Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Arta dezvățării de artă

Arta dezvățării de artă

Ulrich Gansert este pictor, artist fotograf și teoretician născut în 1942 la Breslau, Silezia. Copilăria a petrecut-o în Treuenbrietzen, Mark Brandenburg (RDG), iar în 1957 ajunge cu familia în Germania de Vest. A studiat la Werkschule în Köln și la Academia de Arte Frumoase din Viena. A predat la Universitatea din Kassel și la Academia de Arte Frumoase din Viena. A avut numeroase expoziții în Austria, Germania, Polonia, Belgia, Franța, Elveția și Japonia, a scris și a publicat multe lucrări despre artă și teoria artei.

Cunosc de multă vreme opera lui Uli Gansert, lumea gândirii lui și lumea vieții lui. Am putut să observ o mulțime de lucruri de aproape, să port multe conversații cu el, să-i cunosc abundența și, astfel, să mă bucur de lipsa de distanță care-mi deschide microcosmosul operei sale. La invitația mea, Werner Hofmann a ținut odată o prelegere pe tema „Arta dezvățării de artă”. Cu această teză misterioasă, Hofmann oferă instrucțiuni pentru artiști și oameni care percep și se bucură de artă. Dacă vrei să fii acasă și înrădăcinat în arte, trebuie să știi tot ce s-a făcut până acum, de la ideile mari până la căile individuale, după care trebuie să uiți totul din nou și să mergi pe drumul tău, să-ți faci treaba. Uli Gansert știa și știe asta, este o persoană intelectuală care își cunoaște foarte bine meșteșugurile – pictura, sculptura, instalațiile și fotografia – și posibilitățile lor. Știe și cunoaște toate sub-textele. Citește cu mare curiozitate și receptivitate. Instanțele sale de socializare au fost, și sunt, textele și imaginile romantismului. Casper David Friedrich, Friedrich Hölderlin, bineînțeles Thomas Mann și Heinrich Mann, dar apreciază mai degrabă limba fratelui Thomas Mann – și pe bună dreptate. Și, desigur, Kafka, pe care îl consideră cel mai strălucit scriitor. Cu siguranță nu vreau să-l contrazic. Înapoi la dictonul lui Werner Hofmann „Arta dezvățării de artă” și la marile idei care au îmboldit arta în ultimii 120 de ani. Gansert le știe pe toate, le-a elaborat și le-a pătruns cu lucrarea sa fascinant de complexă.
Încerc să recapitulez marile idei de artă din secolul trecut: Marcel Duchamp a fost marele inovator al principiului ready made, prin care artiștii au descoperit fascinația obiectului, ce strălucește mai ales atunci când deranjezi contextul. Inițial el însuși creator de imagini cubiste impresionante, Duchamp a avut o idee care continuă să dinamizeze imperiul artei până în prezent. A luat un uscător de sticle cu o structură impresionantă din locul său din tavernă, l-a dus peste stradă și l-a așezat pe un piedestal în clădirea de vizavi, în muzeu. A făcut un lucru similar cu un pisoar, pe care l-a semnat și expus, sub titlul Fontaine, de asemenea, în muzeu. Publicul, experții și jurnaliștii au fost șocați și furioși; a fost un scandal cu urmări până în zilele noastre. Recent, s-a confirmat la Viena că efectul principiul ready made este încă efectiv într-o formă modificată. Christoph Büchle a luat un club de swingeri și l-a instalat în Secesiunea de la Viena; mâniind prin asta FPÖ și pe liderul districtului 1 din Viena. Christoph Büchle are o minte inteligentă: a reușit să stimuleze interesul public pentru un eveniment de artă. Un lucru ce a devenit dificil în zilele noastre.
Instalațiile pe care Uli Gansert le-a proiectat în ultimii 15 ani se joacă – întotdeauna foarte impresionant din punct de vedere estetic – cu obiectele găsite. Mă gândesc la instalația sa Northern Lights, la capetele sale de aramă, la orașul ars care crește dintr-un pian, la dinții de mamut, din sârmă, hârtie și lipici, cu structura suprafeței lor foarte stimulantă la atingere, care au fost expuse la muzeul Sankt Peter an der Sperr. Acolo a expus și o instalație cu nave de război, valize și genți numite „Bagaje de evacuare”. Sfârșitul anilor 1960, 1970 și 1980 nu au constituit un moment prielnic pentru pictori. Ulrich Gansert provine – și această obârșie se oglindește întotdeauna în opera sa – dintr-o școală de pictură și un grup de pictori pentru care calitatea picturală, delicatețea nuanțelor fine de culoare au fost întotdeauna importante: pictura realismului fantastic. Uli Gansert a lucrat mult timp cu Rudolf Hausner și Viktor Brauer. Spre deosebire de alți artiști din această școală, el a dezvoltat un stil extrem de independent. Imaginilor sale le lipsește complet constrângerea sau meticulozitatea mecanică. Tablourile sale reflectă calitățile picturii de la Renaștere până la romantism, în tot ceea ce poate oferi pictura realistă din trecut și până astăzi.
Pictura și artele vizuale din secolul al XX-lea s-au caracterizat printr-o transformare a artei de la meşteşug la cugetare. Nu forma estetică devine importantă, ci ideea. Lucrul ingenios la conul de grăsime a lui Joseph Beuys nu este unghiul precis, din punct de vedere estetic, pe care suprafața conică o formează cu baza conului, lucrul ingenios este ideea unui con făcut din grăsime, despre care să discute toți cunoscătorii de artă, curatorii, directorii muzeelor, galeriștii, un obiect iconic al unei icoane artistice. Grosso modo, mimesis și estetica au părăsit arta în secolul al XX-lea. Frumosul s-a transferat din artă în cultura de zi cu zi. Nu corpurile înfăţişate de artiști sunt frumoase – gândiți-vă la imaginile lui Frohner, corpurile oamenilor înșiși trebuie să fie acum frumoase, industria cosmetică și chirurgia cosmetică asigură acest lucru. Din fericire, imaginile lui Uli Gansert nu sunt dovezi ale acestei dezvoltări. Pentru Gansert, și în operele lui Gansert, sunt întotdeauna prezente toate criteriile care fac ca imaginile și operele de artă să fie interesante din punct de vedere estetic.
Teoreticianul elvețian al artei și profesorul de artă Beat Wyss a publicat recent un articol despre stadiul artei astăzi. „Teza mea de bază”, scrie Wyss în acest articol, este „Toate problemele științifice, sociale și culturale din prezent pot fi rezumate într-o singură întrebare: Cum este posibil profitul maxim evitând munca”. Ulrich Gansert nu se supune acestui postulat. El face, așa cum arată toate lucrările sale, opere de artă fine și delicate. Ce arată aceste imagini? Interioare, ne gândim la pictura burgheză din Olanda, la impresioniști, foto-realiști, artiști pop. În opera lui Uli Gansert, dezvrăjirea și viața cotidiană sunt combinate în mod ciudat cu înnobilarea vieții zilnice. Într-o baie se văd găleți, articole de curățat, o cadă, prosoape și alte obiecte într-o compoziție care scaldă banalitatea vieții de zi cu zi într-o atmosferă sacră, misterioasă. O lampă emite o lumină caldă, prietenoasă care învelește obiectele. Apoi peisajele urbane, Catedrala Sf. Ștefan în prima rază de soare de dimineață, zăpada reflectă lumina pe acoperișul catedralei. Străzile din districtele 8 și 16 scăldate într-o lumină romantică. Peisajele de grădină, interioare în lumea exterioară, în care se plimba în copilăria și adolescența lui Gansert. Toate aceste imagini sunt pătrunse și modelate de o dispoziție nostalgică a unei lumi pierdute de mult și care se pierde mereu neîntrerupt. Și apoi, desigur, nudurile. Gansert iubește covoarele și stofele orientale pe care își așează modelele. Femei frumoase, blazate, relaxate. Imaginile au ceea ce se numește „sfumato” în pictura renascentistă italiană. O aură care modelează spațiul, corpul, atmosfera. Ulrich Gansert este un muncitor neobosit. El este, dacă vreți, un anti-Oblomov, personajul fictiv al poetului rus Goncharov, proprietarul leneș și lipsit de scrupule care preferă să rămână în pat. Gansert se grăbește de la proiect la proiect. Întotdeauna – de când îl cunosc – el pictează imagini fine și impresionante.
În ultimii 10 ani a fost mereu ocupat cu proiecte foto: Erzberg și peisajele industriale, o fabrică de oțel în Polonia, șantierul naval din Gdansk, artiști și intelectuali la locul lor de muncă și, cel mai recent, romii și sintii. Gansert pictează și ca fotograf. Fără a înfrumuseța vreodată, arată calitățile picturale ale lumii. Ulrich Gansert este una dintre puținele personalități cu un pronunțat talent dual ca artist vizual și ca autor. Recent a publicat o carte impresionantă despre copilărie și tinerețe, „Amintiri despre Treuenbrietzen”, care înfățișează lumile și universurile de gândire care îl inspiră și sunt prezente în multe dintre imaginile sale. Într-o lume socială în care toată lumea pe care o întâlnesc este grăbită și fără răgaz, Ulrich Gansert degajează întotdeauna calm, seninătate și relaxare. Un calm asociat cu o productivitate extraordinară, după cum știe toată lumea care îl cunoaște. Îl apreciez pe Ulrich Gansert ca artist, ca intelectual care se ocupă critic și clarvăzător de lume și de perspectivele, teoriile și gândurile despre lume.

 

 

Traducerea din limba germană de Tünde Lassel

 

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg