Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Spanish Brad Pitt…

Spanish Brad Pitt…

„Sunt foarte fericită că a primit acest premiu. Cred că îl merita…”, declara Aleida March, văduva celebrului guérillero argentinian Ernesto Che Guevara, cu ocazia decernării unui premiu pentru interpretare masculină la Festivalul de la Cannes. Filmul se numea Che și era regizat de Steven Soderbergh. Era vorba despre Benicio Del Toro, actorul care a interpretat rolul lui Che Guevara în această peliculă din 2008.
Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez s-a născut pe data de 19 Februarie 1967 în Saturce, Puerto Rico. Este fiul lui Gustavo Adolfo del Toro Bermúdez și Fausta Genoveva Sánchez Rivera, ambii avocați. A avut o copilărie în care probabil nu s-a prea gândit la meseria de actor. Altele erau prioritățile pentru tânărul Del Toro. A fost jucator de baschet și cine știe în ce campionat nord-american din NBA l-am fi văzut, dar, la îndemnul tatălui, a urmat cursurile University California din San Diego. Și iată, soarta a făcut ca acest băiat să fie ,,atins” de vraja celei de a șaptea arte. În timpul facultății a luat lecții de actorie cu legendara profesoara Stella Adler care l-a încurajat să urmeze o carieră în film și dramaturgie. Primele apariții au loc la TV și este remarcat într-un episod din Miami Vice, apoi este distribuit în rolul negativ Dario din filmul cu James Bond Licence to Kill (1989). Un început de bun augur! Primeste roluri din ce în ce mai interesante şi importante în block-busters-urile Swimming with Sharks, The Usual Suspects sau The Funeral. Începe să lucreze cu regizori mari: Terry Gilliam, Guy Ritchie sau Frank Miller.
Talentul acestui actor oarecum necunoscut în primii lui ani a convins industria cinematografică destul de repede. Devenise un artist… Așa au apărut filmele: Drug Wars: The Camarena Story / Războiul drogurilor (1990), The Indian Runner / Frații (1991), Cristofor Columb (1992), Banii n-aduc fericirea (1993), Stare de șoc (1993), Crime perfecte (1993), Luna de porțelan (1994), Suspecți de serviciu (1995), Funeralii (1996), Surplus de bagaje (1997), Spaimă și scârbă în Las Vegas (1998), Calea armelor (2000), Legământul (2001), Animal de pradă (2003), 21 de grame (2003), Sin City (2005) și încă vreo 30 de pelicule. În 2004, Benicio del Toro a fost din nou nominalizat la premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru prestația din 21 de grame, pelicula unui mare regizor: Alejandro González Iñárritu.
Astăzi, despre Benicio del Torro multă lume spune că este nu numai un iubitor de film, dar și un actor sclipitor. Festivalul de Film de la Cannes vorbește despre el ca despre un artist care nu cunoaște limite, un actor care intră în rolurile sale ca nimeni altul. Iată ce declara Mitch Neuhauser, directorul CinemaCon – Convenția oficială a Asociației Naționale a Proprietarilor de Cinematografe: ,,De la remarcabila sa prestație cu care s-a făcut cunoscut în filmul The Usual Suspects şi până la rolul său distins cu premiul Oscar în filmul Traffic, Del Toro a fascinat publicul timp de ani cu personajele sale riscante şi talentul său încântător”. Același Neuhauser spunea extrem de convins: ,,Benicio este un maestru în crearea de personaje unice, interesante şi intense care adesea se inspiră dintr-o motivație personală şi compasivă care îi permite să-şi expună talentul său creativ”. Da, asta spune totul despre acest om… De altfel, chiar și el își face câteva caracterizări. Unele bune, altele mai puțin bune: ,,Din fericire pot să joc ambele fețe ale monedei. Probabil că asta mi-a adus câştigarea Oscarului, şansa de a face ceva cu un studio şi alte lucruri pe care mi le doresc cu adevărat să le fac” sau ,,Nu cred că aş putea fi soldat. Nu ştiu dacă aş putea să primesc şi să îndeplinesc ordinele; sunt un pic leneş”.
Un actor foarte original! Trebuie să recunosc, omul acesta are o putere mare de convingere în rolurile pe care le interpretează. Am mai spus-o: actorul acesta de origine hispanică poate acoperi o gamă largă de roluri dramatice! Forța interpretativă și siguranța de care dă dovadă i-au făcut pe critici să-l compare cu James Dean și Marlon Brando iar presa i-a dat un nou nume: Spanish Brad Pitt…
Vreau să vă vorbesc despre o altă prestație a acestui actor. E vorba de serialul cu Benicio Del Toro şi Patricia Arquette, intitulat Escape at Clinton Correctional şi inspirat din fapte reale, care va avea opt episoade şi va fi regizat în totalitate de actorul Ben Stiller. Miniserialul acesta este inspirat dintr-o evadare în anul 2015 din statul New York, relatând povestea lui Richard Matt şi David Sweat, doi deținuți care au evadat de la Clinton Correction Facility cu ajutorul unei angajate a închisorii cu care au avut amândoi relații. Potrivit unor surse citate de Hollywood Reporter, Stiller vrea să regizeze toate cele opt episoade ale proiectului, în timp ce actorii Benicio Del Toro şi Patricia Arquette sunt în negocieri pentru accepta două dintre rolurile principale.
Nu pot să nu amintesc de ultimul film al lui Benicio Del Toro, un thriller intens şi relevant, Sicario 2: Soldado care redeschide războiul drogurilor şi prezintă o lume a conflictelor fără reguli, surpinsă în momentul în care cartelurile mexicane au început să infiltreze teroriștii în SUA. Agentul federal Matt Graver (Josh Brolin) apelează la enigmaticul – nu putea fi altfel, nu? – Alejandro (Benicio Del Toro), a cărui familie a fost asasinată după o reglare de conturi. I se cere să limiteze daunele de război după metode personale. Metodele personale ale lui Benicio? O răpește pe fiica șefului unui cartel de droguri pentru a inflama conflictul, însă atunci când fetița este privită drept victima colaterală, soarta ei depinde de confruntarea directă dintre cei doi care îşi chestionează toate acțiunile din trecut. Filmul acesta a rulat recent și la noi. Un mare succes…
Nu pot încheia fără să nu vă informez că Benicio Del Toro a fost ales preşedintele juriului secțiunii Un Certain Regard a celei de-a 70-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, care a avut loc în perioada 8-19 mai 2018. Frumoasă prestație!

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg