Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Micul om mare

De necrezut… Zilele trecute, mai exact pe 8 august, omul acesta a făcut 80 de ani! Sincer, nu-mi vine să cred…
Să facem puțină istorie. În anii ‘60, mai exact în 1964, în literatura din România a venit o anumită liberalizare care însemna și debarasarea de temele obsedantului deceniu ‘50… Așa au apărut și în rafturile bibliotecii mele romane pe care le așteptam. Unul din ele, scris de Henri Charriere, vorbea despre avatarurile unui deportat din Guyana franceză. ,,Papillon”. Pe urmă, a apărut și filmul. Un film american produs în anul 1973 sub regia lui Franklin J. Schaffner și care era transpunerea pe ecran a romanului omonim scris de Charrière. În distribuție, filmul avea un mare actor din acei ani, Steve McQueen, dar și un nume care pe atunci, încă nu-mi spunea prea multe: Dustin Hoffman. Acesta juca în rolul lui Louis Dega, un falsificator de bani, cu ajutorul căruia Papillon evadează. A făcut un rol de mare clasă. Un om cu dioptrii, o căciuliță banală pe cap și un look de copil cuminte. Eroare!
Dustin Lee Hoffman s-a născut pe 8 august 1937, în Los Angeles, California. Ce urmează, s-a mai întâmplat de multe ori: copilul a vrut să îmbrățișeze cariera muzicală, să studieze pianul la Conservatorul din Los Angeles și apoi la Colegiul din Santa Monica, California. Cine știe ce s-ar fi întâmplat cu el. Probabil urma să-l văd ani de zile în fața unui pian… N-a fost să fie așa. În anii de colegiu, a avut șansa de a juca un rol secundar într-o peliculă și asta l-a făcut să renunțe la studiile muzicale și să cunoască cea de-a șaptea artă. O mișcare cât se poate de inspirată pentru micul evreu cu o față atât de lipsită de farmecul unui Brad Pitt, Gerard Butler sau Tom Cruise. Așa că Dustin Hoffman a studiat la Pasadena Playhouse unde a fost coleg și cu marele actor Gene Hackman. Hoffman a fost conștient de talentul său. Ambițios, nemarcat de lipsa unei frumuseți actoricești, s-a hotărât să ne arate tot ceea ce putea. La New York, Hoffman a jucat timp de doi ani pe Broadway, în diferite spectacole de teatru. Știa și el cât este de importantă ,,scândura” scenei pentru ceea ce urma. Povestea asta au mai făcut-o și alți mari actori ai filmului. A fost menționat în primele cronici pentru rolul din piesa de teatru Eh, care i-a adus două premii de specialitate. Actorul a mai avut tot soiul de colaborări cu televiziunea. Cu timpul, Hoffman va renunța la teatru și la colaborările cu televiziunea, gândindu-se că producțiile cinematografice îi vor da cele mai mari satisfacții.
Dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat, sunt Papillon, Marathon Man, Midnight Cowboy, Lenny, Toți oamenii președintelui în 1976, unde Hoffman a jucat alături de Robert Redford, un film despre celebrul scandal Watergate, apoi Kramer vs. Kramer, rol pentru care a primit Oscar pentru cel mai bun actor, Tootsie, Rain Man și Wag the Dog. A obținut în 2009 premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor la categoria muzical și de comedie în filmul Ultima șansă a lui Harvey. Fusese nominalizat pentru același premiu (aceeași categorie) în 2002 cu producția filmului Căpitanul Hook. A obținut Oscarul (extraordinar!) în 1988 pentru cel mai bun actor cu filmul Rain Man. Da, l-am văzut! Extraordinar rol, extraordinară interpretare! Personajul său din acest film, un bărbat care suferă de autism, a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istoria filmului. Pentru același rol a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor de dramă și un premiu BAFTA în 1990 pentru Cea mai bună prestație masculină. Pentru rolul din filmul Tootsie – aici joacă în travesti rolul unei femei – a câștigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în 1984 și Globul de Aur în 1983. Pentru acest senzațional rol, el primește o nouă nominalizare la Oscar. Premiile devin apanajul acestui actor binecunoscut pentru paleta largă de personaje pe care le-a interpretat și va fi unul dinte actorii-cameleon foarte iubiți de regizori. Pe lângă Oscaruri, a câștigat cinci premii Globurile de Aur și a primit alte șapte nominalizări la aceste distincții. Pentru diferite interpretări a primit trei premii BAFTA și a fost nominalizat de alte cinci ori de Academia Britanică care decernează aceste distincții. Extraordinar! Alte filme care au avut mare succes: drama Sleepers (1996), Wag the Dog / Înscenarea (1997), un thriller politic provocator (pentru acest rol, Hoffman a mai primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor) și thrillerul SF Sphere /Sfera (1998). Drama Mad City / Orașul nebun (1997), regizată de Costa-Gavras, este un alt mare succes.
În 2003, el primește cronici bune pentru drama Confidence / Tras pe sfoară, cât și pentru comedia I Love Huckabee’s. Tot în 2003, joacă pentru prima dată într-un film alături de prietenul său de-o viață, Gene Hackman, în impresionantul thriller juridic Runaway Jury / Juriul. Anul 2004 aduce încă trei comedii: Meet the Fockers / Doi cuscri de coșmar (continuarea succesului Meet the Parents / Un socru de coșmar), Lemony Snicket: O serie de evenimente nefericite și o altă comedie – Racing Stripes, unde își împrumută vocea personajului Tucker. În 2005 și în 2006 îl vom putea vedea în Car Wars, Parfume: A Story of Murderer și în drama The Berkeley Connection. Teribilă activitate are omul acesta! Muncește mult, face ceea ce știe cel mai bine, face ceea ce-i place…
Ca și alți mari actori, Dustin Hoffman a făcut și regie de film. Și-a făcut debutul regizoral în 2012 cu pelicula Quartet, însă a avut mai multe oportunități, după cum declara chiar el pentru revista americană Variety în 2015, în calitate de producător (pentru marele ecran — Tarzan and the lost city, 1998; A walk on the moon, 1999; The Furies, 1999; serii televizate — The Devil’s Arithmetic, 1999 și Luck, 2011-2012)
Pentru activitatea depusă de-a lungul celor peste cinci decenii în slujba cinematografiei, Dustin Hoffman a fost distins în 1997 cu premiul Cecil B. DeMille și în 1999 cu premiul Institutului American de Film pentru întreaga carieră, fiind cel de-al 27-lea actor care primește această distincție. A primit peste 60 de premii de-a lungul carierei și a fost nominalizat la alte câteva zeci de categorii.
În 8 august, Dustin Hoffman a împlinit 80 de ani. La mulți ani maestre, să fii sănătos și să ne mai dai roluri multe! Mai ai multe de făcut…

 

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg