Consiliul
Județean Cluj
Zilele Tribuna – 2019
Ediția din 2019 a evenimentului care celebrează revista noastră, aflat la a șaptea ediție, și care reunește, de fiecare dată, sub numele Zilele Revistei Tribuna, conferințe, lansări de carte, recitaluri poetice și alte manifestări culturale de valoare, a debutat cu o invitație venită de la Brașov, din partea filialei Uniunii Scriitorilor din orașul de sub Tâmpa, prin vocea președintelui său, scriitorul Adrian Lesenciuc. Colaborator al revistei, prezent de fiecare dată în paginile ei cu articole de factură sociologică, eseu și cronică de carte, Adrian Lesenciuc a organizat o întâlnire a reprezentanților Tribunei, în 16 octombrie 2019, la Librăria Șt. O. Iosif, cu cititorii brașoveni, ocazie cu care a fost lansat volumul Biografii exilate. Tablou în lucru (Ani Bradea, Editura Tribuna, 2019) și au fost prezentate cele mai recente numere ale publicației noastre. Gândită ca un moment aniversar, la cei peste 135 de ani de existență ai Tribunei, întâlnirea a cuprins și o scurtă expunere a celor mai importante realizări ale revistei din ultimii ani, precum și a viziunii manageriale pentru următoarea perioadă, toate acestea în prezentarea făcută de Dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef. Scriitoarele Giorgia Monti și Serena Piccoli din Italia, de asemenea colaboratoare ale Tribunei, au susținut la Brașov recitaluri de poezie din creația proprie.
În ziua următoare, 17 octombrie, Mircea Arman a deschis oficial la Cluj-Napoca, prin cuvântul adresat participanților, o nouă ediție a Zilelor Tribuna. Manifestările, desfășurate în intervalul 17–21 octombrie 2019, au cuprins lansări de carte, conferințe, recitaluri de poezie, precum și vernisajul unei expoziții aparținând artistului plastic italian Lorenzo Viscidi (Bluer), organizată sub egida Galeriile Tribuna.
Au fost prezentate publicului volumele:
Biografii exilate. Tablou în lucru, de Ani Bradea; Lumea e o scenă, semnat de Eugen Cojocaru; precum și volumul de poezie apărut postum, Moarte cu suspendare, de Marius Dumitrescu, toate trei apărute în acest an la Editura Tribuna.
Au conferențiat: Mircea Arman, cu un discurs filosofic intitulat „Imaginativul, o categorie apriori”; Andrei Marga, despre „Habermas la 90 de ani” și Ioan-Pavel Azap, care a radiografiat „Generația ’70 în filmul românesc”.
Recitalurile de poezie, ale autorilor români și străini prezenți la eveniment, coordonate de poetul Adrian Suciu, au suscitat din plin interesul publicului, sala de desfășurare dovedindu-se neîncăpătoare. Datorită numeroasei participări internaționale, poemele au fost citite atât în română cât și în engleză, iar unele și în italiană. Dintre poeții străini care au citit din creațiile lor sunt de amintit: Serena Piccoli și Giorgia Monti (Italia); Dawid Mateusz și Nina Manel (Polonia); Ivan Hristov (Bulgaria); Menachem Falek (Israel); Noémi László (autoare de limbă maghiară din România). Printre poeții români s-au numărat: Alexandru Petria, George Mihalcea, Cornel-Octavian Rodeanu, Dorin Croitor și mulți, mulți alții.
Ediția din acest an a Zilelor Tribuna s-a adăugat cu succes reușitelor precedente, întregind, prin diversitatea și rangul elitist al manifestărilor, o activitate culturală de excepție cu care Tribuna și-a obișnuit cititorii și colaboratorii în ultimii ani.