Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Tribuna. Arta pe prima pagină la Budapesta

Tribuna. Arta pe prima pagină la Budapesta

În data de 20 aprilie, de la ora 18.00, la Galeria IX de pe strada Ráday din Budapesta a avut loc vernisajul expoziției Tribuna. Arta pe prima pagină în prezența lui Vásárhelyi Antal, grafician şi proprietarul galeriei, Mircea Arman, director al Revistei „Tribuna”, Ovidiu Petca, secretar de redacție şi Vágvölgyi B. András, scriitor și regizor.
Expoziția a fost realizată de Asociația Artiștilor Gravori și Litografi din Ungaria cu sprijinul Institutului Cultural Român Budapesta. Numărul fiecărei apariții a revistei „Tribuna” este ilustrat atât pe prima pagină cît şi articolele pe care le conține cu lucrări de pictură, grafică, sculptură sau instalații ale artiștilor români sau străini, ca o invitație la lectură de nerefuzat.
Expoziția a prezentat publicului din capitala Ungariei 38 de prime pagini ale revistei „Tribuna” din numere care au apărut în anul 2016 şi începutul anului 2017, reprezentând tot atâtea lucrări de artă realizate de către artişti din România sau din străinătate. Amintesc, aici, doar câțiva din artiști ale căror lucrări au fost expuse la Budapesta: Corneliu Vasilescu, Adriano Castro, Ernő Palkó, Maxim Dumitraş, Daniel Spoerri, Tibor Kolozsi, Mircea Vremir, Kriangkrai Kongkhanun, etc. În cadrul acestei expoziții au fost expuse publicului şi ultimele numere ale revistei şi cataloagele Tribuna Graphic, acestea fiind editate de revista şi editura cu acelaşi nume.
În deschiderea expoziției curatorul Vásárhelyi Antal a vorbit despre cum s-a materializat realizarea acesteia, despre rolul important pe care îl are Ovidiu Petca în conceperea grafică şi realizarea fiecărui număr al revistei. În continuare, Vágvölgyi B. András a adus un elogiu revistei prin discursul pe care l-a avut, despre modul în care apare revista, a comparat-o cu importante reviste de profil din lume, spunând că nu este ceva obişnuit ca atât pe prima pagină cât şi în cuprinsul unei reviste culturale să apară expuse lucrări de pictură, grafică sau din alte domenii ale artelor vizuale. În încheiere, managerul revistei, Mircea Arman a prezentat auditorului o istorie detaliată a revistei, realizările, rolul acesteia în cultura clasică şi contemporană din România, şi nu numai, obiectivele şi statutul actual al acestei instituții culturale. Este o publicație culturală bilunară, actuala serie apare din 2002. „Tribuna” se revendică de la ziarul înființat de Ioan Slavici în 1884 la Sibiu, care de la apariție până în prezent, a cunoscut mai multe serii, la București, Arad, Cluj ori Brașov. Cea mai cunoscută serie este cea inaugurată în 1957, în care au debutat personalități marcante ale literaturii române, între care Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana sau Augustin Buzura, „Tribuna” definindu-se drept una din cele mai influente reviste literare din România. Publicul prezent a aflat astfel, că odată cu apariția noii serii, „Tribuna” s-a impus ca o revistă general-culturală, acoperind atât domeniul literar, prin publicarea de proză și poezie originală, cronici literare și eseuri, cât și alte zone culturale, de la muzică, teatru, film la filosofie, istoria ideilor etc.
Această expoziție, în care Revista „Tribuna” şi-a făcut simțită prezența în capitala Ungariei, continuă seria evenimentelor de prezentare, colaborare şi documentare întreprinse în ultima perioadă de către echipa acestei importante publicații culturale. Publicul prezent s-a arătat entuziasmat de exponate şi de textele publicate în cadrul fiecărei apariții, remarcând totodată, deschiderea multiculturală şi internațională a revistei „Tribuna”. Anterior expoziției din Budapesta, „Tribuna” a fost prezentă la Roma, unde o delegație a Revistei a onorat invitația primită în acest sens din partea ,,Accademia di Romania” în Roma, a Institutului Cultural Român din Veneția şi Municipalității oraşului Padova. Perioada în care delegația revistei a fost prezentă în Ungaria a constituit prilejul ideal de a promova Revista şi Editura „Tribuna” în capitala Ungariei.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg