Consiliul
Județean Cluj
„Răbdarea e cea mai importantă”
Sătmăreanul Edmond Lenarth a organizat o serie impresionantă de concerte în diverse localuri clujene, în 2009, cu formații de diferite genuri muzicale aduse pentru prima dată la Cluj-Napoca (multe pentru prima dată în România) din Europa și America de Nord.
Anii au trecut, iar Ed este acum Booking manager la Electric Castle, cel mai important festival din România (dezvoltat în timp, urmând exemplul clasic al festivalurilor cu tradiție).
RiCo: În 22 februarie s-au împlinit opt ani de la primul eveniment organizat de tine la Cluj. În ce măsură consideri că faci valuri în al doilea cel mai mare centru cultural din țară?
Edmond Lenarth: Încerc să îmi fac treaba cât pot de bine. Valurile le fac oamenii, ei vorbesc de tine, ei au ultimul cuvânt.
— Ai pornit la drum în domeniul impresariatului în 2009. Crezi că ai fost obligat la un moment dat să te reorientezi de la promovarea unor proiecte LIVE la seturi de DJ sau schimbarea a venit ca ceva firesc, legat de cerința tinerilor clujeni?
— A fost un pas firesc, pentru că muzica electronică are un boom deja din 2004. Practic noi ne-am readaptat. Dar poți să vezi deja o schimbare foarte interesantă în rândul DJ-ilor – mai nou toți își fac Live session și vin însoțiți de un band. Exemple de genul: Chase and Status Live, Wilkinson Live, Infected Mushroom Live.
— Care este părerea ta despre scena muzicală din România anului 2016?
— Scena muzicală din România a progresat foarte mult în ultimii zece ani. Se poate observa o flexibilitate mult mai mare în rândul consumatorilor, aceștia fiind mult mai cultivați muzical. Cu toate acestea ne confruntăm cu lipsa caselor de discuri care ar promova muzică electronică, hip-hop sau rock. Din nefericire se promovează doar comercialul, muzica underground fiind neexploatată.
Nu există un post de muzică pentru muzica de nișă, nu sunt încă destule canale de promovare. Dar e bine că ne putem reorienta pe Vest și putem să ne trimitem materialele acolo. Sunt câteva exemple bune din România care au avut deja lansări de piese și albume la case de discuri internaționale.
— Ce părere ai de modul în care evoluează presa muzicală autohtonă online?
— Vorba aia: „încet dar bine”. Având în vedere că nu avem nici măcar o revistă de muzică de tiraj mare, nu prea văd cum am putea evolua mai rapid. E bine că există totuși câteva portaluri de presă care promovează muzica de bună calitate.
— Ești persoana responsabilă cu programul artistic pentru festivalul Electric Castle. Ce implicare ai avut la inițierea acestui festival și în ce măsură hotărăști sau propui programul artistic?
— Electric Castle s-a născut dintr-un colectiv de oameni faini. Într-un fel sau altul se vede amprenta fiecăruia în festival. Lucrez pe booking-ul artiștilor de festival din 2013, dar având în vedere că e vorba de un colectiv, cam totul se decide la comun. Noi venim cu propunerea și vedem după aceea cum se așează lucrurile.
— În ce măsură cauți proiecte artistice pe val și în ce măsură cauți să aduci pentru prima dată în România nume de succes în străinătate?
— Electric Castle caută întotdeauna să îmbine gusturile muzicale ale mai multor generații. Întotdeauna se caută un echilibru. Într-adevăr punctăm mult pe premiere în România, practic acest aspect îți face festivalul mai interesant.
— În ce măsură te-a afectat pe tine personal tragedia de la Colectiv?
— Am cunoscut câțiva oameni de acolo care nu mai sunt printre noi și cred că nu sunt singurul care regretă toată întâmplarea – nobody should die on the dance floor! Dar mi s-a confirmat ceva din nou: indiferența statului român față de artă și autorizații. Mult mai mult – cât de important e să ai grijă de bunul tău aproape.
— Ați avut o ediție extrem de dificilă de administrat anul trecut din cauza ploii torențiale și a concurenței evenimentelor apărute peste noapte în agenda Capitalei Tineretului european. Care sunt capitolele unde Electric Castle se reinventează în 2016 față de 2015?
— Electric Castle își va continua drumul propus din 2013, pe scurt să ofere o experiență social-muzicală în ciuda factorilor externi care pot interveni.
— Cum crezi că te-ai schimbat ca om în urma experiențelor cumulate în ultimii 5 ani?
— Mi-am dat seama cât de important e să oferi confort oamenilor și acces la experiențe auditive cât mai interesante. Văd dintr-o cu totul altă perspectivă munca depusă de artist pentru fiecare show și îmi doresc foarte mult ca toți consumatorii de artă să învețe să aprecieze efortul depus și astfel să existe un respect reciproc.
— Ce sfat ai da unei persoane tinere doritoare să se implice în acest domeniu de activitate?
— În acest domeniu răbdarea e cea mai importantă. Trebuie să fii în același timp sociabil, tolerant și pregătit să-ți sacrifici nopțile de dragul muzicii. Nu trebuie uitat faptul că publicul și artiștii primează înainte de toate!
Festivalul Electric Castle se organizează la Castelul Bannfy din Bonțida între 14-17 iulie 2016.
Interviu realizat de
RiCo