Consiliul
Județean Cluj
Lumea Elenei-Surdu Stănescu
„O artistă desăvârșită care vede totul prin prisma zborului, un început, nicicum un sfârșit” (Lucian Nastasă Kovacs)
Deschisă la Muzeul de Artă din Cluj (4-22 septembrie), expoziția „Lumea Mea” o aduce în atenția publicului clujean pe artista Elena Surdu-Stănescu (n. 15 septembrie 1942, București), o sculptoriță prolifică și completă, a cărei creație se întinde pe o perioadă de peste cinci decade. Vernisajul a avut loc în prezența artistei, a Dlui Lucian Nastasă Kovacs, a Dr. Florin Gherasim (curatorul expoziției), a D-nei Maria Capoianu (prietenă de-o viață a artistei) și a altor prieteni și iubitori ai artei.
Elena Surdu Stănescu trăiește viața la intensitate maximă, ghidată de principii solide și se dedică total tărâmului creației, fiind o prezență permanentă a vieții artistice românești, cu peste o mie de lucrări în tehnici diverse (lemn, bronz, marmură, piatră), în cicluri tematice precum „Universul iubirii”, „Portrete alegorice”, „Cupola lumii”, „Ferestre”, „Cupluri” etc.
Suflet liber care a luptat mereu pentru independența creativă, Elena Surdu-Stănescu își clădește discursul plastic pe mai multe coordonate, devenite simbolice. Iubirea este elementul central, care face posibilă viața și continuitatea omului; aceasta se regăsește în toate seriile, reiterate prin desenele care sugerează aspirația spre ideal. Cupole (simbol al pământului), păsări, apă, pești… (simboluri ale Deltei Dunării, tărâm mirific mult îndrăgit de artistă) – sunt transpuse plastic în ideea zborului prezentă în toate lucrările ei. „Lucrările mele au izvorât din experiențele extraordinare, unice ale unei vieți bogate, cu locuri, momente și oameni care m-au marcat pentru totdeauna: Delta care a însemnat iubirea și devenirea mea ca artist, iubirea nesfârșită care a făcut posibilă apariția lui Ionuț, sufletul și dragostea mea care vor duce mai departe numele și iubirea; Muzeul Louvre, unde am avut revelația portretului roman ca gen; Veneția, care mi-a accentuat înclinația către fabulos și vis; Sana și India, care m-au copleșit cu miturile străvechi orientale, și atâtea… și atâtea…” ne mărturisea artista înainte de expoziție. Peste patru sute de participări la expoziții pe patru continente!
Elena Surdu-Stănescu a realizat numeroase expoziții personale în România, Franța, Italia, Ungaria, SUA, Grecia, Portugalia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Egipt, India, Yemen, Indonezia, sculpturile sale aflându-se în numeroase colecții de stat și particulare din lume. Datorită calităților creației sale, a fost premiată cu premii naționale și internaționale, printre care Marea Medalie de Aur de la Cannes (2012) și Medalia de Aur pentru Merit și Devotament de la Paris (2013). Activitatea artistică a Elenei Surdu-Stănescu a fost îmbogățită printr-o susținută activitate pedagogică: timp de patruzeci și cinci de ani, a fost profesoară de sculptură și desen la școlile de profil din București, și aproape zece ani Inspector de specialitate și Director al Departamantului „Artă” din cadrul Ministerului Educației Naționale. În tot acest timp, a militat pentru îmbunătățirea învățământului artistic românesc.
Spirit altruist și întreprinzător, a pus bazele Fundației Elena Surdu-Stănescu, cu care realizat numeroase proiecte artistice, promovând artiștii români în țară și în străinătate. Astfel s-a născut proiectul „În amonte pe Dunăre” (de la vărsare – Sulina, și până la izvoare – Munții Pădurea Neagră), inițiat de Elena Surdu-Stănescu în 2009, prin realizarea unei tabere de creație la Sulina. Din 2016, proiectul și-a început periplul pe Dunăre, prin reunirea lucrărilor mai multor artiști „dunăreni”, români și internaționali, în cadrul unor expoziții la București, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin și Tulcea (România), Ruse și Silistra (Bulgaria), Szeged (Ungaria), Bratislava (Slovacia) și Krems an der Donau (Austria). Periplul dunărean se va încheia prin realizarea unei expoziții în Munții Pădurea Neagră din Germania.
Elena Surdu-Stănescu a realizat monumente de for public, înscriindu-se în rândul sculptorilor Milița Pătrașcu, Gheorghe Anghel, Ion Irimescu, Paul Vasilescu etc. În 2016, a ridicat în Piața Bucur din București un monument închinat victimelor de la „Memorial Colectiv”, pe care stă scris: „De pe pământ, arborele vieții a 64 de tineri s-a frânt. Aripile-Giulgiu au purtat spre cer, în Universul altor lumi, sufletele lor”. Pentru Elena Surdu Stănescu, orașul Cluj constituie o a doua casă, aici turnându-și lucrările în bronz, în Atelierele Tapio ale artistului Dumitru Cosma, din 2010.
Expoziția „Lumea mea” trădează o artistă complexă și experimentată: „Eu cred că ar putea fi o Bienală la Veneția unde Elena Surdu Stănescu să reprezinte România” – a declarat Florin Gherasim, curatorul expoziției, în deschiderea evenimentului.