Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

“Lumea ca alegorie și mit” a lui Michael Lassel rămâne la Cluj până pe 15 martie

“Lumea ca alegorie și mit”  a lui Michael Lassel rămâne  la Cluj până pe 15 martie

Marți, 25 februarie 2020, a avut loc vernisajul expoziției, organizată de Revista de Cultură Tribuna, Lumea ca alegorie și mit, a marelui artist de renume mondial Michael Lassel. Considerat la ora actuală cel mai important pictor trompe l’oeil contemporan, artistul expune pentru a treia oară în România (după București și Sibiu), la Cluj aducând însă cea mai mare expoziție, 38 de lucrări care înnobilează spațiul pus la dispoziție de Muzeul de Artă clujean până în data de 15 martie.
Un public extrem de numeros a umplut sălile în care au fost expuse lucrările, cei prezenți admirând îndelung fabuloasa lume a artistului, redată pe pânze cu o măiestrie incredibilă. Cel puțin aceasta a fost una dintre părerile frecvent exprimate, atât de cunoscători (artiști și critici de artă), dar și de către ceilalți vizitatori.
În deschiderea expoziției au vorbit: Vakar István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Mircea Arman, managerul Tribunei, cel care a condus și coordonat demersurile pentru organizarea expoziției și editarea albumului „Michael Lassel Ein Meister aus Deutchland”, apărut la Editura Tribuna în 2019; Daniela Chiorean, din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Dan Breaz, din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Cristina Simion, curatorul expoziției, galerist în Nürnberg. Moderatorul discuțiilor a fost Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.
Artistul a renunțat la un discurs, mulțumind doar tuturor celor care au venit să vadă expoziția și preferând apoi să stea de vorbă îndelung pe marginea tablourilor cu toți cei care se opreau să le admire, cunoscuți sau necunoscuți, deopotrivă. Născut în România, la Logig, în județul Mureș, a absolvit Academia de Arte din București, fiind unul dintre puținii discipoli ai maestrului Corneliu Baba. În 1986 a emigrat împreună cu soția și cu fiul său în Germania, iar după numai doi ani de la acel moment a fost invitat să expună la Salonul de toamnă de la Paris.
Demn de amintit este și faptul că Michael Lassel este singurul artist de origine română care a expus la British Museum, în 2008-2009 fiind de fapt singurul pictor contemporan inclus în expoziția „Mith and Reality”. Iar lucrarea sa „Bancher în înalta societate”, prezentă în expoziția de la Cluj, a fost imaginea campaniei Băncii Federale a Germaniei pentru trecerea la moneda euro. Lassel face parte din expoziții permanente ale celor mai cunoscute muzee din lume, din Germania, Japonia, Singapore, Anglia, etc., precum și din colecții particulare din Elveția. Statele Unite și alte locuri de pe glob.
Lumea ca alegorie și mit cuprinde opere realizate de către Michael Lassel în ultimul sfert de secol, constituindu-se într-o retrospectivă a impresionantei sale cariere artistice, un motiv în plus pentru iubitorii de artă din România de a veni la Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă, din Palatului Bánffy, unde expoziția, dăruită publicului de Revista de cultură Tribuna, mai poate fi vizitată până pe 15 martie. Este cu siguranță un eveniment de neratat.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg