Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Premiile naționale pentru literatură „Nepotu’ lui Thoreau”

Premiile naționale pentru literatură „Nepotu’ lui Thoreau”

Puține sînt în România instituțiile și evenimentele culturale vii, importante, care și-au apărat continuitatea, navigînd – nu o dată – împotriva curentului generalizat de impostură, mîrlănie, politizare, amatorism. Trăim în țara în care nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită sau: facerea de bine e f…ere de mamă (hai, că ați auzit-o cel puțin o dată cu toții).
Clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” – cred că la ora actuală e cel mai vechi spațiu literar alternativ din Ro – și-a arătat, în cei deja mai bine de opt ani de existență, și colțișorii anarhiști, și fermecătoarea ireverență, și apetitul pentru celebrarea formulelor literare înnoitoare, scanînd – cu perseverență – toată geografia literară românească. („Degeaba confirmi la nivel național, dacă nu ai confirmat la Thoreau”, spune ironic și sincer prozatorul Stelian Muller, una din vocile critice lipsite de menajamente și – pentru inimile sensibile – chiar șocante.) Cu finanțe minime și eforturi maxime lucrul acesta a fost posibil. În plus, nimeni (încă) dintre membrii fondatori sau participanții activi și constanți ai clubului nu a dorit (sau nu a reușit) să confiște (sau să deraieze cu) mașinăria literaturii de subterană (în fapt, ne adunăm în cele două saloane de la etajul unu al cafenelei Insomnia, de pe Strada Universității nr. 2, Cluuuj…).
Adesea premiile și juriile literare din România lasă de dorit: ce mai poți aștepta de la instituția premiilor literare după poveștile bizantine (minciuni și trafic de influență) ale ultimelor ediții? Ce se mai poate aștepta de la prăfuitele jurii ale breslei? Doar Premiile revistei Observator cultural, printre ultimele rămase profesioniste, reușesc să-și onoreze blazonul în ultimii ani.
Și încercăm și noi, cei de la club, să propunem astăzi cinci premii pentru tineri scriitori (români și maghiari) din România, cu vîrsta mai mică de patruzeci de ani. Evenimentul ar fi fost imposibil fără ajutorul venit, pe ultima sută de metri, din partea Primăriei Cluj-Napoca.
Iată mai jos textul comunicatului trimis către presă (cînd va apărea pe piață numărul 343 al revistei Tribuna, partenerul constant la Clubului de Lectură, numele premianților vor fi deja pe buzele tuturor):
Clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau”, devenit, în cei 8 ani de activitate, un adevărat reper pentru literatura română contemporană, are, începând cu anul acesta, un anunț îmbucurător.
În data de 14 decembrie 2016, un juriu format din gazdele și membrii cenaclului – François Bréda, Ștefan Manasia, Szántai János, Alex Goldiș (președinte) și Ovio Olaru – va acorda un număr de 5 premii literare în valoare de 600 de lei fiecare, pentru volume publicate de-a lungul anului 2016, ale autorilor tineri din România (până la 40 ani). Evenimentul va avea loc la Insomnia Café din Cluj-Napoca, strada Universității nr. 2, începând cu ora 19:00. În cadrul evenimentului vor fi anunțate volumele câștigătoare.
Volumele luate în considerare vor fi selectate de către juriu, avându-l secretar pe Ștefan Baghiu. Secțiuni:

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg