Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Cinci culturi într-un proiect artistic româno-norvegian

Cinci culturi într-un proiect artistic româno-norvegian

 

Recent, o inedită coproducție între Asociația Reflector din Cluj și Asociația Concordia din Oslo s-a derulat în capitala Norvegiei. În proiect au fost implicați muzicieni și actori din cele două țări, premisa lor fiind aceea a păstrării și promovării identității culturale și a dialogului intercultural.

În Europa zilelor noastre, conservarea identității culturale reprezintă o provocare. Pornind de la aceste idei, Asociația Reflector din Cluj-Napoca și Asociația Concordia Oslo au dezvoltat un parteneriat menit să contribuie la facilitarea dialogului intercultural, la promovarea valorilor culturale române și norvegiene, precum și a etniilor care conviețuiesc în cele două țări. Cele două organizații au pus la cale un dialog artistic cu „replici” inspirate din folclor, a cărui concretizare a avut loc în urmă cu câteva zile, la Oslo. Artiști norvegieni și români s-au reunit într-un spectacol inedit, menit să pună în valoare diversitatea etnoculturală europeană și să transmită spectatorilor de azi valori culturale autentice, prin forme de expresie artistică ce transcend barierele lingvistice. Programul a inclus piese muzicale, secvențe de dans, elemente de port, reprezentative pentru cinci culturi – norvegiană, românească, maghiară, evreiască și rromani, cu accent pe primele două.

Legat de cultura norvegiană se cuvine să precizăm că aceasta a evoluat și a fost strâns contopită, de-a lungul timpului, cu elementele geografice și istorice caracteristice fiecărei zone. Astfel, cultura norvergiană combină trecutul pre-creștin cu momente sau figuri creștine locale, sărbătorile creștine fiind sărbătorite și acum alături de sărbătorile arhaice. Cea mai populară sărbătoare pre-creștină este Midtsommer, marcând începutul verii, în iunie, când oamenii se adună și celebrează soarele și natura; ea este în același timp și sărbătoarea sfântului Ioan Botezătorul. Evenimentele familiale, cum sunt nunta sau botezul, sunt ocazii in care majoritatea norvegienilor poartă ținuta traditională, numită bunad. Acesta este făcut cu multă măiestre, din lână, în diferite culori, specifice fiecărei zone geografice. Ținuta este purtată și de ziua națională a Norvegiei, 17 mai, zi în care fiecare localitate organizează „trenul copiilor” – o paradă festivă la care participă toată lumea – un simbol al păcii, înțelegerii, toleranței, valori pe care norvegienii le respectă îndeaproape.

Astfel de valori și elemente culturale au fost promovate în cadrul călătoriei artistice pe care au realizat-o cele două asociații și ai cărei protagoniști au fost:

Naistul Roar Elgenberg, Norvegia – consacrat artist norvegian de talie internațională, cu o discografie care cuprinde 16 albume proprii, un mare iubitor al muzicii tradiționale româneşti pe care a adus-o, într-o interpretare proprie, în fața publicului din întreaga lume. A fost decorat de statul român cu Meritul Cultural” în grad de Cavaler, în anul 2007, pentru promovarea culturii românești.

Chitaristul Cezar Zavate – profesor la Oslo Music School, muzician de excepţie, colaborator al mai multor trupe norvegiene de succes. În România a cântat, colaborat şi înregistrat cu artiști precum Ştefan Bănică jr., Paula Seling, Luminiţa Anghel, Marcel Pavel și Virgil Popescu.

Arpad Buta – claviaturi/saxofon/clarinet – muzician polivalent, profesor la Odda Music School, compozitor, producător muzical.  A cântat cu artiști norvegieni consacrați, precum Stian Carstensen, Groove Orchestra, Frode Gryten, Erlend Sletevoll, Synergy și Jitney.

Gabriel Ghita – claviaturi – component și colaborator al unor trupe muzicale și artiști renumiți din România, precum: Compact C, Emeric Set, Mihaela Runceanu, Alexandru Jula etc.

Percuționistul Sorin Zamfir – component și colaborator al unor trupe muzicale și artiști renumiți din România cum ar fi: Semnal M, Emeric Set, Cătălin Condurache & Sabah, Sunet Transilvan etc.

Diana Roşca – actriță/vocal colaborări permanente/individuale cu Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Timișoara, Teatrul “Aureliu Manea” Turda, Teatrul de Artă Deva; a dezvoltat numeroase proiecte independente în domeniul cultural (teatru, muzică, film), proiecte aduse în fața publicului din România, Europa și SUA.

Evenimentul inter-cultural a fost parte din proiectul “I3 – Interethnic • Intercultural • Inter-arts”, finanţat prin Granturile SEE în cadrul Programului PA16/RO12 – Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, Fondul pentru relaţii bilaterale,
Măsura B: Crearea/menţinerea unor relaţii de cooperare şi schimb de experienţă.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg