Consiliul
Județean Cluj
Gmünd, orașul artiștilor
Ascuns între crestele Alpilor, orașul Gmünd din Austria se oferă turiștilor ca o comoară care trebuie descoperită. Cum intri pe porțile vechii cetăți, în curți, pe străzi, în galeriile-ateliere descoperi operele artiștilor care au trecut pe aici. Aici întâlnești ARTA în formă condensată. Totul a început în urmă cu peste 30 de ani, când mai multe case din centrul orașului au fost transformate în galerii de artă și ateliere. Astăzi, în orașul care numără puțin peste 5.000 de locuitori, se înșiruie galerie lângă galerie și atelier lângă atelier, oferind călătorului un deliciu cultural.
Intrând în Galeria Miklautz, suntem fascinați de o ambianță delicată și luminoasă, recreată de artista de origine germană Elke Maier (n. 1965 Bayern). Inspirată de boltele gotice și de mobilierul vechi din galerie, artista a animat spațiul printr-o instalație luminiscentă creată din fire fine albe, intitulată ge-spannt (un joc de cuvinte între termenii curios și întins). Interiorul cu puternice accente medievale al galeriei a devenit o operă de artă care dezvăluie o mișcare permanentă a procesului creativ. „Nu mă gândesc la formă și la spațiu ca la două polarități, ci le văd ca pe o continuitate. Instalația mea se întinde într-un spațiu deschis și transparent care nu are limite în sine, creându-se astfel un moment de infinit în limitele fizice ale spațiului.” – a declarat artista.
Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din München (1993), Elke Maier trăiește la Gmünd din 1996 și este recunoscută pe plan internațional pentru instalațiile sale. De câteva decade, ea își gândește lucrările pentru a fi amplasate în spații publice, cum ar fi Catedrala Sf. Ștefan din Viena, Biserica Universității din Salzburg, Catedrala din Innsbruck, Biserica Neumünster din Würzburg, sau în centrul artistic Thurn & Taxis din Bregenz. Cu un minimum de materiale, Elke Maier reușește să producă un maximum de efect, punând în mișcare energia unor spații imense.
Pe strada unde este amplasată galeria, fiecare obiect vorbește despre artă: o masă din elemente sudate pe care stă o mușcată înflorită, pe fațade unei case este pictat un șoarece care vânează o bucată de cașcaval, deasupra străduței înguste, de firele aproape nevăzute legate între case atârnă obiecte specifice meseriei de artist. Amiaza la Gmünd aduce un moment de liniște, când locuitorii și vizitatorii își iau prânzul în tihnă. Orașul nu are gurmanzi, orașul are doar degustători. Terasa vechii cetăți din Gmünd oferă o panoramă a orașului și a împrejurimilor sale.
Călătoria continuă prin parcul orașului cu sculpturi în oțel, ajungem la Galeria August, inițiată de fotograful austriac Jens August. Amplasată într-un imobil cu trei niveluri, galeria oferă mai multor artiști posibiltatea de a-și expune opera. Proiectul din 2019 se intitulează „Ce colorat e!” și combină o serie de fotografii Pop-Art de Jens August (cu obiecte specifice mișcării artistice) cu picturi de Klaus Frost.
Galeria este „prelungită” printr-un container mobil transformat în spațiu de expoziție și amplasat în fața cafenelelor din centrul orașului. Această idee a fost pusă în practică de Jens August, în 2017, iar în acest an containerul găzduiește expoziția „Kopf.Über” (Cap.Peste) a artistei Katharina Steiner. Urmând tema „culorii”, Katharina Steiner a realizat o instalație naturală din mii de fire de iarbă, flori uscate și pene, care „cresc” din plafonul „containerului cu artă”, sfidând gravitația. Pe pereții containerului este expusă seria de „artă permutabilă” a lui Séverin Krön.
Doar câțiva pași ne despart de Stadtturmgalerie, una dintre cele mai importante galerii din sudul Austriei, amplasată în turnul zidului de apărare care străjuiește orașul Gmünd; expozițiile „Dürer în Gmünd” (2015), „Goya în Gmünd” (2016), „Joan Miró. Poezia culorii” (2017) și „Henri Marisse. Opera grafică” (2018) au înregistrat un succes deosebit. Pentru anul 2019, organizatorii au realizat o expoziție de gravuri și acuarele de Joseph Mallord William Turner (1775-1851). Cunoscut drept maestrul luminii, Turner a capturat în peisajele sale atmosfera, lucrările sale fascinând vizitatorul contemporan. Operele provin din două colecții particulare din Londra.
Inspirate de numeroasele sale călătorii, fantasticele peisaje ale lui Turner au drept protagoniști elementele naturii: lumina, apa, pământul și aerul, iar stilul lui se situează între Romantism și Impresionism. Mai rar s-a întâlnit un artist care să fi călătorit atât de mult ca el: Anglia, Franța, Olanda, Elveția și Italia. Însoțit mereu de acuarele și de carnetul de desen, Turner a redat fenomenele atmosferice în situații diverse, creând o lume vizuală aparte. Atracția expoziției o constituie acuarela „The Blue Rigi at Dawn”, din seria realizată de Turner în 1842, din vârful muntelui Rigi din apropierea Lucernei. Una dintre acuarelele din această serie a ajuns la suma de 5,8 lire sterline în cadrul unei licitații publice la Christie’s (2006). Expoziția de la Gmümd mai cuprinde gravuri în oțel și cupru, de mari dimensiuni, cu peisaje din seria „Liber Studiorum” publicată între 1807 și 1819.
Orașul oferă alte atracții culturale: Muzeul Porches, grădina de sculpturi Fritz Russ, atelierul-galerie Tomassetti, Altstadt Galerie sau atelierul de bijuterii Perauer. Această atmosferă culturală este posibilă printr-o susținută implicare a autorităților locale și a actorilor culturali.