Consiliul
Județean Cluj
Festivalul de teatru “GALA ARTElier” – Petroșani
V-am obișnuit în ultimul timp cu subiectul Teatrul Dramatic I. D. Sârbu petroșenean nu cunoaște odihna nici în „pandemonie”: de data asta, un inedit-reușit maraton „spectacular” (21 și 31 august) al inimosului și talentatului colectiv în frunte cu directorul Cosmin Rădescu, într-o locație de excepție, Brădet, la marginea pădurii! Spectacolele s-au adresat atât copiilor, cât și adulților, iar „sălile” au fost mereu „pline”, atât cât permite situația. Echipa teatrală a transformat locul într-un „luminiș” cultural: conceptul central heidegger-ian Lichtung (luminiș!), referindu-se la „iluminarea” ideilor în mijlocul întunericului „pădurii”! Câtă nevoie este… Festivalul a durat 10 zile, așa „decalogul” fluturașilor înmânați zilnic, de exemplu Arta e un sacrificiu printr-un fel de nobilă automutilare /
Am avut șansa să văd două premiere de excepție: ALTER MIND și Niciodată toamna nu fu mai grețoasă (22 și 23 august). Prima e un interesant spectacol video despre nașterea Universului, a omului, miturile sale, de la Adam și Eva, „povestite” până în actualitate, pe o „cosmic music” originală, totul imaginat de scenaristul, regizorul și video-designer-ul Andrei Cozlac. Închipuiți-vă un uriaș ecran de 6x9m pe care se în- și dezlănțuie, timp de peste 60 de minute, o feerie cromatică debordând de imaginație, sincronizată perfect de un talentat „jeanmicheljarr” autohton: compozitorul și sound-designer-ul Călin Țopa.
Interesantă ideea de a „marca”, permanent pe tot lungul ecranului, o platoniciană „rațiune-matrice” sub forma unui creier stilizat (un cerc în mijlocul unor poliedere și triunghiuri), de la care „pornește” Totul. Crearea Universului, apoi a oamenilor, Istoria lor cu „bune & rele”… Doi povestitori – Mihai Alexandru și Corina Vișinescu – prezintă, cu farmec, toată această „evoluție / involuție” (depinde de „unghiul de vedere”), „deghizați” el în Soare – ea Lună, plimbându-ne prin Rai, apoi copiii, certuri, despărțire… ajungând la gravele probleme actuale cu lăcomia unora împotriva celor mulți, distrugerea naturii etc. Așa e povestea tânărului și a profesorului pensionat, în stilul unei parabole biblice, unde primul, avid, aplică metode științific-raționale pentru o recoltă imensă spre a face mulți bani. O furtună îi distruge bogata recoltă, pe când cea modestă a rezistat fiindcă a fost „doar ajutată” să se dezvolte prin propriile forțe, devenind astfel mai puternică. De aceea ne sunt date cele 10 porunci esențiale, însă, fiind nesocotite, Creierul / Mastermind-ul „ia înapoi” ceea ce a creat și vom ajunge la Zero-ul Inițial! Prețul e extincția Umanității… Au mai interpretat: Alexandru Cazan, Sergiu Fărte, Marian Politic, Amalia Toaxen, Radu Tudosie și Laurențiu Vlad. Finalul apoteotic nu poate lăsa „rece” nici un spectator, afirmând (dovedit aici) că „Toți suntem pământ și praf de stele”!, în același timp. Ne duce cu gândul la imnul sublimei generații care ne-a dăruit democrația și libertatea luptând (cu sute de victime în rândul lor!) cu diabolica epocă mc-carthystă din SUA: We are Stardust (Suntem praf de stele) cu Joni Mitchell! „billion year old carbon, caught in the devil’s bargain and we got to get ourselves back to the garden / carbon de miliarde de ani, prinși în afacerea diavolului și trebuie să ne întoarcem în Grădină”. Chapeau generația Fower Power și… acum: Andrei Cozlac și Călin Țopa!
Seara următoare e Niciodată toamna nu fu mai grețoasă: din nou, acest inovativ colectiv (ne obligă la rime!) ne surprinde cu o „piesă” în tradiția Marii Comedii Mute, care s-a „înfiripat” (veți vedea de ce acest cuvânt) sub bagheta scenartistului și regizorului Ion Barbu. El a creat cele 18 personaje din îndrăgitele și cunoscutele sale caricaturi răspândite prin multe ziare și reviste emblematice ale Tranziției: Bețivul, Politicianul, Primarul, Polițistul, Parpanghel și Piranda, Evreul, Prezentatoarea, Popa, Țăranul și Țăranca, Judecătorul, Doctorul… chiar și Isus! Conceput ca o înșiruire de 16 sketch-uri / scenete tip caragialean cu subtile legături de acțiune și personaje între ele, Ion Barbu a reușit cu brio să ne „vizualizeze” pantomimic o pertinentă „radiografie” a societății românești contemporane, în tușele groase ale unei ironii sarcastice susținute de comicul debordant al tuturor actorilor. Începutul e programatic pentru epoca actuală: scena goală are un soclu ceși așteaptă „statuia / idolul” prezentului: vine un „cetățean turmentat”, se suie pe ea și adoarme. Aapare o Struțo-Cămilă cu pantaloni negri, cămeșă și căciulă țărărănești, cu diplomatul plin de „slană, pâne & ceapă” (ia micul dejun), apoi „masele” să-l inaugureze – se înlătură pânza și pe soclul impunător e Bețivul – sună sarcastic melodia Power to the people… „Ăștia” sunt idolii pe care-i avem azi! Prezentatoarea Amelia Toaxen anunță rundele ca la box (epoca fiind făcută k. o. la sfârșitul fiecăreia) cu mult umor și mereu „altfel”, o latură a ei ascunsă până acum: are mănuși de box, se agită „fioros”, iar pe halatul e scris Bestia din Carpați! Totul pe melodia emblematică a E, L. & P: Cest la vie (who knows who cares for me!) – Asta ne e viața… Altă rundă: Primarul vine cu steagul tricolor, dar nimeni nu-l urmează, ia altul pe care sunt desenate „un cârnaț mare și steaua roșie”: acum vin toți, așteptând să li se dea „obolul” pentru sprijin. Singur Isus umblă cu drapelul României, iar restul i se alătură numai pentru a „țopăi” („pupat și dansat toți Piața independenții”!) celebrul dans Pinguinul. Mai menționăm „runda” cu perechea de țărani ce vând de toate, să aibă și ei bani, fiecare ia ce poate, Piranda și Parpanghel încearcă să fure, Polițistul își încasează șpaga, Primarul ia ce vrea pe gratis, iar la urmă Evreul „umflă” tot ce găsește. În alta, Popa își face datoria numai pentru bani și tot așa ni se prezintă o frescă fidelă a societății noastre… Finalul, după acest antrenant meci de box „profesionist” (16 runde) spune multe, fiind pe renumitele versuri ale lui Gil Dobrică: Viața noastră unde e, viața noastră ce-ați făcut cu ea…?!” Ca să nu se mai zică: Înainte de 1990 nu era rezistență și, iată, chiar artă îndrăzneață!
Au interpetat cu mult talent și debordantă putere imaginativă folosind toate „trucurile” comediei mute: Izabela Badovics, Irina Bodea-Radu, Alexandru Cazan, Dorin Ceagoreanu, Daniel Cergă, Oana Crișan, Sergiu Fîrte, Oana Liciu-Gogu, Nicoleta Niculescu, Marian Politic, Alessia Rădescu, Cosmin Rădescu, Mihai Sima, Gheorghe Stoica, Amelia Toaxen, Radu Tudosie, Corina Vișinescu, Alexandru Vlad. Regizorul mi-a mărturisit, după bucuria succesului, că i-a lăsat liberi în „crearea” personajului și a momentelor comice. Iar această „fermentare” creativă a oferit publicului încântat multe momente antologice, răsplătite cu aplauze la scenă deschisă. Nici un moment redundant sau de repetiție a „trucurilor” comice, mișcarea scenică și sincronizarea perfectă a partenerilor de joc, în ciuda prezenței, uneori, a tuturor pe scenă au fost o încântare ce a durat 70 de minute răsplătite cu ovații și mai multe chemări, în ropotul aplauzelor. „Runda” viitoare e a voastră: o vizită la spectacolele din Petroșani (dar și pentru împrejurimile pitorești) – merită din plin!