Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Centenarul naşterii scriitorului Ştefan J. Fay (1919-2009), sărbătorit la Nisa (Franța)

Centenarul naşterii scriitorului Ştefan J. Fay (1919-2009), sărbătorit la Nisa (Franța)

La 2 iulie 2019 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea scriitorului Ştefan J. Fay. În cinstea acestui eveniment, Doina Rad a publicat prima monografie dedicată scriitorului: Ştefan J. Fay sau Cercul care se închide (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2019).
Încă înainte de apariția cărții, am stabilit, împreună cu fiul scriitorului, Consulul General Onorific al României la Nisa, domnul Ştefan Grigore de Faÿ, să facem o lansare a acestei lucrări (elogios comentată în România literară și în alte reviste și ziare) la Nisa, acolo unde scriitorul a trăit şi a creat în ultimii săi 10 de ani de viață (1999-2009). Din motive obiective (între care şi pandemia, de la începutul anului 2020, care a blocat şi acțiunile culturale), acest lucru nu s-a putut face. Abia la 4 septembrie 2021 a fost posibilă acțiunea preconizată în urmă cu trei ani.
Evenimentul a avut loc la Vila Eurêka, unde a trăit Ştefan J. Fay, care este şi sediul Consulatului României la Nisa, în prezența unor înalți demnitari ai statului român: Excelența Sa, Domnul Sergiu Nistor, consilier al Preşedintelui României, Excelența Sa, Domnul Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franța. Au mai participat ÎPS Iosif, Arhiepiscop şi Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale (sub a cărei jurisdicție funcționează în prezent circa 50 de parohii, din Anglia, Belgia, Elveția, Franța, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania). Au mai participat domnul Bernard Asso, reprezentant al Consiliului Departamental al Alpilor Maritimi, cu capitala la Nisa (de numele căruia se leagă existența singurei Catedre UNESCO de cinema, la care România este membru fondator), dr. Constantin Turchină, Consulul Onorific al României la Monaco, domnul Lilian Moraru, Consulul General al Republicii Moldova la Nisa, domnul Călin Humă, Consulul Onorific al României la Winchester (Anglia), consuli onorifici ai altor țări (Polonia, Țările de Jos, Burkina Faso ş.a.), Horia Lapteş, cineast, stabilit la Paris, preoții Radu Totelecan, protopop, şi soția sa, Simona Totelecan, mezzosoprană la Opera din Nisa, Pr. Ioan Hotenschi cu soția Nelly, cunoscută pianistă, Liliana Eschwey, manager al Hotelului The Jay, hotelul fiind implicat în numeroase acțiuni culturale (denumirea sa completă este, de altfel, The Jay Hotel by Happy Culture), membri ai familiei, prieteni şi colegi ai organizatorilor.
La începutul manifestării, domnul Ştefan Grigore de Faÿ, fiul scriitorului, i-a salutat ceremonios pe cei prezenți. A luat cuvântul apoi Domnul Sergiu Nistor, consilier al Preşedintelui României, Domnul Klaus-Werner Iohannis, din partea căruia i-a oferit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Unirii” Doamnei Ariadna Ioana Glavce de Faÿ, arhitect, „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”, după care a fost evocată viața și activitatea culturală a scriitorului Ștefan J. Fay, de către nepoții şi nora acestuia, Ștefan, Sergiu şi Noémie de Faÿ.
În continuare, domnul Ştefan Grigore de Faÿ a prezentat, pe scurt, cele două cărți lansate în premieră, în Franța: Doina Rad, Ştefan J. Fay sau Cercul care se închide (2019), respectiv Ştefan J. Fay şi Stéfan Grigore de Faÿ, Povestea pianului Erard 5829 (ediție bilingvă, română-franceză, Éditions Euréka, Nice, 2021). Pentu participanții la manifestare, au fost disponibile şi două titluri semnate de Ştefan J. Fay: Monseniorul Vladimir Ghika. Schiță de portret european. Ediție specială bilingvă, română şi franceză, cu ocazia beatificării, Bucureşti, 31 august 2013, Sawas, Nice, 2013, respectiv Transilvania. Un mileniu în 51 de ani. Ediție specială bilingvă, cu ocazia Centenarului Marii Uniri a României, Sawas, Nice, 2018.
Monografia semnată de Doina Rad (inventariată deja în marile biblioteci din România şi în Biblioteca Congresului American) a fost prezentată pe larg de autoarea însăşi, care a explicat titlul lucrării, arătând că volumul urmărește atât viața și opera unui scriitor complex, cât și destinul familiei de Faÿ, ale cărei origini pornesc din Franța, ajungând la curtea regelui Ungariei, Bela IV, poposind în Transilvania și revenind, în ultimele decenii, în Franța (închizându-se astfel cercul). Reprezentanții acestei familii au scris pagini însemnate în istoria umanității, prin înalți preoți, 81 de cavaleri ai Ordinului de Malta (ei fiind între primii cavaleri de Malta), un principe al Transilvaniei (Ioan Kemény), un deputat al secuilor în primul Parlament al României unite (Iosif de Fay, ale cărui discursuri au fost lăudate de Nicolae Iorga) și alții.
Al doilea volum lansat, Povestea pianului Erard, cuprinde evocarea destinului absolut fascinant al pianului la care George Enescu a cântat mai bine de un deceniu, pian moștenit de Voica de Fay (soția scriitorului), descendentă a mai multor familii boierești din Moldova.
Pianul a fost cumpărat la 19 iulie 1883, de la Manufactura Erard din Paris, de către colonelul George Catargi, pentru Palatul Regal de la Belgrad, la cererea Regelui Milan I al Serbiei, fiul româncei Elena Maria Catargi. La moartea Regelui Milan I, după 18 ani de folosință la Belgrad, pianul este adus definitiv în România, ajungând mai întâi la conacul de la Răducăneni, apoi la Oneşti, fiind moştenit de Voica Bogdan, căsătorită cu Ştefan J. Fay.
În 1946, familia de Fay se stabileşte la castelul din comuna Bichiş, jud. Mureş, moştenit de Ştefan J. Fay, castel în care se născuse, în 1607, Ioan Kemény, ajuns Principe al Transilvaniei, străbun al baroanei Gabriela Kemény, mama lui Ştefan J. Fay (de aici titlul celui mai cunoscut roman al lui Ştefan J. Fay, Moartea Baroanei).
Confiscat de regimul comunist, pianul este răscumpărat, în 1998, de Stéfan Grigore de Faÿ şi dus la Paris, apoi, în 1999, la Nisa, unde se mută familia de Fay. În 2017 este trimis, la Kalitz, în Polonia, unde a fost restaurant, în doi ani şi nouă luni! În fine, la 4 septembrie 2021, la acest pian, care a cunoscut „71 de ani de muțenie” şi un traseu de 10.000 de km, cunoscuta pianistă de origine română, Doamna Dana Ciocârlie, a susținut un concert excepțional.
În final, strănepoții lui Ştefan J. Faÿ, Violaine şi Philibert de Faÿ, au dezvelit o placă memorială, care va fi amplasată pe clădirea Vilei Eurêka, având următorul conținut, exclusiv în limba franceză: „Ştefan J. Fay/ Baron Ştefan Vasile Andrei de Faÿ, patriot franco-român, revelator al istoriei României, pictor, sculptor, dar mai ales scriitor, [decorat cu] Ordinul Meritul Cultural Român.
A trăit în această vilă, Eurêka, începând din anul 1999.
Aici a scris până în ultima sa zi, 26 mai 2009, când pleacă «în altă galaxie».
A venit pe lume la 2 iulie 1919, la Seuca, în Transilvania românească, acum 100 de ani.”
Acțiunea s-a terminat, cum spuneam, cu un concert susținut la pianul Erard de către celebra pianistă de origine română, Doamna Dana Ciocârlie, concert care a cuprins piese de Paul Constantinescu şi Béla Bartók, încheindu-se cu Rapsodia română, adaptată de George Enescu pentru pian. Alt cerc care se închide.
A doua zi, l-am omagiat pe scriitor și la Cimitirul Caucade (cel mai mare cimitir din zonă), depunând flori şi aprinzând o lumânare la mormântul unde îşi doarme somnul de veci şi Ştefan J. Fay, cel care obişnuia să spună că „mor doar cei uitați!”.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg