Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

“La struttura dell’immaginativo umano”, de Mircea Arman și “Verso l’Italia”, antologie de poezie italiană contemporană, prezentate în Italia

“La struttura dell’immaginativo umano”, de Mircea Arman  și “Verso l’Italia”, antologie  de poezie italiană contemporană, prezentate în Italia

În 22 iulie, la Perugia, Morlacchi Editore, aparținând Universității din Perugia, a făcut o primă lansare pentru cea mai recentă apariție a editurii, La struttura dell’immaginativo umano, de Mircea Arman. În prezența autorului, a îngrijitorilor ediției, Prof.univ. Gaetano Mollo și filosoful Viorel Igna, volumul a fost prezentat în librăria editurii, din centrul vechi al Perugiei, în imediata vecinătate a binecunoscutei universități. După începerea anului universitar, Editura Morlacchi va organiza ample lansări, unde se așteaptă prezența profesorilor și a studenților de la filozofie, volumul apărând în colecția consacrată a editurii: Zetema. Collana di ricerca filosofica.

Duminică seara, 25 iulie, a fost rândul poeziei să se manifeste, de data aceasta la Cesena, în regiunea Emilia-Romagna a Italiei. Antologia Verso l’Italia, volum de poezie italiană contemporană bilingv, pe care l-am coordonat și îngrijit, apărut la Editura Tribuna în anul trecut, a ajuns acum la poeții antologați dar și la iubitorii de poezie italieni. Prima prezentare a avut loc la Cesena, în prezența unui public numeros, gazdele evenimentului fiind poetele Serena Piccoli și Giorgia Monti, precum și sculptorul Leonardo Lucchi.
Cei cincizeci și cinci de poeți italieni contemporani au fost aleși pentru a face parte din proiect de către colaboratoarele noastre din Italia, Serena Piccoli și Giorgia Monti, iar traducerea textelor a fost asigurată de către scriitoarea și traducătoarea Claudia Albu-Gelli. Alcătuirea volumului, pe care l-am însoțit cu un Cuvânt introductiv, mi-a aparținut în totalitate.
Publicul prezent duminică la evenimentul nostru de la Cesena a apreciat în mod deosebit disponibilitatea Revistei și a Editurii Tribuna de a face cunoscută spațiului cultural românesc poezia care se scrie acum în Italia, arătându-și interesul pentru a cunoaște, în același mod, poezia românească a zilelor noastre. Foarte apreciată a fost și calitatea grafică de excepție a antologiei, o ediție elegantă, de colecție, după cum a fost, printre altele, catalogat volumul.
În deschiderea manifestării, Mircea Arman, managerul Tribunei, le-a vorbit participanților despre Revista Tribuna, realizând o prezentare de anvergură a activității Revistei și Editurii noastre, revistă pe care, am avut bucuria să constatăm, mulți o cunoșteau deja grație evenimentelor anterioare din Italia la care am fost invitați dar și publicării în pagina de traduceri a multor creații literare din Peninsulă. A urmat expunerea mea cu privire la realizarea antologiei și a scopului pe care ni l-am propus prin editarea ei, și anume acela de a realiza o punte culturală care să servească liricii din ambele țări. În cadrul evenimentului a fost prezentat și volumul La struttura dell’immaginativo umano, de Mircea Arman (Morlacchi Editore, Perugia, 2021). Seara a continuat cu recitaluri poetice susținute de către autorii antologați, o parte dintre aceștia, o altă parte anunțându-și prezenta la Bologna, pentru 28 iulie, eveniment încă nedesfășurat la închiderea ediției pentru Tribuna din 1 august. Vom reveni cu prezentarea acestei întâlniri în următorul număr al Revistei.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg