Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Realizările culturale ale Consiliului Județean Cluj și ale editurii și revistei “Tribuna”, elogiate din nou în marile ziare germane

Realizările culturale ale Consiliului Județean Cluj și ale editurii și revistei “Tribuna”, elogiate din nou în marile ziare germane

Ar fi fost imposibil altă dată, sub alți președenți ai Consiliului Județean Cluj care nu au atins eminența dl-ui Alin Tișe, așa cum lesne se poate observa în cazul celorlalte reviste de cultură și edituri românești, ca revista Tribuna să fie elogiată pentru a doua oară în decurs de patru luni de cel mai important cotidian german bavarez, cel mai citit ziar de către elitele politice și culturale ale Bavariei, Münchener Merkur, o publicație care apare în 164.000 de exemplare.
Nici un Institut Cultural românesc, din orice altă țară, nu se poate lăuda cu aceste performanțe pe care Președintele Consiliului Județean Cluj, prin extraordinara susținere a revistei și editurii Tribuna, prin deschiderea constant manifestată și prin eforturile publicistice strict ale subsemnatului și ale redactorului Anișoara Bradea, nu le-a reușit vreodată, deoarece publicitatea care ar fi fost necesar să fie plătită ar fi ajuns la nivelul milioanelor de euro, avînd în vedere dimensiunile generoase ale articolelor publicate atît în Münchener Merkur cît și în Süddeutsche Zeitung, precum și tirajele și dimensiunile incredibile ale acestor ziare.
„Alles fing mit einem langen Interview an, das Maier der Tribuna-Redakteurin Ani Bradea gegeben hat. Sie fragte, ob man nicht einen Kunstband herausgeben solle. Mit Unterstützung von Verleger Mircea Armann gelang die Erfüllung des Traums, der Maiers künstlerischen Werdegang in den vergangenen 15 Jahren begleitete. Totul a început cu un lung interviu pe care Maier l-a acordat redactorului revistei Tribuna Ani Bradea. Ea a întrebat dacă nu ar trebui realizat un album de artă. Cu sprijinul editorului Mircea Armann, visul care a însoțit cariera artistică a lui Maier în ultimii 15 ani a fost împlinit” (Münchener Merkur, 16 martie 2022).
Acestă realizare de care vorbește criticul german Ingrid Zeillinger se datorează, în cea mai mare măsură, înțelepciunii și deschiderii europene cu care este condus Consiliul Județean Cluj de către președintele său Av. dr. Alin Tișe, care a înțeles că imaginea de excelență a țării noastre se poate face și printr-o revistă și editură bine susținute și prin încrederea acordată unor oameni care și-au probat, cu prisosință, meritele culturale. Iar acest lucru, recunoscut cît se poate de clar la nivel internațional, s-a realizat cu o miime din cuantumul bugetelor ICR-urilor din întreaga lume care nu au ajuns la asemenea performanțe fără a plăti nici un fel de publicitate. Acest fapt s-a datorat realizărilor incontestabile ale instituției de la aspectul cultural la cel administrativ dar, mai ales, încrederii și împărtășirii viziunii comune pe care a decis să o adopte Președintele Consiliului Județean Cluj față de subsemnatul.
În mandatele pe care Av. Dr. Alin Tișe le-a avut la Consiliul Județean, sprijinindu-mă constant și neprecupețit, de la un banal periodic de provincie aproape inexistent, revista și editura Tribuna a ajuns în acești ani nu doar cea mai importantă și bine distribuită revistă culturală românească, dar și singura revistă de cultură din țara noastră vîndută în Germania, Franța, SUA, Canada sau Italia și singura revistă și editură din România care a avut cronici pe spații generoase în Corriere della Sera (tiraj 600.000 ex./zi), Il resto del Carlino (tiraj 250.000 ex./zi) în mai multe rînduri, Süddeutsche Zeitung (450.000 ex.zi), Münchener Merkur (164.000 ex./zi). Aceste fapte nu au precedent în istoria culturii noastre.
Recenzia pe care criticul cotidianului german Münchener Merkur, Ingrid Zeillinger (16 martie 2022) a făcut-o albumului lui Radu Anton Maier, Cetățean de Onoare al Clujului, are un echivalent în cea realizată de Sonja Pavlowa în Süddeutsche Zeitung dar este ceva fără precedent pentru o editură și revistă românească, de asemenea și pentru un pictor născut în țara noastră, avînd în vedere că nu este vorba, (așa cum arătam mai înainte), de un articol publicitar susținut de instituții românești ci de interesul publicațiilor germane pentru artist și pentru albumul său pentru activitatea revistei și editurii Tribuna și a Consiliului Județean Cluj.
Este o mare onoare și un serviciu uriaș pentru România adus de Consiliul Județean Cluj și, în mod special, de conducătorul acesteia Av. Dr. Alin Tișe, cît și pentru directorul publicației, elogierea Editurii și Revistei Tribuna, a albumului de artă realizat de această instituție, în cele mai importante publicații de limbă germană din Europa, plusul de imagine și publicul țintă căruia i se adresează fiind imestimabile pentru o mai bună cunoaștere și apreciere a țării noastre în spațiul european și universal.
Acest fapt contribuie cu advărat, nemijlocit, la imaginea României și a Județului Cluj în rîndul tuturor vorbitorilor de limbă gemană și italiană din întreaga lume. Iată că, atunci cînd există cu adevărat fapte și oameni politici cu viziune pe de o parte, pe de altă parte oameni de cultură meritorii și dedicați, nededați compromisurilor, marile publicații ale lumii nu ezită a le lăuda și a le prezenta publicului lor la adevărata lor valoare.

 

 

https://www.merkur.de/lokales/fuerstenfeldbruck/fuerstenfeldbruck-ort65548/surreale-welten-vereint-in-einem-kunstband-91416273.html#:~:text=Surreale%20Welten%20vereint%20in%20einem%20Kunstband

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg