Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Un volum document

 

 

Doina Rad, Ilie Rad,
O călătorie la capătul lumii
Cluj-Napoca, Ed. Tribuna, 2019

 

 

O investigaţie cu valenţe etnologice şi antropologice de talia celor lui Emmanuel Le Roy Ladurie, sau un volum de memorii de călătorie cu valoare testimonială, aşa ar putea fi definit pe scurt volumul profesorilor Doina şi Ilie Rad, intitulat O călătorie la capătul lumii, apărut la prestigioasa editură clujeană Tribuna în anul 2019.
Segmentată în cinci capitole mari şi prezentată într-o ţinută grafică ce îmbină armonios informaţia cu ilustraţia fotografică şi memorialistica, lucrarea se constituie într-un adevărat documentar dedicat meleagurilor chiliene şi interacţiunilor dintre cultura lor autohtonă şi cea românească. Călători curioşi, cei doi autori pornesc la drum după ce în prealabil s-au documentat în legătură cu istoria şi particularităţile locurilor în care urmează să poposească. Apoi, ţin să prezinte şi altora lumea văzută prin lentila proprie.
Temeritatea şi complexitatea demersului sunt elemente definitorii ale textului ce cuprinde 13 reportaje despre obiectivele din Chile şi Insula Paştelui, biografia lui Pablo Neruda şi experienţa interacţiunii autorilor cu locurile lui de baştină, dar şi informaţii cu privire la scriitorii Isabel Allende şi Omar Lara sau preşedintele Salvador Allende.
Izul de Discovery Channel, ce vine ca o consecinţă a întrepătrunderii între talentul literar, activitatea de documentare, dorinţa de împărtăşire şi altora din experienţa trăită şi impactul emoţional puternic lăsat de vizita fiecărui loc prezentat, se constituie şi el într-un aspect important al demersului. Profesorii Doina şi Ilie Rad descriu bunăoară locurile prin care trec pornind de la istoria lor, pe care o readuc, vie parcă, în atenţia cititorului. În plus, compară diferite descrieri ale unor evenimente, cu scopul de a-i oferi celui care se apleacă asupra cărţii răspunsuri la potenţialele întrebări iscate. Interesant este şi modul în care se întrepătrunde capacitatea lor de sinteză cu descrierea de călătorie sau analiza istorico-literară. Un astfel de exemplu poate fi considerat pasajul în care cei doi descriu oraşul Valparaiso, cuprinzând atât aspecte de etnografie, cât şi de istorie, geografie, literatură sau arhitectură:
„Situat la 120 km de capitala chiliană, Valparaiso (Valpo, cum îl numesc localnicii) este oraşul de pe ţărmul Pacificului, supranumit şi Micul San Francisco. În vechime, toată regiunea respectivă era locuită în special de populaţia picunche, agricultori renumiţi, şi de nomazii chango, a căror ocupaţie principală era pescuitul. În 1536, Juan de Saavedra, un ofiţer al lui Diego de Almagro, descoperă zona şi rămâne impresionat de frumuseţea locului. El este cel care va da şi numele micului sat, de numai câteva căsuţe, întemeiat aici. În lipsa unor documente clare, legenda spune că temerarul conchistador ar fi botezat localitatea după numele satului său natal, Valparaiso de Arriba, din Spania, argument credibil. Mai puţin credibilă, dar mai pitorească, prin jocul de cuvinte, este varianta că Saavedra şi-ar fi exprimat admiraţia pentru ceea ce părea un adevărat paradis (Charles Darwin vorbea de „Valea Paradisului”), îndemându-şi concetăţenii spunând „Va al paradiso!”, expresie care, prin contragere, a devenit Valparaiso” (p. 40).
Aportul informaţional consistent, prezentat însă într-o manieră extrem de plăcută, nu reprezintă decât o mică piesă din puzzle-ul lucrării pe care o avem în vedere. Cititorii pot să descopere aici valenţele de jurnalist ale domnului profesor Ilie Rad, care reuşeşte să obţină mereu de la cei pe care-i intervievează, nu doar ceea ce ar dori ei să spună, ci şi ceea ce şi-ar dori cei care răsfoiesc volumul să afle, sau talentul literar al doamnei Doina Rad, ce reuşeşte să ilustreze într-o policromie valoroasă şi uneori să însufleţească de-a dreptul, cele prezentate.
De aceea, deşi ar mai fi cu certitudine multe de spus cu privire la acest volum-document, ce ar putea sluji nu doar ca lectură, ci şi ca manual, ca text cu statut de etalon, într-o societate în care memorialistica de călătorie trece printr-un adevărat con de umbră, ne vom limita doar la a semnala apariţia acestei valoroase lucrări şi a o recomanda cititorilor dornici de o călătorie la capătul lumii. Vom lăsa astfel lectorilor setoşi plăcerea de a se delecta ei înşişi de frumosul tandem între informaţie, notele de drum şi suplimentul fotografic, ce le vor oferi cu certitudine o perspectivă de ansamblu asupra celor descrise în paginile volumului avut în vedere.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg