Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Grafică românească la Villa Benzi Zecchini

Grafică românească la Villa Benzi Zecchini

În 16 septembrie este vernisată la Villa Benzi Zecchini din Caerano di San Marco expoziţia „Divagaţii estetice” care prezintă publicului din Italia opera a 20 de artişti români cu 40 de opere din toate centrele culturale importante ale ţării.
Expoziţia de faţă este o primă etapă a colaborării dintre Asociaţia Gravorilor din Italia şi revista „Tribuna”, care organizează expoziţiile anuale „Tribuna Graphic” cu 30 de graficieni din lumea întreagă, pe bază de invitaţie. În acest an „Tribuna Graphic” este dedicată graficii japoneze.
Această colaborare a fost perfectată în luna mai la Treviso între asociaţia italiană şi o delegaţie a revistei „Tribuna” reprezentată de Mircea Arman, redactor şef, Ovidiu Petca, secretar artistic, Ioan-Pavel Azap, redactor şef adjunct şi Oana Pughineanu, redactor.
Cu această ocazie s-a hotărât ca în 2017 să fie organizate la sediul Fundaţiei Benetton din Treviso şi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca două expoziţii de grafică din operele unor artişti italieni şi români selectaţi de organizatori, editându-se un catalog comun.
Expoziţia de la Caerano di San Marco este o surpriză oferită de partenerii italieni. Ea nu făcea parte din înţelegerea iniţială.
Această expoziţie va fi deschisă în somptuoasa clădire Villa Benzi Zecchini între 16 septembrie şi 2 octombrie.
Iniţiativa fiind una clujeană este necesar să să fie amintiţi în primul rând artiştii care activează în capitala Transilvaniei.
Cristian Opriş (n. 1973) şi Ovidiu Tarţa (n. 1976) sunt cadre didactice la Academia de Artă din Cluj, cu participări la numeroase expoziţii internaţionale. Horváth Gyöngyvér (n. 1952) şi Géza Székely (n. 1958), de asemenea din Cluj, sunt reprezentanţi de seamă ai artei minorităţii maghiare din România. Horváth Gyöngyvér este specializată în colografie, tehnică dusă la perfecţiune de fostul profesor al artistei, Lászlo Feszt (1930-2013), unul dintre cei mai importanţi graficieni din România, foarte apreciat în Italia anilor ‘70. Géza Székely este cunoscut ca un bun organizator de expoziţii şi un viguros grafician. Călin Stegerean (n. 1961) a fost directorul Muzeului de Artă din Cluj, iar foarte recent a devenit directorul Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti. El a trimis două lucrări de artă digitală.
Ovidiu Petca (n. 1958) face de 15 ani exclusiv artă digitală. A participat la numeroase expozitii internaţionale. Este curatorul expoziţiei prezente, alături de Luciano Rossetto.
Braşovul este un important centru cultural şi industrial al Transilvaniei, fiind reprezentat de Adrian Timar (n. 1954), absolvent al Institutului de Artă din Cluj. În prezent profesor la Liceul de Arte din Braşov. Jakab Ábrahám (n. 1952), un maestru al tehnicilor combinate de tipar adânc, este şi el din Braşov. Amândoi au reprezentat România la importante bienale internaţionale de grafică.
Eugen Dornescu (n. 1955) este din Sibiu, fiind un excelent pictor şi grafician. În grafică este cunoscut datorită colografiilor sale expresive. Un alt artist sibian cu o carieră artistică foarte bogată este Ştefan Orth (n. 1945), cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.
Ferenc Siklody (n. 1968) este şi el absolvent al institutului clujean fiind un artist complex, practicând toate tehnicile specifice ale graficii de multiplicare. Este profesor la Miercurea Ciuc. O lungă perioadă a fost referent la Centrul Cultural din Lăzarea, unde a organizat multe expoziţii.
Timişoara, capitala Banatului, este reprezentată de Suzana Fântânariu (n. 1947) o autoritate a graficii din România, posesoare a multor premii naţionale şi internaţionale şi de un foarte tânăr elev al acesteia, Mircea Popescu (n. 1985), cu două minunate linogravuri. Tânărul artist a fost recent premiat la Bienala de Gravură din Iaşi.
Aradul este de multă vreme un centru reprezentativ al artei românești. Unul din graficienii importanţi din această localitate este Adrian Sandu. Lucrările sale sunt o redare într-un registru grotesco-comic a vieţii cotidiene din România.
Adrian Sandu este muzeograf la Muzeul de Artă din Arad.
Bucureşti, capitala României, aduce în prim plan două artiste, Marina Nicolaev (n. 1960) activă în domeniul arhitecturii, graficii şi a poeziei şi Anca Boeriu (n. 1957) cadru didactic la Academia de Artă din Bucureşti. Anca Boeriu se ocupă de organizarea Bienalei Internaţionale de Grafică din Bucureşti.
Moldova este reprezentată de doi graficieni din Iaşi: Atena-Elena Simionescu (n. 1958), rector al Academiei de Artă din Iaşi şi Mihail Voicu (n. 1963) muzeograf la Muzeul de Artă din Iaşi, fiind cunoscuti ca organizatorii primei Bienale Internaţionale de Gravură din Iaşi.
Constanţa este reprezentată de Marieta Besu (n. 1956), o artistă sensibilă cu o activitate artistică de peste 35 ani. Ibrahima Keita (n. 1949), este şef de departament al Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea, muzeograf la Muzeul de Artă din Tulcea. Lucrările sale sunt inspirate din arta africană, fiind născut în Republica Guineea. A absolvit Institutul de Artă din Bucureşti.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg