Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Viața ca un marțipan – artă, dulce artă, cu iubire conturată …

Viața ca un marțipan – artă, dulce artă, cu iubire conturată …

Artist ingenios și cu metode de lucru extrem de minuțioase, Radu Solovăstru, profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, transmite publicului un mesaj aparte, prin operele domniei sale. Este vorba de un nou stil de îmbrățișare a unor concepte ce se configurează într-o abordare inedită, și anume tehnica și implicit arta sculpturilor în marțipan.
Lucrările artistului uimesc prin migala cu care sunt realizate, prin originalitatea tematicilor, prin aspectul lor atât de natural, prin creativitatea care le definește și prin mesajul transmis.
În mod uimitor, sculptorul-artist ridică arta la un alt nivel, atribuindu-i conotații magice și proiectând publicul într-un timp și spațiu similare cu cele ale unei copilării feerice și ale unei tinereți diafane, cu trăiri intense și pline de sinceritate, cu visuri și visare, cu promisiuni de recompense, cu joacă și jocuri, cu anumite curiozități, uimiri și provocări, cu porniri năvalnice și cu impulsuri carnale. Toate aceste revelații date de lucrările realizate de Radu Solovăstru aduc, în prim-plan, capacitatea fiecăruia din noi de a percepe, în propriul mod, mesajul transmis prin această artă. Este, de fapt, o dulce artă, atât la propriu, cât și la figurat. Prăjiturile și torturile artistului sunt unice, interesante, apetisante, provocatoare, incitante, cu tonalități simbolice, metaforice, filosofice, erotice, ludice. Temele care prind contur, cu forme și gust dulci, sunt cele care ne definesc existența și chiar trăirile. Condiția omului, corpul uman, viața, moartea, instinctele, dorințele, procreația se materializează, acum, în delicii culinare. Semiotica artisticelor deserturi ne sugerează faptul că multe din temele care ne definesc existența sunt aspecte evident efemere, care sunt în mod clar supuse trecerii timpului, având un început și un sfârșit determinate – întocmai ca prăjiturile perisabile.
Acest tip de operă de artă este plină de semnificații profunde, ilustrând, parcă, o nouă figură de stil, similară oximoronului: principiilor culinare (care au în vedere estetica frumosului, cultivarea bunului gust – atât la propriu, cât și la figurat) li se alătură visceralul, eroticul provocator, subiectele tabu, anatomia umană. Însoțirea acestor abordări aparent diametral opuse este marcată într-un mod spectaculos, prin cultivarea ludicului și a umorului care răzbat prin ingenioasele torturi și prăjituri.
Materialul modelat de artist este cel care stârnește pofte și răsfață papilele gustative, provocând eliberarea endorfinelor și îmbrăcând mesajul artistic în conotații pozitive. Feliile de torturi nu sunt altceva decât felii de realitate, bucăți din viața noastră de zi cu zi, trăită și conștientizată printr-o atitudine pozitivă și chiar optimistă. Abordarea viziunii asupra vieții devine unică și plină de savoare. Totul este văzut și contemplat prin prisma unui farmec, a unei desfătări, chiar voluptăți date de efemerele dulci sculpturi.
Contextul în care marțipanul este modelat, materialul în sine și culinarul generează un nivel diferit al receptării mesajului cuprins în artă. Eroticul, de pildă, este ridicat la rang de plăcere supremă, similară senzației de beatitudine date de dulcele care răsfață papilele gustative.
Arta lui Radu Solovăstru este una aparte și sugerează gama trăirilor și a senzațiilor care marchează existența umană. Pasiuni, plăceri, pofte, dorințe, vise, trup, gândire, acțiuni, fapte, trăiri – deci viața, cu tot ce cuprinde ea. Arta este simbolistică și oferă recompensa, ca motivație supremă. Prin desert se conturează recompensa, devenind atât de evidentă, în timp ce recompensele vieții rămân tainice și prea puțin vizibile. Dar ele există, iar artistul Radu Solovăstru ne deschide ochii asupra acestor lucruri.
Mesajul final ar fi acela că viața este frumoasă, dar trecătoare…ea trebuie trăită, conștientizată, observată, admirată, gustată și, nu în ultimul rând, savurată.
Un proiect amplu, original și de efect. Care ne transmite că viața e bună cu noi și că tot ceea ce trebuie să facem este doar să o savurăm, ca pe un marțipan…

 

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg