Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Zilele Tribuna 2018

Zilele Tribuna 2018

În perioada 9 – 12 noiembrie, anul curent, a avut loc la Cluj-Napoca a VI-a ediție a Zilelor Tribuna, manifestare devenită deja o tradiție, în cadrul căreia conferințele, recitalurile poetice și lansările de carte au reunit colaboratori de seamă, prieteni din țară și de peste hotare, cititori ai Tribunei, public interesat de actul cultural.
Startul a fost dat vineri, 9 noiembrie 2018, după cuvântul de deschidere al managerului Tribunei, Dr. Mircea Arman, de către Acad. Alexandru Boboc, care a susținut conferința cu titlul Timp și creație în artă și literatură, domnia sa fiind o prezență frecventă atât în programul anual al Conferințelor Tribuna, cât și în paginile revistei. Tema a suscitat un interes deosebit, expunerea fiind urmată de numeroase intervenții din partea celor prezenți. „O dezbatere despre timp nu poate să nu fie precedată de ceea ce omul este în timp și ca timp prin cunoașterea și acțiunea sa, în principal prin creația în formele științei și tehnicii, ale artei, și nu în ultimul rând, ale comportamentului obișnuit, dar într-un mediu ce devine al său, al culturii și al civilizației, nu pur și simplu al naturii” – a spus Alexandru Boboc. „După toate explicațiile (mai mult sau mai puțin satisfăcătoare) – a precizat vorbitorul – stăruie întrebarea: ce este timpul?” Și a continuat, citându-l pe Sfântul Augustin (din Despre timp, în volumul Între Antichitate și Renaștere. Gândirea Evului Mediu): „Ce este timpul? Dacă nimeni nu mă întreabă, știu; dacă, întrebat fiind, încerc să explic, nu știu; totuși susțin cu îndrăzneală că dacă nimic nu ar trece, nu ar fi un timp trecut, dacă nimic nu s-ar întâmpla, nu ar fi timp viitor, dacă nimic nu ar fi, nu ar fi timp prezent.”
Ziua de sâmbătă, 10 noiembrie, a adus alte două conferințe în programul manifestării, prima, cu titlul Metafizica lui Blaga din perspectiva lui „între” și „întru”, fiind susținută de Prof. dr. Vasile Muscă. „Având în vedere poziționarea geografică a României între și întru Orient și Occident, din punct de vedere cultural ar fi trebuit să realizăm o sinteză între cele două. Dar, în locul acestei sinteze, a fost vorba despre circulația unor influențe între Orient și Occident, care s-au întâlnit în planul cultural românesc. Poziționarea aceasta nu ne putea asigura o identitate culturală durabilă, motiv pentru care, și din imposibilitatea de a face altfel, s-a optat pentru întru una dintre ele (respectiv Orient sau Occident). (…) Încă de la apariția pe scena culturii române, odată cu dublul său debut (Poemele luminii și Pietre pentru templul meu), Lucian Blaga optează pentru o mare construcție filosofică, pentru care are doar pietre de fundament. Este interesat mai puțin de cultură cât, mai ales, de cultura românească, de locul ei între celelalte culturi ale lumii. (…) Pentru spiritul românesc, Blaga reprezintă o izbândă, el a adoptat o formulă conform căreia în centrul culturii stă filosofia. Prin Blaga ne-am dobândit definitiv opțiunea pentru întru cultura occidentală” – a spus, printre altele, Vasile Muscă. Pe marginea discursului său, filosoful Mircea Arman a dezvoltat un amplu comentariu. Au mai avut intervenții Acad. Alexandru Boboc și Prof. Vasile Zecheru.
După-amiaza zilei de sâmbătă a adus o noutate în tematica abordată, până acum, de conferințele Tribunei. Prof. dr. Vasile Zecheru le-a vorbit celor prezenți despre Experiența iluminării. Tema provocatoare, precum și modalitatea interactivă de prezentare, a fost folosită proiecția de slide-uri, a trezit interesul asistenței. „Omenirea discută pe marginea acestui subiect de câteva mii de ani și încă nu l-a epuizat, ba, aș spune că, dimpotrivă, pe măsură ce în joc a intrat și știința, subiectul nostru s-a relansat în mod surprinzător. Din încercarea omului de a răspunde la toate aceste întrebări și frământări s-au născut toate cosmogoniile, filozofiile, dogmele, convingerile și interpretările noastre, unele pe deplin validate de practica socială, altele simple reprezentări fanteziste care au degenerat iluzii, acțiuni și stări confuzionale” – a precizat Vasile Zecheru. E de la sine înțeles faptul că un asemenea subiect a stârnit controverse, întrebări, multe discuții ulterioare expunerii.
Duminică a fost ziua poeziei și a debutat cu recitalul extraordinar al invitatelor din străinătate, scriitoarele de origine italiană Serena Piccoli și Giorgia Monti, fondatoare ale Festival Internazionale di Poesia e Arti Sorelle (Forli-Cesena). Serena Piccoli scrie poezie și piese de teatru inspirate din teme sociale de actualitate, care sunt montate în spectacole prezentate pe diferite scene din toată Italia. Este autoarea a numeroase volume de versuri, în italiană și în engleză, precum și a unui roman, coordonează antologia internațională Or-dite! Trame d’arte contro la violenza sulle donne, este câștigătoarea mai multor premii pentru dramaturgie în Italia. Giorgia Monti este poet, prozator, performer și organizator de evenimente, a publicat poezie în volum, în diferite reviste literare și de cultură, și este cuprinsă în mai multe antologii. Poezia sa a însoțit lucrări ale unor expoziții de artă renumite, și a fost imprimată pe long play. Revista Tribuna a găzduit în paginile ei poezie semnată de Serena Piccoli și proză de Giorgia Monti, în traducerea Prof. Ștefan Damian, cel care a tălmăcit în română și creațiile poetice prezentate de către cele două scriitoare în recitalul din cadrul Zilelor Tribuna. În ceea ce mă privește, am asigurat prezentarea invitatelor, precum și lectura poemelor în limba română.
Tot cu acest prilej, scriitorul Alexandru Petria și-a prezentat recentul său volum de poezie intitulat Până unde are oxigen dragostea. Am vorbit despre poezia sa, alături de scriitorul Ion Cristofor, după care poetul a citit câteva poeme din volum. Au urmat apoi o serie de lansări de carte, autorii prezenți citind din creațiile lor.
Concluziile formulate de managerul Mircea Arman, după epuizarea programului de duminică, au încheiat încă o ediție de succes a Zilelor Tribuna, manifestarea adăugându-se realizărilor de excepție pe care Revista Tribuna le-a înregistrat în ultimii șase ani.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg