Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Prima ediție a Premiilor naționale de literatură „Nepotu’ lui Thoreau”

Prima ediție a Premiilor naționale de literatură „Nepotu’ lui Thoreau”

Miercuri, 14 decembrie 2016, începînd cu ora 19, Clubul de Lectură „Nepotu’ lui Thoreau” și-a ales premianții în cadrul unei gale reușite: publicul a invadat saloanele cafenelei culturale Insomnia, neîncăpătoare cum de atîtea ori, peste Cluj s-a cernut zăpada ca într-un film hollywoodian (sau un videoclip de-al lui Nick Cave), juriul acestei prime ediții s-a grupat la o masă (Ștefan Manasia – președinte; Szántai János, Alex Goldiș, Ovio Olaru – membri; Ștefan Baghiu – secretar, maestru de ceremonii; a absentat, motivat medical, François Bréda, căruia îi ținem pumnii).

Regula jocului spune ca toți premianții să aibă vîrsta sub patruzeci de ani la data apariției volumelor. Fiecare premiu, în valoare de 600 de lei, a fost finanțat de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Parteneri noștri: Insomnia Café, Revista Tribuna, Asociația Culturală Origo, DJST Cluj-Napoca. O mențiune pentru afișele și diplomele create de Ștefan Baghiu – de altfel, afișele noastre au căpătat, în timp, individualitate și pregnanță estetică.
Premiul pentru debut a fost cîștigat de romanul Cazemata (Polirom, 2016), scris de Tudor Ganea.

La secțiunea proză, cîștigătoare a fost Lavinia Braniște, autoarea romanului Interior zero (Polirom, 2016)

Dialectica urșilor (Casa de Editură Max Blecher, 2016) a lui Radu Nițescu a fost desemnată cea mai bună carte de poezie a anului.

Horváth Benji este cel mai bun poet maghiar din 2016, autor al volumului Az amnézia útja (Drumul amneziei).

Iar liniște, pace, perversiuni, heppiend (antologie cu nouă autori) este cea mai bună traducere din maghiară a anului, realizată de Andrei Dósa.

Despre aceste volume revista Tribuna a publicat sau va publica texte critice.

 

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg