Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Teatrul de Nord – 130. Vitalitatea performativă a două trupe teatrale

Teatrul de Nord – 130.  Vitalitatea performativă a două trupe teatrale

Multiculturalismul transilvan cunoaşte o prietenoasă, reală reprezentare prin activitatea unor instituţii de cultură din acest areal încărcat de istorie comună româno-maghiară. Printre ele, Teatrul de Nord/Szatmárnémeti Északi Szinház din Satu Mare a sărbătorit, în ianuarie 2022, 130 de ani de la inaugurarea clădirii. O clădire cochetă, o adevărată „bijuterie arhitectonică” în stil neoclasic, proiectată de arhitecţii Adolf Voyta şi Lajos Szikszaz în centrul vechi al oraşului. Clădirea a fost ridicată în 1892 şi este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Ardeal. Instituţia are în prezent două secţii: română şi maghiară, numite Trupa Mihai Raicu şi Trupa Harag György. Conducătorii acestor trupe sunt directorii Ovidiu Caiţa şi Bessenyei Gedö István.
După al doilea război mondial, întreprinzătorul om de teatru Harag György înfiinţează, împreună cu absolvenţii promoţiei 1953 ai Facultăţii de Teatru din Cluj, Teatrul Maghiar de Stat Satu Mare. Regizorul Mihai Raicu este fondatorul secţiei române, în 1968. Prima premieră a secţiei române a fost spectacolul Haiducii de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu. El a semnat regia a peste 40 de spectacole în cadrul instituţiei unde a fost director între anii 1968-1979. Din 1969 instituţia funcţionează sub actualul nume. Personalitatea lui Harag György s-a manifestat plenar în cadrul instituţiei sătmărene. El a montat aici spectacole emblematice, printre care O tragedie americană (1957), Jurnalul Annei Frank (1958), Hamlet (1959), Musafirul nepoftit (1960), după care a plecat la Târgu Mureş, continuând o carieră de excepţie. Nu puţine au fost contribuţiile clujene la repertoriul teatrului sătmărean. În calitate de angajaţi sau colaboratori, pe scena teatrului sătmărean au urcat valoroşii actori clujeni Emanuel Petran, Cornel Răileanu, Cristina Pardanschi, Ramona Dumitrean, Cătălin Herlo, Mihai Niţu şi tânărul Adonis Tanţa. Regizorul Gelu Badea a montat aici 13 spectacole, printre care un memorabil Hamlet.
Teatrul de Nord a trecut testul timpului şi s-a impus prin valoare şi montări fulminante în competiţia tot mai acerbă ce se dă în lumea teatrului de azi. A trecut şi peste pandemia sinistră care a întunecat raza de speranţă a iubitorilor scenei. La aniversarea celor 130 de ani de la ridicarea clădirii teatrului, organizatorii au invitat două teatre de prim rang în ierarhia artei spectacolului: Teatrul Naţional din Budapesta şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Maghiarii au venit cu surprinzătoarea piesă Doamna Sára, scrisă de Döbrentei Sarolta şi regizată de Vidnyánszky Attila, spectacol-omagiu adus poetului Arany János, născut la Salonta şi implicat în mişcarea teatrală sătmăreană. Naţionalul ieşean a prezentat producţia Afrim Oraşul cu fete sărace, compoziţie scenică nostalgică, alcătuită de regizor din nuvelistica lui Radu Tudoran. Spectacolul propune o evocare poetic-dramatică a atmosferei interbelice dintr-un oraş basarabean unde iarna Crivăţul loveşte fără milă, pustiind conştiinţe şi sensibilităţi. Regizorul rus Sardar Tagirovsky, invitat să monteze la Satu Mare spectacolul Csongor şi Tünde, a pus în valoare energiile performative ale Trupei Harag György într-un spectacol maraton de patru ore. Feeria poemului dramatic scris de poetul romantic maghiar Vörösmarty Mihály a fost extrapolată într-un basm pentru adulţi cu personaje felliniene şi delicate accente parodice. Seria manifestărilor s-a încheiat cu spectacolul Anatomia unui val perfect în regia lui Tudor Dreve, după un scenariu aparţinând Stelei Giurgeanu. E un exemplu de susţinere a tinerilor talente. Aşadar, de la evocări ale trecutului, oglindite în texte din secole trecute, organizatorii au vrut să arate deschiderea spre nou, spre tinerii cu talent şi promovarea lor în cadrul Asociaţiei Focus Drama (ediţia 2021). Textul scris de Stela Giurgeanu a câştigat concursul de dramaturgie cofinanţat de Consiliul Judeţean Satu Mare.
Oficialităţile oraşului au dat atenţia şi amploarea cuvenite unei aniversări de asemenea importanţă în viaţa cetăţii şi în viaţa teatrală actuală. Se vede cu ochiul liber că activitatea Teatrului de Nord e pe mâini bune.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg