Consiliul
Județean Cluj
Tribuna la Gaudeamus
Timp de cinci zile, în perioada 16 – 20 noiembrie 2016, Bucureștiul, mai exact Pavilionul Expozițional Romexpo, a fost capitala producătorilor și iubitorilor de carte din România. Și nu doar din România, Târgul internațional de carte Gaudeamus – Carte de învățătură, ajuns în acest an la cea de a 22-a ediție, are, începând din 2010, câte un invitat de onoare din afara granițelor țării. În 2016 a fost invitată China, țară care a participat cu un stand reprezentativ pentru literatura chineză contemporană, întins pe un spațiu generos, la cel de-al doilea nivel al complexului, cu un program bogat de evenimente. Dar faima internațională a târgului e chiar mai veche, încă din anul 2001, datorită valorii de piață și a ofertei din ce în ce mai atractive pentru potențialii participanți străini, Gaudeamus a fost inclus în calendarul celor mai importante târguri de carte din lume, realizat la Frankfurt.
Organizat de Radio România, Gaudeamus a cuprins în 2016 nu mai puțin de 850 de evenimente și s-a bucurat de prezența a 125.000 de vizitatori, într-un spațiu expozițional de 14.000 mp, ocupat de peste 300 de edituri românești și străine, tipografii, instituții de învățământ, centre și institute culturale, intituții mass-media, agenții de difuzare de carte, firme multimedia, agenții literare și organizații non-guvernamentale cu profil cultural și educațional, asociații profesionale, librării, biblioteci, după cum se precizează pe pagina oficială de internet a evenimentului.
Gaudeamus poate fi numit târg doar într-o oarecare măsură, vânzarea de carte este serios concurată de „promenada” pe „aleile” dintre standuri, de întâlnirile ad-hoc ale scriitorilor, care nu pierd prilejul de a se fotografia la lansări, la standul unei edituri importante, sau cu o personalitate culturală întâlnită întâmplător, ori chiar în preajma unui politician venit pentru a-și crește popularitatea în plină campanie electorală. Iar editurile s-au orientat rapid pentru a oglindi în noile apariții marile schimbări politice ale lumii. La Editura Rao, de pildă, s-a putut găsi o carte despre noul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, cu titlul Liniște: vorbește Trump, carte care reunește cele mai spectaculoase declarații date de miliardarul devenit de curând cel mai puternic om al planetei. De altfel, toate editurile s-au întrecut în titluri care de care mai atractive, semnate de autori mai mult sau mai puțin celebri, în lansări girate de prezența unor nume menite să convingă cititorul plimbăreț să cumpere, sau în reduceri spectaculoase, mai ales în ultimele zile, în cazul unor cărți mai vechi apărute. Desigur, marii producători de carte din România au luat caimacul vânzărilor, puterea financiară s-a reflectat în suprafața standurilor, a mobilierului, adevărate librării ridicate sub cupola Romexpo, în lansările pompoase și în general în publicitatea excesivă și chiar agresivă, pe alocuri. Nu însă întotdeauna o reclamă mult trâmbițată însoțește și o mare valoare. Dovada: foarte multă literatură de calitate, cărți de critică, filozofie, poezie bună, carte universitară, toate au putut fi găsite la standurile editurilor mici și prea puțin vizibile. Din păcate numai de către cunoscători, pentru că un public neavizat a putut afla mai greu drumul spre ele, din cauza rumorii create permanent în vecinătatea marilor edituri. Și dacă adăugăm aici o mai veche nemulțumire a vizitatorilor acestui târg, anume aceea că spațiul nu beneficiază de o garderobă, astfel că, dacă nu ai prieteni la un stand, unde să-ți poți lăsa cu încredere haina și bagajele, te vezi nevoit să te strecori prin marea de lume, într-o căldură infernală, cu brațele încărcate de hainele groase, și de pachetele cu cărți proaspăt achiziționate, am putea avea un tablou complet a ceea ce se cheamă Gaudeamus. Cu toate plusurile și minusurile, trebuie să acceptăm totuși că Gaudeamus este cel mai important și cel mai longeviv eveniment dedicat cărții din România, iar Radio România este singurul post de radio din lume care și-a asumat un asemenea rol.
În cei peste douăzeci de ani de existență ai târgului, revista de cultură Tribuna participă pentru prima dată în acest an, cu peste cincizeci de titluri din cele apărute la Editura cunoscutei publicații clujene. Printre autorii prezenți la standul Tribuna s-a numărat și fostul ministru de externe al României, profesor universitar dr. Andrei Marga, cu mai multe cărți apărute aici în ultimii ani, cea mai recentă, apărută în 2016, fiind Reforma în educație. De departe cea mai bine vândută carte a fost Metafizica greacă, scrisă de filozoful Mircea Arman, actualul manager al revistei Tribuna, carte apărută în 2013 la Editura Academiei Române în coeditare cu Editura Tribuna. Motivul interesului crescut poate fi și faptul că lucrarea a fost premiată în anul 2015 de către Academia Română cu premiul „Ioan Petrovici” pentru filozofie. Ea fost comentată în revistele de specialitate de către academician Alexandru Boboc, prezent și domnia sa la standul Tribuna cu mai multe titluri, academician Gheorghe Vlăduțescu, prof. univ. Dr. Vasile Muscă și alții.
Prezența Tribunei la Gaudeamus se înscrie în seria evenimentelor culturale de prestigiu organizate în ultimii ani de către importanta publicație aflată sub patronajul Consiliului Județean Cluj, precum și a contactelor internaționale stabilite prin expoziția anuală Tribuna Graphic, a întâlnirilor cu personalități culturale din Franța și Italia, sau a colaborărilor la Tribuna Magazine, platformă on-line disponibilă în limbile română și engleză. Dacă la toate acestea adăugăm și eleganța formei tipărite, difuzarea națională și chiar internațională (președintele unei cunoscute uniuni de creație plastică din Italia a contractat un abonament pentru un an la Tribuna), precum și preocuparea vădită a celor care doresc să publice în paginile ei, putem spune că revista de cultură Tribună a înregistrat în ultimii ani succese notabile și un interes tot mai crescut pe piața noastră culturală.