Consiliul
Județean Cluj
Valoarea artei în 2019
În ce privește piața de artă, în 2019 nu au fost doborâte recordurile anterioare (Salvator Mundi rămâne cea mai bine vândută lucrare din istorie, pentru 450 de milioane de dolari, în 2017), dar au fost confirmate, încă o dată, certitudinile. Ca și în anii anteriori, recordurile de vânzare au fost înregistrate de cei doi lideri mondiali de pe piața de artă, Sotheby’s și Christie’s, în cea mai mare parte la sediile din New York. Privatizarea casei de licitație Sotheby’s, prin cumpărarea acesteia de către magnatul franco-israelit Patrick Drahi, o aduce într-o poziție din care poate concura mai bine cu Christie’s.
Dominația Impresioniștilor
În urmă cu 150 de ani, pictura impresioniștilor era denigrată, hulită și respinsă de ziariști, critici și publicul larg. Însă eforturile unor negustori de artă destoinici au adus-o în atenția publicului și a colecționarilor și au făcut-o să fie cea mai apreciată până astăzi.
Nu e de mirare că lucrarea cea mai bine vândută din 2019 a fost pânza Căpițe (1891), semnată de Claude Monet. Ca în cazul a numeroase lucrări semnate de Monet, primul proprietar al lucrării a fost cel mai important susținător al lui, Paul Durand-Ruel. După cum reiese din istoricul tranzacțiilor acestei lucrări, în 1892 lucrarea a schimbat mai mulți proprietari: Durand-Ruel a vândut-o familiei Potter Palmer (Chicago), s-a întors la Durand-Ruel care a revândut-o lui W.C. Van Horne (Montreal); acesta au revândut-o la scurt timp lui Durand-Ruel care a vândut-o în noiembrie 1892 aceleiași familii Potter Palmer. Cu siguranță că un negustor cum era Paul Durand-Ruel a ieșit în câștig la fiecare tranzacție. Lucrarea s-a aflat în proprietatea familiei Palmer aproape 100 de ani. În 1986 a fost scoasă la vânzare, la Christie’s, New York. În 2019, proprietarul a obținut pentru „Căpițele” lui Monet 110.747.000 de dolari. Este prețul cel mai mare plătit vreodată pentru o lucrare a lui Monet.
Motivul „căpițelor” la Giverny a fost tratat de Monet într-o perioadă scurtă de timp, între sfârșitul anilor 1880 și începutul anilor 1890. Se observă adesea în pânzele lui o abundență de roșu, datorată cataractei de care artistul suferea. În urma celor două operații la ochi survenite în 1923, Monet scapă de cataractă, dar dobândește capacitatea de a vedea anumite frecvențe ultraviolete, pe care ochiul uman este incapabil să le surprindă în mod normal. Iar efectul abstract al tablourilor sale devine și mai pronunțat, făcând din Monet un precursor al abstracției.
Referitor la această lucrare, vicepreședintele casei de licitație Christie’s și șeful Departamentului de Impresionism și Artă Modernă din New York, Julian Dawes, a declarat: „Rar vedem pe piață lucrări de un asemenea calibru, încărcate cu un simbolism imens; din cauza acestei rarități, la licitație s-a văzut o concurență acerbă între colecționari pentru acest tablou de excepție.”
Locul patru în topul celor mai scumpe lucrări din 2019 îl ocupă lucrarea lui Paul Cézanne, Ceainic și fructe (1888-1890), care a făcut parte din colecția magnatului american din industria mass-media, S.I. Newhouse. Lucrarea a fost vândută tot prin casa de licitație Christie’s, iar moștenitorii lui Newhouse au primit pentru această lucrare aproape 60 de milioane de dolari. În 130 de ani, lucrarea a avut 9 proprietari, a călătorit pe mai multe continente (Europa, Africa, America de Nord) și a făcut obiectul unui furt. În 1978, lucrarea a fost furată din residența din Massachusetts a lui Michael Bakwin (împreună cu alte 6 tablouri); pe atunci, lucrarea era evaluată la 600.000 de dolari. A apărut pe piață în 1999, când o firmă dubioasă din Panama care se afla în posesia tabloului, l-a scos la vânzare. În urma unui proces care a durat mai mulți ani, lucrarea a fost returnată familiei Bakwin.Totuși, recordul pentru cea mai valoroasă lucrare a lui Paul Cézanne a fost stabilit în 2011 cu pictura Jucătorii de cărți, estimată la 250-300 milioane de dolari, care, în urma unei vânzări private, a ajuns în posesia Familiei Regale din Qatar. Acest pictor respins sistematic de juriul Salonului Oficial, ridiculizat de contemporanii săi și „ale cărui tablouri se vindeau în 1890, la moș Tanguy, cele mari cu o sută, cele mici cu patruzeci de franci”, constituie în prezent una dintre culmile picturii universale
.
Arta contemporană câștigă teren
În „Top 10 cele mai vândute lucrări din 2019”, șapte lucrări au fost realizate după 1960, lucru care indică o tot mai mare apentență a colecționarilor pentru arta contemporană.
Dacă în 2018 lui David Hockney îi revenea titlul de „cel mai bine vândut artist în viață”, în 2019 titlul a fost revendicat de Jeff Koons, cu lucrarea Rabbit (Iepure, 1986), care a suscitat numeroase controverse, fapt pentru care casa de licitație a luat măsuri suplimentare de marketing pentru prezentarea operei: „Când am prezentat Iepurele pe piață, am vrut să-l contextualizăm în mod corespunzător ca pe o capodoperă contemporană, ca pe un anti-David care semnifică moartea sculpturii tradiționale – perturbând mediul în același mod în care Jackson Pollock a redefinit definitiv noțiunea de pictură cu lucrarea Number 31 [1950].” – a declarat Alex Rotter, președintele Christie’s pentru Departamentul de Artă Contemporană. Se pare că acest lucru le-a ieșit organizatorilor, de vreme ce lucrarea a obținut peste 90 milioane de dolari.
Iepurele prezintă trăsăturile definitorii a artei lui Koons, având acea notă jucăușă și năzdrăvană a controversatului artist neo-pop, care declara într-un interviu: „Ceea ce le spun eu oamenilor este că nu trebuie să-și șteargă trecutul… Lucrurile cu care sunt în contact, lucrurile simple care sunt frumoase, cum este o floare. Sau acel mic lucru sentimental pe care ne amintim mereu că l-am văzut când eram copii și când ne vizitam bunica.” Chiar asta sugerează aceast Iepure: o „jucărie” imensă.
Într-un top al celor mai scumpe tablouri (peste 50 de milioane de dolari) din 1985 până în prezent, Pablo Picasso figurează cu paisprezece lucrări, fiind unul dintre artiștii preferați ai colecționarilor de artă. „Picasso este un teoretician, el fărâmă toate jucărelele oamenilor pentru a le descoperi modul de funcționare, pentru a afla la ce mai poate servi grămada asta de resturi ruginite care este istoria picturii. (…) Jocul constă în a le împerechea, a le desperechea, hazardul luând parte la joc; (…) Picasso pleacă de la opera de artă pentru a ajunge la opera de artă.”În 2019, lucrarea Femeie cu câine (1962) s-a vândut la Sotheby’s cu aproape 55 de milioane de dolari. Pictura o reprezintă pe soția sa, Jacqueline Roque, împreună cu Kaboul, câinele afgan al artistului. Picasso a fost unul dintre cei mai mari iubitori de câini din istoria artei (și Constantin Brâncuși apare în numeroase fotografii alături de câinele său Polaire); în numeroase portrete din perioada cubistă a lui Picasso apare un personaj alături de un câine. Artistul a declarat odată: „Adesea, dacă [Kaboul] îmi vine în minte atunci când lucrez, gândul la el mă face să modific ceea ce pictez. Nasul de pe față devine mai lung și mai ascuțit. Părul femeii pe care o schițez devine mai lung și mai pufos.” Acest câine acționa ca o muză pentru artist. Picasso a pictat șase portrete ale Jacquelinei Roque cu Kaboul, dovedind marea sa dragoste pentru ambele ființe.
Din topul celor mai vânduți artiști din 2019, mai fac parte: Robert Rauschenberg (Buffalo II, 1964, Christie’s, 88.805.000 de dolari); Andy Warhol (Double Elvis, 1963, Christie’s, 53 de milioane de dolari); Ed Ruscha (Hurting the Word Radio #2, 1964, Christie’s, 52.485.000); Francis Bacon (Study for a Head, 1952, Sotheby’s, 50.380.000 de dolari); Mark Rothko (Untitled, 1960, Sotheby’s, 50 de milioane de dolari); David Hockney (Henry Geldzahler and Christopher Scott, 1969, Christie’s, 49.557.100 de dolari).
Tot în 2019, doi artiști și-au stabilit o cotă mai mare față de anii anteriori: KAWS și Bansky.
Site-uri consultate:
www.sothebys.com, www.christies.com
Note
1 Impressionist & Modern Art evening sale, 14 mai 2019, Sotheby’s New York, https://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2019/impressionist-modern-art-evening-n10067/lot.8.html – accesat la 30 decembrie 2019.
2 Annie Armstrong, The 10 Most Expensive Works Sold in 2019, în www.artsy.net, 26 decembrie 2019.
3 Simon Houpt, Muzeul operelor dispărute, Vellant, București, 2009, p. 113.
4 Art Media Agency (AMA), 250 M$, a new record for a painting?, 4 May 2011.
250M$, a new record for a painting?, 2 mai 2011
5 Ambroise Vollard, Amintirile unui negustor de tablouri, Editura Meridiane, București, 1969, p. 32.
6 Comunicatul de presă al licitației din 15 Mai 2019, Christie’s To Offer Trove Of 11 Masterpieces From The Collection Of S.I. Newhouse, https://www.christies.com/about-us/press-archive/details?PressReleaseID=9329&lid=1
7 interviu cu Robert Storr, Art Press, nr. 151, octombrie 1990, în Catherine Millet, Arta contemporană. Istorie și geografie, Vellant, București, 2017, p. 29.
8 Benjamin Fondane, Brâncuși, Limes, Cluj-Napoca, 2008, p. 44
9 B. Friedewald, Picasso’s Animals, New York, 2014, p. 51.