Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

O săptămâna de înscrieri la Focus Atelier 2016

O săptămâna de înscrieri la Focus Atelier 2016

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Joi, 25 februarie 2016, ora 23:59, se va încheia perioada de înscrieri pentru atelierele Focus 2016. Vă reamintim că atelierele se desfășoară în mai multe spații din Cluj Napoca, că vă puteți înscrie la mai multe ateliere, că participarea este gratuită și că motivația pe care o scrieți în formularul de înscriere este importantă în procesul de selecție. Intrați pe focusatelier.ro și de acolo pașii spre înscriere sunt foarte simpli.
Focus Atelier 2016 începe pe 1 martie cu TEATRUL COMUNITĂȚILOR PARTICIPATIVE, un workshop susținut de Mihaela Michailov și Radu Apostol în cadrul secțiunii „Atelier”, la Reactor de Creație și Experiment, între orele 10:00-13:00.  Cei doi coordonatori doresc să împărtășească cu participanții experiența lor în lucrul cu copii și adolescenți, precum și o serie de concepte esențiale inițierii practicienilor în educația prin teatru.
Pe 6 martie va fi prima zi a atelierului KNOWING YOUR RIGHTS AND HERSTORY ( tot din secțiunea „Atelier”), susținut de Milena Nikolic în spațiul Tranzit.ro, între orele 10:00 și 22:00 (cu două pauze). Scopul întâlnirilor este acela de a (re)pune în discuție feminismul și diversele sale manifestări în societatea contemporană, căutând soluții pentru a combate inegalitatea de gen, doar aparent eradicată din existențele noastre cotidiene.
11 martie este ultima zi a workshopului coordonat de Milena Nikolic și prima zi 3 DAYS DESIGN. Între orele 15:00 și 18:00, echipa de la Cluj Makers susține, în cadrul secțiunii „Schimb”, atelierul 3DD, destinat elevilor de la liceele tehnologice. Între 11:00 și 16:00, la Bastionul Croitorilor, criticul de teatru și film Miruna Runcan îi învață pe liceeni și pe tinerii pasionați de artele performative sau de cinematografie ARTA DE A FI SPECTATOR – workshop inclus în secțiunea „Atelier”.
Perioada 14 – 19 martie este marcată de secțiunea „Schimb”. Pe 14 martie, la ora 15:00, încep lecțiile de Capoeira, care implică, printre altele, muzică, dansuri africane și percuție. Pe 15 martie, lecțiile de capoeira se încheie dar de la ora 19:00 și până la ora 21:00, în spațiul de la Acasă, începe Atelierul de croșetat, inclus tot în secțiunea „Schimb”. Atelierul de scris fără să te uiți la tastatură, este programat între orele 16:00-18:00, pe 16 și 17 martie când va începe și Atelier de casting, care se va desfășura între orele 11:00 și 15:00, la The Box. Pe 18 martie, de la ora 10:00, în spațiul Cluj Makers, se desfășoară Atelierul de design în consumerism, integrat tot în secțiunea „Schimb”. Este, de asemenea, ultima zi în care actorii și regizorii de teatru pot învăța la ce să se aștepte în timpul unui casting.
Pe 19 martie la ora 10:00, la ZUG.zone, începe THE FEEDBACK METHOD (inclus în secțiunea „Atelier”), un workshop menit să-i familiarizeze pe participanți cu o metodă complexă de a le furniza producătorilor de teatru un feedback cât mai productiv. Printre deplasări de spectacole, documentare și dezbateri, despre care vă vom vorbi cât de curând, pe 23 martie începe atelierul TEATRU FORUM & TEATRU INVIZIBIL (inclus la secțiunea „Atelier”), în cadrul căruia participanții pot deprinde o serie de tehnici și metode specifice Teatrului Oprimaților. Întâlnirile vor avea loc la Fabrica de Pensule, între orele 10:00 și 15:00.
Atelierele menționate mai sus fac parte din secțiunea Atelier și secțiunea Schimb două secțiuni diferite. Secțiunea ATELIER își propune să cerceteze și să susțină abordări pedagogice originale prin intermediul teatrului. Printr-o serie de 5 ateliere, vom sonda procesul de receptare a producțiilor artistice, instrumentele specifice formulării unui feedback, lucrul cu o comunitate și balanța dintre etic și estetic din acest demers, folosirea teatrului ca instrument al schimbării sociale și pașii către deconstruirea si remodelarea percepției vis-a-vis de egalitatea de gen. Prin secțiunea SCHIMB dăm ocazia oamenilor care cunosc și stăpânesc o practică sau un meșteșug să le împărtășească cu alții. Am dat un open call pentru oameni care doresc să fie traineri, să susțină propriul lor atelier pe o temă aleasă de ei și îi vom ajuta să îl organizeze. Am selectat cinci traineri și le vom creea condițiile necesare pentru a-și susține atelierele propuse. Dorim să facem vizibile spațiile și comunitățile creative locale.
_______________________
Focus Atelier este o platformă de ateliere și dezbateri lansată în luna martie a anului 2015 în Cluj- Napoca. Proiectul are ca scop facilitarea procesului de educare, proces care nu depinde de vârstă sau de absolvirea unei anumite etape educaționale standardizate. Focus Atelier este conceput și organizat de Asociația Reciproca și chestionează teme din societatea contemporană prin practică și dialog. Participarea la evenimentele Focus Atelier este gratuită.
_________________________

Asociația Reciproca s-a înființat la începutul anului 2014 și are ca scop dezvoltarea climatului cultural și creșterea gradului de responsabilitate socială prin inițierea, susținerea și patronarea activităților cu caracter artistic, social și științific. Reciproca îi are ca membri fondatori pe Lucia Mărneanu (performer și artist plastic), Lorand Maxim (regizor și manager cultural), Leta Popescu (regizor și manager cultural) și Radu Bogdan (producător media ). Acestora li s-au alăturat Oana Hodade (actriță și dramaturg) și Attila Almási (tehnician).

SITE: http://focusatelier.ro/
E-MAIL: asociatia.reciporca@gmail.com

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg