Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

“Tribuna” în Germania

“Tribuna” în Germania

Continuând seria acțiunilor pe care Tribuna, ca promotor al culturii românești în străinătate, le-a inițiat în ultimii ani, fiind singura revistă de cultură de la noi care a organizat cu consecvență asemenea evenimente, la începutul lunii octombrie, anul acesta, răspunzând invitațiilor venite din partea Tiny Griffon Gallery din Nürnberg și SGRIM e.V. (Societatea Germano-Română pentru Integrare şi Migrație) din München, am avut onoarea și bucuria, alături de managerul și redactorul-șef Mircea Arman, precum și de colegul meu, redactorul Ioan-Pavel Azap, să particip la prezentarea revistei noastre, dar și a celor mai noi apariții ale Editurii Tribuna, publicului vorbitor de limba română din Germania. Invitațiile au venit ca urmare a legăturilor cu oamenii de cultură români, stabiliți în străinătate, care au răspuns întrebărilor mele în seria de interviuri „România și oamenii săi din lume”, publicate în Tribuna începând cu toamna anului 2018. La sfârșitul lunii septembrie, paisprezece interviuri au fost adunate într-un prim volum (Ed. Tribuna 2019), cu titlul Biografii exilate și subtitlul Tablou în lucru (sugerând continuitatea, extinderea proiectului și în anul următor). În aceste condiții, întâlnirile i-au inclus și pe câțiva dintre cei intervievați de mine din Germania, respectiv pictorul Michael Lassel, graficianul Bruno Bradt, Cristina Simion – curator și galerist (pentru evenimentul din Nürnberg), precum și pictorul Victor Hagea la München.
Prezenți în număr mare la ambele evenimente, românii din Germania s-au arătat extrem de interesați de prezentarea făcută Tribunei de Mircea Arman, răsfoind cu multă curiozitate și admirație exemplarele puse de către noi la dispoziția lor. Nu exagerez deloc spunând că am văzut emoția pe chipurile lor atunci când au ținut pentru prima dată în mâini revista și au citit titlurile articolelor din cuprinsul ei. A fost nu numai un dar pe care am putut să-l facem iubitorilor de cultură români din Germania, dar și ivirea unei oportunități, cei prezenți exprimându-și dorința de a cumpăra pe viitor Tribuna, în cazul în care se va putea realiza distribuirea ei în străinătate, sau să devină abonați, pentru a fi siguri că vor putea să-și procure următoarele apariții. Au fost momente emoționante, calde, greu de descris sau de imaginat aici, acasă, unde avem la dispoziție revista preferată, actul cultural preferat, cartea dorită, fără prea mari eforturi, dar pe care tocmai din cauza facilității, probabil, le ratăm în mod repetat…
Pe 7 octombrie, la Nürnberg, în Tiny Griffon Gallery, seara a fost deschisă de către gazda noastră Cristina Simion, cea care a făcut și cuvenitele prezentări, după care Mircea Arman a vorbit despre Tribuna, despre istoria dar și realizările actuale ale instituției clujene, răspunzând numeroaselor interpelări venite din public. De asemenea, managerul Tribunei a vorbit și despre cele mai noi aparții ale editurii noastre. Cu această ocazie a fost prezentat publicului și albumul de artă „Michael Lassel – ein Meister aus Deutschland”, Editura Tribuna 2019, care cuprinde reproducerile a peste o sută de lucrări ale artistului, însoțite de textele critice, în trei limbi, română, engleză și germană, semnate de Mircea Arman și Cristina Simion, precum și o selecție din interviul pe care l-am realizat cu artistul, emigrat în Germania cu trei ani înainte de Revoluție. Michael Lassel a completat povestea pentru publicul prezent. A vorbit apoi Bruno Bradt, cel care, la fel ca Michael Lassel și Victor Hagea, a ilustrat un număr al Tribunei cu lucrările sale, contribuind astfel la ținuta grafică de excepție a revistei noastre.
Atât la Nürnberg, cât și la München, am fost asaltați de întrebările venite din public, întâlnirile au fost, astfel, extrem de vii, de antrenante. Artiști, scriitori, sociologi, alți oameni de cultură care au plecat la un moment dat din România, extrem de interesați, de dornici, de avizi aș spune de cultură română, și-au arătat interesul pentru informațiile pe care le aduceam în fața lor. Am discutat despre continuitatea proiectului meu și am văzut în ochii lor încântarea, mulțumirea că o publicație românească s-a gândit la ei, că există și altfel de abordări pentru diaspora românească, și care nu au nici un fel de legătură cu conotațiile politice din ultima perioadă. Cu prilejul acestor întâlniri mi-am dat seama că Biografiile exilate sunt doar un început, că o lucrare amplă, care să cuprindă cât mai multe nume, cu cât mai diverse experiențe, din cât mai multe locuri de pe glob, este ceea ce vreau cu adevărat să realizez în perioada următoare. Că o hartă a României în lume, prin oamenii săi risipiți în toate colțurile pământului, abia începe să se contureze. Am cunoscut în Germania nume noi, interesante și interesate de proiectul meu, dar și de Tribuna, și, în general, de cultura română. Am să menționez doar câteva, care îmi vin acum în minte, ca de exemplu Geo Goidaci, Horia Vancu, Enikö Dácz, Norbert Bozsak, Virgil Petală, dar ei sunt mult mai mulți și le mulțumesc tuturor că au venit la întâlnirile cu noi.
Pentru evenimentul de la München, din 11 octombrie, trebuie să mulțumesc cu deosebire inimoaselor doamne Sevghin Mayr și Maria Lie-Steiner, președinta și, respectiv, vice-președinta SGRIM e.V., care s-au ocupat de toate detaliile pentru ca întâlnirea noastră cu iubitorii de cultură română din marele burg al Germaniei să se desfășoare în cele mai bune condiții și într-o atmosferă prietenească. Și nu în ultimul rând trebuie să îl menționez pe pictorul Victor Hagea, unul dintre intervievații mei, ilustratorul Tribunei cu numărul 409, prezent la întâlnirea noastră din München.
Sentimentul că publici într-o revistă a cărei răspândire a depășit granițele țării, este mai mult decât plăcut, dar certitudinea că prin implicarea ta ca redactor o publicație crește pe zi ce trece, conținutul și forma, ambele elitare, fiind apreciate nu doar în țară dar și în străinătate, onorează cu siguranță. Iar Consiliul Județean Cluj are meritul de a contribui la răspândirea culturii române în lume prin susținerea pe care o oferă unei Reviste de tradiție, ce a împlinit de curând rotunda vârstă de 135 de ani. La mulți ani, Tribuna!

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg