Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Pagani, un muzeu în aer liber

Pagani, un muzeu  în aer liber

O masă copioasă poate genera idei fantastice, iar dacă ea este servită într-o ambianţă desăvârşită, rezultatul poate fi unul genial. După cum povesteşte însuşi Enzo Pagani, ideea înfiinţării unui muzeu de sculptură modernă şi contemporană în aer liber s-a născut pe terasa restaurantului veneţian Cipriani de pe insula Torcelli, în compania lui Ernest Hemingway.
Potrivit spiritului mercantil al colecţionarului de artă, a fost demarată îndată munca de organizare pentru materializarea genialei idei. Modelul iniţial a fost unul de sorginte antică, a unei ambianţe peripatetice aristoteliene. În scurt timp, în urma muncii asidue a acestui dealer artistic, s-a născut unul din cele mai valoroase ansambluri artistice din lume.
Enzo Pagani s-a născut în 1920, în oraşul Legnano, fiind fiul unui pictor de biserici. Mediul special familial a generat apetenţa sa ulterioară pentru tehnica mozaicului. A studiat la Accademia di Brera din Milano. În perioada anilor ’40 şi ‘50 infiinţează prima galerie în Legnano, Pagani Grattacielo, apoi galeria sa de pe strada Brera din Milano. Participă la numeroase expoziţii, culminând cu o expoziţie de mozaicuri inovative realizate din marmură, piatră, bronz, fier, oţel, lemn şi sticlă la Trienala din Milano. În anii ’60-‘70 expune în Livorno, Verona, Bologna, Paris, dar mai ales în galeriile sale din Milano şi Legnano. Participant activ la viaţa politică şi socială a timpului său, este posesorul a numeroase distincţii naţionale şi internaţionale ca: Ordinul Meritul Republicii Italiene, acordat în 1974 şi Meritul Civic al oraşului Legnano, acordat de Consiliul oraşului Milano, la care se adaugă două ordine majore acordate de statul Spaniol la Barcelona.
Moare în 1993, moştenirea sa fiind gestionată în prezent de familie.
Înfiinţat în 1957, la început având caracter de laborator, muzeul şi-a deschis porţile în 1965, la vremea respectivă fiind primul muzeu-parc din Italia. Au fost create celule hexagonale juxtapuse, care să asigure pe lângă o organizare judicioasă, stiinţifică, o modalitate uşoară de parcurs pentru vizitatori. Futurismul, dadaismul şi suprarealismul sunt reprezentate de sculpturile de marmură ale lui Jean Arp şi Alexander Arcipenko, mozaicuri de Nadia şi Fernand Leger, Gaston Chaissac, Sonia Delaunay, Man Ray, Ettore Falchi, Hans Richter, sculpturi în lemn, bronz şi oţel de Jan Koblasa, marmură de André Bloc, Christian Peschke, Mimuro Miizuma, Haruhiko Uasuda, Tomori Toyofuku, Messina, Tavernari, Veronesi alături de operele fondatorului, Enzo Pagani.
Nu este vorba de un muzeu în accepţiunea clasică a termenului, mai degrabă este vorba de o colecţie privată, profund marcată de amprenta vizionară a lui Enzo Pagani. A fost o muncă complexă pe parcursul a 50 de ani şi o investiţie considerabilă cu o lărgire progresivă a spaţiului şi găsirea ambientului mirific conform gustului său rafinat.
Au fost invitaţi şi după anii ‘60 sculptori şi pictori importanţi ai secolului XX care au lăsat în urma lor opere valoroase. Colecţia se bazează pe avangarda artistică europeană cu accent preponderent pe mişcarea dada, dar au fost invitaţi, în timp, artişti din întreaga lume, în special din Japonia, dar şi din Europa de Est, printre ei sculptorii români de marcă: George Apostu, Pavel Bucur, Alexandru Călinescu Arghira şi Panaite Chifu.
Colecţia de artă modernă Pagani se află într-un parc frumos din Castellanza, de aproximativ 40.000 de metri pătraţi, în vecinătatea localităţii Legnano, un loc unic, unde se află circa 600 de lucrări de sculptură şi mozaicuri realizate din diferite materiale: oţel, bronz, fier, marmură, piatră, sticlă, lemn. Dimensiunea parcului şi notorietatea unora dintre artişti fac din această proprietate culturală una dintre cele mai importante din Europa.
Cu ocazia vizitei în Italia, o delegaţie a revistei „Tribuna”, sub îndrumarea celebrului artist plastic italian Giancarlo Pozzi, fiu al Castellanzei, a avut minunata ocazie de a vizita această remarcabilă colecţie.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg