Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

“Tribuna” la Bologna

“Tribuna” la Bologna

Seria manifestărilor din Italia de anul acesta, dedicată prezentării antologiei de poezie italiană contemporană Verso l’Italia (Editura Tribuna, 2020) și a volumului La struttura dell’immaginativo umano de Mircea Arman (Morlacchi Editore, Perugia, 2021), a continuat, după Perugia și Cesena, cu evenimentul desfășurat în seara zilei de 28 iulie la Bologna.
De data aceasta gazda noastră a fost Claudia Zironi, președinta Asociației culturale Versante Ripido și conducătoarea publicației de poezie cu același nume, care în discursul introductiv ne-a adresat mulțumiri, în nume personal și al întregului colectiv pe care-l conduce, pentru munca depusă în vederea realizării antologiei de poezie italiană contemporană și pentru excepționalul rezultat materializat în elegantul volum editat de Tribuna. De asemenea, atât Claudia Zironi cât și poeții care au urcat ulterior pe scenă s-au arătat recunoscători pentru includerea în acest proiect și deosebit de interesați de a asculta sonoritatea poeziei lor în limba română.
În prima parte a manifestării, Mircea Arman a susținut o conferință despre tradiția și rolul revistei noastre în cultura română, precum și importanța internaționalizării acesteia, obiectiv urmărit permanent de directorul Tribunei în programul său de management, deja cu rezultate notabile în Italia și Germania, aducând mulțumirile sale Consiliului Județean Cluj pentru toată susținerea acordată.
A urmat apoi prezentarea volumului La struttura dell’immaginativo umano, a doua prezentare după aceea care a avut loc la Perugia, în librăria editurii, urmând să fie organizate alte lansări la Universitatea din Perugia în toamna acestui an.
Recitalul poeților antologați, care a făcut obiectul celei de-a doua părți a manifestării, a fost condus de poetele și colaboratoarele noastre Giorgia Monti și Serena Piccoli. Mulți dintre poeții incluși în volum au ales să participe și să citească la Bologna, motiv pentru care spectacolul de poezie a fost unul amplu, intens și emoționant, întinzându-se până târziu în noapte, publicul fiind extrem de interesat de dialogul nostru bilingv. O tânără profesoară româncă din Veneția, care a participat la eveniment, Ioana Opriș, m-a secondat în recitarea poemelor în limba română, după ce autorii lor le-au citit în limba italiană. Printre poeții care și-au prezentat creațiile în fața publicului s-au numărat: Francesca Del Moro, Graziella Olga Sidoli, Silvia Secco, Alessandro Cabianca, Alessandro Brusa, Maria Laura Valente, Rodolfo Cernilogar, Claudia Zironi și mulți, mulți alții.
În încheierea manifestării, gazdele noastre și-au exprimat dorința de a mai organiza lansări ale volumului Verso l’Italia, peste optzeci de exemplare fiind achiziționate de cei interesați cu ocazia prezentărilor care au avut loc la Cesena și Bologna.
Despre evenimentele din Italia la care Tribuna a fost invitată în acest an au scris edițiile regionale ale Corriere della Sera, Il Restol del Carlino precum și unele publicații locale. De asemenea, evenimentele au beneficiat de o insistentă și extrem de vizibilă publicitate virtuală.

 

Leave a reply

© 2022 Tribuna
design: mvg