Consiliul
Județean Cluj
“Tribuna” deschide seria evenimentelor culturale în 2020 cu un mare succes de public!

La sfârșitul lunii februarie, Conferințele Tribuna din 2020 (manifestări culturale anuale deja binecunoscute ale Revistei) au debutat cu o serie dedicată artistului Michael Lassel. Considerat la ora actuală cel mai important pictor trompe l’oeil contemporan, după cum scrie Revista Weltkunst din Germania, la invitația Revistei de cultură Tribuna, Lassel a expus pentru a treia oară în România (după București și Sibiu), de data aceasta fiind prezent pe simezele românești cu cea mai mare expoziție de până acum, 38 de lucrări care au putut fi văzute la Muzeul de Artă din Cluj Napoca între 25 februarie și 15 martie.
Manifestările au început în 21 februarie, când mi-a revenit mie plăcerea de a-l prezenta pe artist, eu având și avantajul de a fi realizat un interviu cu acesta, publicat în Tribuna (nr. 407/2019, revistă ilustrată cu lucrările sale), dar și în volumul Biografii exilate. Tablou în lucru, apărut la Editura Tribuna în 2019. În cadrul acestei întâlniri, Michael Lassel a răspuns cu plăcere numeroaselor întrebări venite din public, care vizau atât povestea succesului său, cât și detalii despre plecarea din România și despre eforturile de adaptare la viața în străinătate. În programul zilei, a mai fost cuprinsă și conferința susținută de Doru Dinu Glăvan (președintele UZPR), intitulată Actualitatea presei, care a reunit numeroși oameni de presă din Cluj-Napoca și din țară.
Sâmbătă și duminică, respectiv 22 și 23 februarie, evenimentele au inclus un recital de poezie, condus de poetul Adrian Suciu, cu poeți invitați din toată țara, precum și alte conferințe: Michael Lassel – ein Meister aus Deutschland, susținută de managerul Tribunei, Mircea Arman, Interpretarea lui Brâncuși – conferențiar fiind Andrei Marga și Lupul ca arhetip al inconștientului colectiv, a profesorului Nicolae Iuga.
Marți seara, 25 februarie, în prezența unui public extrem de numeros, a avut loc vernisajul expoziției lui Michael Lassel, intitulată: Lumea ca alegorie și mit. Expoziția a fost stabilită în 2019, cu ocazia prezentării Revistei Tribuna și a volumului de interviuri Biografii exilate. Tablou în lucru în Nürnberg și München. Atunci, Michael Lassel a fost prezent la întâlnirile noastre, din cele două orașe, cu oameni de cultură de origine română stabiliți în Germania. Dar, înainte de acest moment, încă din perioada realizării interviului, și după interviu, discuțiile avute cu artistul, împreună cu Mircea Arman, cel care i-a adresat invitația de a veni cu o expoziție personală în țara de origine, incluzând apoi activitatea în programul său managerial pentru 2020, s-au concretizat în realizarea unui eveniment cultural de excepție pentru Cluj, pentru România. Acesta a fost, practic, drumul care a dus la seara memorabilă de 25 februarie 2020, când numeroși iubitori de artă, prieteni, cunoscuți, sau doar persoane interesate de lucrările maestrului au umplut sălile Muzeului de artă clujean, unde a fost montată expoziția. Reacțiile publicului (deloc surprinzătoare pentru mine, care văzusem o parte dintre lucrări în atelierul artistului din Fürth, fiind, încă de atunci, fascinată și extaziată în fața lor) au fost unanime de admirație, de apreciere, de surpriză în fața perfecțiunii absolute, atât în ceea ce privește măiestria, tehnica de realizare, cât și cu referire la lumea pe care o imaginează artistul în tablourile sale, o lume a detaliilor care este, de fapt, o alternativă la lumea în care trăim. Mircea Arman, în textul care prefațează albumul ce cuprinde reproduceri după mai mult de o sută de tablouri semnate Michael Lassel, constituindu-se într-o retrospectivă a impresionantei sale opere, album editat de Tribuna în 2019, spunea: „Arta lui Michael Lassel ne spune că omul se îndepărtează de lucru, de lumea pe care o trăiește, ba, mai mult, trăiește în afara relației sale esențiale cu lucrul și este lipsit de lume. Omul se îndepărtează de lucru și de lume, iar singura salvare stă în re-creația acesteia, în capacitatea sa imaginativă, în nesfîrșita strădanie de a re-crea lumea din nou și din nou.”1
În deschiderea expoziției, au vorbit despre artist și opera sa: Vakar István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Mircea Arman, managerul Tribunei, Daniela Chiorean, din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Dan Breaz, din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Cristina Simion, curatorul expoziției, galerist în Nürnberg. Moderatorul discuțiilor a fost Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Michael Lassel a preferat ca în locul unui discurs să mulțumească celor care au venit la vernisaj și apoi să stea de vorbă cu toți cei care se opreau îndelung în fața tablourilor sale.
Chiar dacă am mai precizat câteva date despre artist și în pagina a doua din numărul trecut al revistei, iar Michael Lassel s-a prezentat, de asemenea, amplu, în interviul pe care l-am realizat împreună, publicat, după cum spuneam, în Tribuna, totuși, unele informații merită a fi reluate și în textul de față. Astfel, se cuvine să reamintesc, printre altele, că artistul s-a născut în România, la Logig, în județul Mureș, că a absolvit Academia de Arte din București, fiind unul dintre puținii discipoli ai maestrului Corneliu Baba, iar în 1986 a emigrat împreună cu soția și cu fiul său în Germania. După numai doi ani de la acel moment, a fost invitat să expună la Salonul de toamnă de la Paris. Michael Lassel este singurul artist de origine română care a expus vreodată la British Museum, în 2008-2009 fiind de fapt singurul pictor contemporan inclus în expoziția Mith and Reality. Lucrarea sa Bancher în înalta societate, care a putut fi văzută în expoziția de la Cluj, a fost imaginea campaniei Băncii Federale a Germaniei pentru trecerea la moneda euro, iar Academia Europeană de Artă Luxembourg l-a premiat și i-a oferit o expoziție personală. Picturile sale sunt incluse în expozițiile permanente ale celor mai cunoscute muzee din lume.
Despre Lumea ca alegorie și mit – expoziția adusă de Tribuna la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă din Palatului Bánffy – au scris numeroase publicații, începând chiar din ziua următoare vernisajului, catalogat ca „un eveniment de excepție în peisajul cultural românesc”. Dintre cele pe care mi le amintesc acum, menționez Cotidianul, cunoscutul portal Știri pe surse, Cronica zilei, Clujul cultural, Revista culturală Leviathan, Hermannstädter Zeitung, sau din Germania, Siebenbürgische Zeitung. Desigur, așa cum am spus, sunt doar câteva dintre cele care au scris laudativ despre eveniment. Ecourile îndelungate (zile întregi au apărut articole în presa scrisă, iar două posturi de televiziune au înregistrat interviuri cu artistul) ne îndreptățesc să spunem, cu mândrie, că activitățile culturale pe care Revista noastră și le propune în acest an au debutat spectaculos.
Miercuri, 26 februarie, Ioan-Pavel Azap a susținut conferința intitulată 2000 – Anul zero al filmului românesc, încheind astfel un adevărat tur de forță al unor evenimente marca Tribuna, despre care (sunt sigură de asta!) se va mai auzi.
Notă
1 Michael Lassel, Ein Meister aus Deutschland, Editura Tribuna, 2019, text introductiv de Mircea Arman