Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Forța masivă a poeziei

Forța masivă a poeziei

„Poezia poate fi o forță masivă pentru a ajuta oamenii” – spune Serena Piccoli în textul introductiv al noului său volum de poezie, apărut recent la Editura Moria Books din Chicago. gulp\gasp este a doua carte de poezie scrisă direct în limba engleză de către poeta italiană. În 2017, aceeași editură îi publica silviotrump – primul său volum englezesc, după ce alte cărți ale sale, de poezie și proză, au apărut în limba italiană, la edituri italiene.
Născută la Padova, Serena Piccoli este poetă, traducătoare, dramaturg, fotograf de artă, fondator și director artistic al unor festivaluri de poezie și teatru. Creațiile sale au fost publicate în volume antologice și reviste din lumea întreagă (Marea Britanie, SUA, Canada, Australia, Irlanda, Nigeria, Italia, România, etc.). Tribuna a găzduit în paginile sale mai multe poeme semnate de Serena Piccoli, precum și o piesă de teatru. De asemenea, poeta este colaboratoare a publicației noastre, contribuind, alături de Giorgia Monti, la realizarea rubricii de Poezie italiană contemporană și a antologiei Verso l’Italia (Editura Tribuna, 2020). Piesele sale de teatru au fost puse în scenă cu succes în toată Italia. Este frecvent invitată la festivaluri de poezie și teatru, iar fotografiile sale artistice au fost prezentate în reviste și galerii de artă din întreaga lume. În trecut, a absolvit studii superioare de limba engleză la Universitatea din Padova, a obținut a doua licență în artele spectacolului la Universitatea din Ferrara și o diplomă de master în teatru și artele spectacolului din partea Universității din Veneția. În prezent locuiește în Marea Britanie, la Liverpool.
Cu o prefață de Adeena Karasick (scriitoare canadiană), noul volum de poezie al Serenei Piccoli continuă linia manifestelor, a atitudinii virulente împotriva nedreptăților sociale de orice fel – teme prezente și în cărțile publicate până acum, cu diferența că, de data aceasta, tonul vocii poetice este cu mult mai tăios: ca o lamă de bisturiu care separă, dintr-o singură mișcare, răul de bine, cangrena de restul trupului sănătos. De altfel, poeta însăși afirmă că volumul de față o reprezintă în cea mai mare măsură, comparativ cu tot ceea ce a scris până la acest moment.
Creativitatea debordantă, angajamentul pentru justiția socială, ironia subtilă și amară, împreună cu viziunile poetice imaginare – toate sunt prezente în poemele sale. Mesajul transmis este unul imperativ și curajos (chiar foarte curajos în unele cazuri…). Ea este o voce a acestei lumi, o voce care ne atrage atenția asupra problemelor sociale și politice cu care, vrem nu vrem, trebuie să ne confruntăm cu toții, o voce care crede cu tărie în puterea poeziei de a schimba fața lumii. Altfel nu poate fi înțeleasă tenacitatea, determinarea, insistența cu care poeta se înregimentează mereu în luptele pe care le poartă cu toate cauzele injustiției sociale. „Mulțumesc poeziei că m-a făcut vocea celor fără voce” – afirmă ea. Și într-adevăr, prin ceea ce spune, atrage virulent atenția asupra tuturor nedreptăților: de la violența împotriva femeilor, exploatarea prin muncă a migranților, politicile guvernelor în perioada pandemiei de coranavirus, până la abuzuri de orice fel sau războaiele contemporane, ca să amintesc doar câteva dintre țintele săgeților ei – „Serena Piccoli este «bolnavă de toate acestea»”, după cum spune Adeena Karasick.
Lumea în care trăim, cu puternicele tulburări de pe scena politică și socială, în toate statele, în toate locurile de pe glob, o forțează pe poetă să schimbe registrul liric. „Obișnuiam să scriu poezii de dragoste” – spune într-un poem. Cu toate acestea, în ciuda unui acut simț al ironiei, a unor jocuri de cuvinte provocatoare și a unor sentințe care cad greu, precum pietrele, sensibilitatea și puritatea simțirii artistice nu se pierd nici de această dată. Dimpotrivă, transpar din fiecare poem al volumului, cu tot militantismul versurilor care-l compun. Iar pentru acest lucru, Serena Piccoli mulțumește bogăției peisajelor naturale (și urbane spune ea) din cele două țări, cea natală și cea adoptivă, culturii italiene deopotrivă. „Frumusețea ne face să supraviețuim” – zice un alt vers al ei, ceea ce denotă, o dată în plus, că dincolo de toate aceste angajamente sociale, despre care vorbește poezia volumului recent apărut în Statele Unite, se află un suflet delicat și pur, care mișcă cititorul îndrăgostit de poezie.
Coperta este ilustrată cu o fotografie realizată de Serena, reprezentând un perete cu graffiti pe care scrie: „Nonsense” – întărind și mai mult, prin antagonism, mesajul volumului.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg