Consiliul
Județean Cluj
Un roman cu bătaie lungă, de Hayden Dorf, “Scrisori din Regatul Pustnic”
Pentru că romanul lui Hayden Dorf cuprinde pasaje întregi (de-a lungul a 370 de pagini) de analiză și cercetare politică de tip conspirație a „relațiilor” dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord – Coreea de Nord fiind un stat artificial creat în 1948 ca urmare a unui război sângeros care a avut loc între cosanguini, coreeni contra coreeni – este musai să „navigăm” în puțină istorie. Din perspective actuale, însă, situația geopolitică a lumii, astăzi, atinge un nivel pe care nimeni, cred, nu l-a dorit. Federația Rusă s-a pornit împotriva Europei. De fapt, împotriva democrației și liberalismului, fluturând un fel de iliberalism idiot, de tip Victor Orban. Se pare că, din nou, Statele Unite ale Americii ar trebui să intervină ca „mediator”, ca temporizor. Dacă o fi să fie. dar nici Uniunea Europeană, Comisia Europeană nu pot sta ca peștele în apă, doar fâlfâind. Ceea ce nu cred că va avea loc este, conform dictonului definitiv steinhardian referitor la „glasnosti” și gorbaciovism (1985): Una zice, alta face/ Asta-i lupta pentru pace!…
(Până la apariția acestei cronici nu se știe unde, în ce „ape” politice ne vom scălda în Europa și mai ales în Europa de Est. Încă. Totul, toate sunt un dezastru uman de neconceput și imposibil de gestionat, necum de tolerat.) Ca să înțelegem prezența în lume a două Coreei, Nordică, Sudică, prestațiile geopolitice ale Rusiei (Uniunia Sovietică) și ale SUA în lume, citez următorul avertisment scris de romancierul Dan Stanca, privind catastrofe naturale sau declanșate de om care ne-au asaltat de-a lungul timpului, de la iacobini (revoluția franceză –1789, revoluția bolșevică – 1917, până la talibanii de ieri și de astăzi: „Eșecul americanilor, astăzi, în Afganistan, unde acum domnește o teroare cumplită exercitată de talibanii afgani ori de ce nație or fi aceștia… Cu o jumătate de veac în urmă, americanii sau retras din Saigon și au lăsat tot Vietnamul pe mâna comuniștilor… O singură dată, după războiul al doilea mondial, SUA s-au aflat la înălțimea „misiunii” lor. Așa este cazul Coreei. Dacă americanii în „râcă” cu rușii ar fi cedat atunci, în timpul războiului coreeano-coreean, întreaga Coree ar fi intrat pe mâna talibanilor comuniști; poate și Japonia, și Australia”. Intrau pe mâna mârșavă a Rusiei comunitariste. Aceste afirmații și concluzii nu sunt o glumă deloc.
Merită să rezum un episod din deceniul opt al secolului XX. N. Ceaușescu întrepinse o vizită în Coreea de Nord, acasă la liderul suprem Kim Ir-sen, tartorul coreean care a „făurit” așa numita republică Nord-Coreeană. După această vizită, nefastă pentru „viitorul socialist” al România, în condițiile în care conducătorul se inspirase masiv din propaganda imagologică, nătângă și gonflată care domina în țara de la capătul continentului Asia, și o luase pe calea comunismului de tip chinezesc al acelor vremuri, și corean, de atunci și în prezent, la Ed. Politică (astăzi Ed. Humanitas S.A.) a apărut un volum cu coperte de carton roșii, conținând discuri și directive politice și ideologice, semnat de fiul iubit al liderului suprem coreean, Kim Jong-il. Volumul conține numai îndemnuri la muncă, așa cum începuse, copiind, să facă și Ceaușescu (citez din memorie): …Vom duce bătălia de 300 de zile, lupta de 500 de zile și pentru realizarea țelului viitorului coreean al țării, vom purta bătălia pentru împlinirea planului de 3 ani, al planului de 6 ani, al mărețului plan de muncă de 9 ani… etc (Lucrau, se observă, cu „cifre” impare, oarecum simbolice, specifice neisprăviților comuniști sovietici!) Astăzi, sub conducerea moștenitorului „tronului” Nord-Coreean, moștenire din tată-n fiu, Coreea de Nord e dominată de un regim totalitar extrem de rigid ideologic și economic. (Nu am înțeles și nu pot să înțeleg ce a căutat fostul președinte american Donald Trump să-l viziteze pe îmfumuratul, hahalera și nătângul Kim Jong-un – la fel cum astăzi e catalogat și V. Putin – la granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, zonă numită în aceast roman DMZ, zonă demilitarizată, de 4 km lățime, creată în 1953!? Astăzi, între cei doi „lideri” politici, Vladimir RasPutin și Kim Jong-un, care amenință lumea cu uzul rachetelor nucleare (ca să vezi, actualitate! – n.m., V.R.), nu există vreo deosebire. Se pot lua de mână și să plece către Marte, Pluto și spre Planeta iubiților hiposexual.)
Romanul supus discuției este un roman politic, ascuns în spatele unui așa numit roman de iubire, de dragoste (platonică), ca în secolele trecute, roman cu agremente suficient de siropoase pentru a stârni curiozitatea lectorului. Desigur, conjuncturale. Dacă iubire este ori nu este, poate fi și astfel!
Florin Ardelean conturează rezumatul romanului Scrisori din Regatul Pustnic într-un text din revista „Arta”, mai corect spus, ca text de escortă, fragmentat pe coperta IV: Cum o fi oare viața în Coreea de Nord? Iată o întrebare pe care, probabil, fiecare dintre noi am rostit-o, la un moment dat. Această carte oferă un răspuns. Și nu doar atât. Alex Robinson, un tânăr american participant la un eveniment internațional în Coreea de Sud, este răpit de nord-coreeni în timp ce vizita zona demilitarizată (DMZ) de la granița celor două țări. Victime ale acțiunii în forță sunt, alături de el, un sergent din armata sud-cereeană și un tânăr din India. Guvernul de la Pyonggyang cere acordarea unor condiții privilegiate de participare la Olimpiada de Iarnă, în schimbul prizonierilor. Sergentul, rănit grav în exploazie, în timp ce salva viața lui Alex, îi cere acestuia să trimită logodnicei sale câteva scrisori și dictează un testament uluitor, despre care americanul va afla doar după ce va fi eliberat. În acest timp, Alex, rănit și el în explozie, se îndrăgostește de tânăra nord-coreeacă Kim Hyo-Ri, cea care le acorda asistență medicală… Ce soartă va avea fascinanta lor poveste de dragoste? Cum va supraviețui Alex, să scape din Regatul Pustnic? Cum vor supraviețui amândoi iubirii lor, practic, nevinovate? Iar întâmplarea, soarta, joacă roluri de cremene în acest roman.
Finalul, ca în oricare roman sau nuvelă deschisă în amplitudini, este dozat transpus spre descifrare celor curioși, captivi cu toții ai unei lupte absurde, ideologice, tembelizantă dintre cele două țări, de același sânge etnic! Victime sunt niște eroi, practic, anonimi, mai cu seamă că anonimitatea faptelor și mentalităților, în toate compartimentele vieții din Nord, este steag al marilor secrete de stat, imbecilizante, „dobândite” prin „inoculare educațională” de către fiecare cetățean nord-coreean. (Ca în România lui N. Ceaușescu!)
Poate pentru o mai cuprinzătoare descifrare a țesăturii narațiunii din Scrisori din Regatul Pustnic, merită să fie citite cu creionul în mână două recente volume, ca ample cercetări socio-politice, ascunse, nedecodate publicului din Nord, editate recent de CORINT: «Coreea de Nord. Viața dincolo de clișee» de Daniel Tudor și James Pearson și «Coreea de Sud. Povestea unui fenomen economic, politic și cultural» de Daniel Tudor.
În cartea de față avem un exemplu cert de felul în care o istorie în vâltori apocaliptice cum e cea a celor două Coreei devine proză răscolitoare și percutantă, oarecum de inspirație sud-americană. Citești și recitești, subjugare superbă și continuă, o desfătare pe care o simți ca pe aceea a unei plăceri mângâitoare, cum zice despre cărți undeva Nicolae Busuioc…
Nota finală a acestei recenzii este aceea că scriitorul Hayden Dorf este un inspirat pseudonim al poetului Ioan Cioba din Bistrița, locuitor în cartierul Viișoara al Bistriței, pe vremuri botezat de sași Haydendorf.
Notă
1 Editura Charmides, Bistrița, 2020.