeele nu au spații de stocare după măsura nevoilor de colecționare. În al doilea rând, colecțiile vechi dictează subiectul și greu pot vorbi despre lumea în care trăim. În experiența mea de lucru în muzee și în galerii de artă am încercat să fac expoziții cu obiecte, imagini, filme din afara muzeului, sau să expun acele obiecte care sunt în depozite, dar care rareori sunt expuse. Pasiunea mea pentru muzee pendulează între bucuria de a pune în scenă idei noi (sau mai vechi) și dorința de a trezi muzeul din învechire și din static, astfel încât să reușească să atragă publicul contemporan. Cred că avem nevoie să spunem povești folosind imagini și obiecte. Muzeul este încă un spațiu atractiv și unul în care oamenii se pot întâlni pentru a dezbate.
În proiectul Hidden Galleries mi-a plăcut să lucrez cu istorici, antropologi, designeri și artiști. M-am folosit de experiența din antropologia vizuală pentru a organiza pe teme diferite materialul vizual colectat în cercetare și pentru a întreba: Ce vedeți când priviți aceste fotografii în prezent? Există o viață pentru aceste imagini în afara arhivelor? Spun imaginile altfel de povești decât cele surprinse în cuvinte? De obicei cercetătorii își prezintă rezultatele cercetărilor lor su b formă de text. Dar publicul larg rareori citește aceste articole sau cărți publicate.
Pe lângă lucrul la conceptul și realizarea efectivă a patru expoziții (în Cluj-Napoca, Budapesta, Cork și Chișinău) proiectul propune și desfășurarea unor evenimente de proiecție și discuții pe marginea unor filme de propagandă, vizite ghidate și nu în ultimul rând, realizarea unor cursuri/ program de practică pentru elevii de liceu și respectiv de facultate. La Cluj, elevii Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” vor fi familiarizați cu câteva din rezultatele proiectului, plecând de la ideea de arhivă vizuală, mai exact de la una dintre platformele de socializare cu care se îndeletnicesc – Facebook. Ce fel de imagini postează? S-au gândit vreodată dacă există efecte secundare în postarea de imagini cu familia sau cu prietenii? Cazul lor contemporan va fi alăturat poveștilor din arhivele poliției politice, atunci când fotografii personale și întregi albume au fost confiscate ca probe de incriminare și ca instrumente de identificare a altor persoane. Elevii vor fi îndemnați să exploreze materialul vizual vast (arhiva online a proiectului, dar și expoziția) și să creeze obiecte sau concepte de mini expoziție plecând de la ideea de arhivă. Cu studenții de la Facultatea de Sociologie și Asistență socială a Universității „Babeș-Bolyai”, vom face etnografie în arhive, în spațiul expozițional și on-line. Studenții vor explora fizic dar și virtual diferite tipuri de arhive, se vor familiariza cu felul în care informația este indexată, limitele arhivelor și accesul la ele. În muzeu, studenții vor analiza ce fel de percepții au vizitatorii în expoziție, cu ce rămân aceștia după ce vizitează.