Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

O dezbatere despre managementul cultural

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a întâlnit în 8 ianuarie cu numeroși reprezentanți ai instituțiilor culturale – predominant bucureștene – pentru a discuta propunerile de modificare a OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură. Întâlnirea – organizată de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – secția Română (AICT.Ro) și găzduită de Centrul Cultural Maghiar „Petőfi Sándor” din București – a urmat inițierii de către Ministerul Culturii a dezbaterii publice pe marginea documentului, în 31 decembrie, cu limita în 10 ianuarie.

Vlad Alexandrescu a explicat cele două modificări semnificative propuse de minister, respectiv admiterea la concursuri și a persoanelor cu diplome de masterat sau doctorat în domeniul de activitate al instituției, chiar dacă diploma de licență e din alt domeniu, ca și creșterea baremului de notare de la 7 la 8, atât la concursuri cât și la evaluările manageriale. Ministrul s-a referit în primul caz la nevoia de a „deschide competiția” în managementul instituțiilor culturale, permițând și specialiștilor care nu au licența strict în domeniu, dar s-au calificat prin masterate și doctorate, să aibă acces la concursuri. În cel de-al doilea caz, el a invocat o discordanță în lege, care prevede atât nota 7 cât și nota 8 ca minime necesare, în diverse paragrafe. Nevoia ar fi de unificare, a arătat Alexandrescu, pledând pentru nota 8, „pentru că nu e normal ca un manager să fie considerat capabil cu o notă mai mică decât se cere la masterat”.

În ciuda focalizării temelor de discuție propuse, dialogul a intrat și în subiecte adiacente, precum „viziunea managerială”, anvergura europeană a managerilor, prezența membrilor de sindicat în comisiile de concurs, schimbarea atribuțiilor Consiliului Artistic din consultativ în decizional, salarizarea managerilor etc. N-au lipsit abordările subiective, vehemente, vindicative, zgomotoase, dar nici cele oneste și pragmatice.

O anume aderență a întrunit propunerea lui Alexandru Darie, directorul Teatrului „Bulandra”, ca vechimea de 10 ani în branșă și recunoașterea comunității profesionale să fie luate în considerare drept criterii, menținându-se obligativitatea diplomei de licență. O altă propunere a vizat inițierea unei noi Legi a instituțiilor de spectacole.

Ministerul Culturii va propune Guvernului, în cursul acestei săptămâni, modificarea OUG 189/2008.

Ministrul Vlad Alexandrescu a mai precizat că în cursul anului 2016 se vor organiza concursuri în toate instituțiile cu manageri interimari sau aflați la final de mandat din subordinea Ministerului Culturii.

          La eveniment au participat, printre alții, Attila Gáspárik, managerul Teatrului Național Târgu Mureș – cel care a avut și ideea întâlnirii –, Virgil Nițulescu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, Ion Caramitru, președintele UNITER, Călin Dan, managerul Muzeului Național de Artă Contemporană, muzicianul Dan Grigore, Alexandru Darie, managerul Teatrului „Bulandra”, Marinela Țepuș, managerul Teatrului „Nottara”, Alexandru Boureanu, director interimar al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, teatrologul Carmen Croitoru, unul din artizanii OUG 189, Oltița Cîntec, președintele AICT.Ro.

Ca o observație personală asupra discuției, am remarcat un anumit glisaj al dialogului, unii participanți părând cu totul în afara chestiunilor juridice și pledând pentru chestiuni punctuale din „bucătăria” instituțiilor pe care le reprezentau. O atitudine probabil firească în contextul acestei prime întâlniri publice cu noul ministru al Culturii, marcată și de un orizont emoțional. Pe de altă parte însă, faptul că majoritatea celor prezenți  activează în Capitală a demonstrat și o completă ignoranță în ce privește relația managerilor din țară cu autoritățile locale și obstacolele acestora în exercitarea onestă a mandatelor lor. Or, până la urmă, OUG 189/2008, modificată sau nu, trebuie să fie o bază juridică pentru toate instituțiile culturale din România. Rămâne să vedem care va fi traseul documentului propus de Ministerul Culturii și care va fi eficiența sa pe viitor.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg