Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Horváth Gyöngyvér – „66”

Horváth Gyöngyvér – „66”

Semnificația şi simbolistica numărului 66 este departe de dimensiunea mistică a cifrelor, ea are legătură cu simplitatea cotidiană a vieții şi a vârstei pe care artista clujeană Horváth Gyöngyvér (membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Cluj-Napoca) a aniversat-o în luna februarie a anului 2018. Şase decenii şi jumătate de viață şi aproape patruzeci de ani de carieră artistică au fost celebrate cu ocazia vernisajului expoziției organizate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. În cadrul expoziției, cele 66 de lucrări expuse au oferit o imagine nu numai asupra creației artistice a lui Horváth Gyöngyvér în general, ci şi asupra universului intern şi tematic pe care artista îl abordează în lucrările ei. Complexitatea temelor, simplitatea mesajului, expresivitatea artistică, dinamica ideilor sau jocul de culori sunt prezente în creațiile artistei aşa cum sunt prezente şi trăsături fine ale stilului care oferă o unicitate creațiilor artistice. Pe de altă parte, dibăcia cu care sunt executate lucrările expuse denotă o siguranță şi stăpînire de sine ale artistei care astfel poate fi poziționată în ipostaza unui grafician aflat în floarea vârstei artistice.
Prezență discretă a spațiului artistic clujean, Horváth Gyöngyvér, în cele patru decenii de carieră, s-a impus de multe ori ca un artist care punctează prin calitate şi nu prin cantitate sau extindere. Ideile şi structura de prezentare a lucrărilor se contopesc într-un univers unde sensul mesajului este strict legat de elementele de exprimare, astfel lucrările devin un cerc al creației şi un produs al echilibrului în arta grafică care nu lasă loc intrepretărilor de formă, ci, mai mult, deschid calea unor interpretări ce țin de adâncimea mesajului şi a tematicii prezentate.
Încă din primele momente ale carierei artistice, Horváth Gyöngyvér (absolventă a Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secția grafică, promoția 1977) este prezentă pe scena expozițiilor de grup sau a expozițiilor personale tematice şi generale. Debutul din 1977 este urmat de prezențe din ce în ce mai ample la expozițiile
de grafică locale sau naționale sau la bienalele de grafică naționale unde, abordând diverse teme şi stiluri, începe să îşi dezvolte şi creeze acel stil care o va consacra în lumea artistică clujeană şi nu numai. Artista a participat la expoziții de grup la Cluj, Aiud, Târgu Mureş, Baia Mare, Petroşani, Bucureşti etc., respectiv la Riminni, Stockholm, Budapesta, Bruxelles, Marktodach, Pécs, New York etc. Expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca din 2018 are în componență câteva lucrări expuse (la galeriile din cadrul clădirii sediului central al ONU) la New York (2013 şi 2015), expoziții de grup care au benficiat de o critică pozitivă din partea comunității artistice de peste ocean. Participarea artistei la expozițiile Breslei Barabás Miklós (Céh) din ultimul deceniu este nu numai dovada dorinței artistei de a deveni parte integrantă a vieții artistice clujene, ci şi un răspuns şi apreciere a sferei artistice clujene față de munca şi efortul ei în domeniul creației grafice contemporane.
Pe parcursul celor patru decenii de activitate, Horváth Gyöngyvér şi lucrările ei de grafică sunt prezente pe simezele galeriilor locale, naționale şi internaționale cu ocazia unor expoziții personale remarcate şi apreciate pozitiv de presa culturală a vremii şi de criticile care vizează lumea graficienilor de la sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI. Cu ocazia celor două expoziții de la Galeriile Korunk (1979 şi 1983), Horváth Gyöngyvér este apreciată drept o artistă cu potențial, fapt care va fi dovedit cu ocazia expozițiilor din Szeged (1993, 1995) şi Pécs (1992). Expozițiile din 1998 şi 2003 de la Cluj (Galeriile Gy. Szabó Béla) sunt în mare parte dovadă a consecveței artistei consolidate şi de expozițiille din anii următori (Aiud, Pécs, Odorhei, Cluj etc.) care ne oferă imaginea uneia artiste active şi intens conectate la viața culturală
La turnura noului mileniu, artista revine pe scena peisajului expozițional personal (de care se distanțase în oarecare masură în deceniul anterior) prin lucrări care denotă elemente de maturitate artistică şi care vor reprezenta coloana vertebrală a viitoarelor evoluții, vizibile şi în expoziția din 2018 de la Cluj. Această expoziție, în oarecare măsură, este o completare din punct de vedere tematic a expoziției din 2013 de la Muzeul Unirii din Alba Iulia. După spusele artistei, recepția pozitivă a expoziției de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi prezența amplă a iubitorilor de artă la vernisaj îi oferă sprijin moral şi un semnal că viitorul creației ei artistice nu este unul izolat, ci apreciat.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg