Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Scandalul de la Uniunea Scriitorilor

Ce șmecherie este cu uniunile astea de creație?
De exemplu, Uniunea Scriitorilor din România are mai bine de 2000 de membri. Dar oare câți din ei or fi citibili? Hai, să zicem, că o sută, dar, să fiu mai generos, uite, două sute… Dar, atât!
Însă, la vot, nu reprezintă decât zece la sută! Și iată cum într-o ditamai uniune de creație, balșoaie, nulitățile sunt la putere, prin numărul lor covârșitor.
În vremuri normale, au existat la noi două sindicate ale scriitorilor: Societatea Autorilor Dramatici și Societatea Scriitorilor Români. Venind, însă, tancurile rusești, s-au distrus cele două sindicate și s-a pus la cale, după sistemul sovietic de înglobare, așa-zisele uniuni de creație, în care să fie băgați cu ghiotura oameni de geniu și nătărăi laolaltă, cei din urmă fiind, desigur, mult mai gălăgioși și mai iuți de picior sau chiar de mână.
După contra-revoluția din după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, care a gâtuit revoluția din dimineața aceleiași zile, au ajuns haidamacii noului regim și pe la Uniunea Scriitorilor. După ce a fost devalizată întâi biblioteca, din care cea mai mare parte venea din biblioteca lui Mihail Sadoveanu, dovedind apetența pentru cultură, chiar și a noilor veniți, a fost luată-n primire și superba casă sau palat mai bine-zis, cu grațioasele statui și grădina mirifică din spate.
Azi, ce a mai rămas din fosta splendoare e un grup de băieți deștepți, refugiați într-un pod mizerabil. Dar domnul Manolescu, șeful acestui grup și, pe cale de consecință, a acestei uniuni, face tot ce știe el mai bine. Tenebros ca liliecii, se agață și el, ca aceste animale ale întunericului și stă proptit acolo, cu o vitalitate de invidiat, mai ales dacă ținem seama de venerabila lui vârstă de 77 de ani. Așa a făcut toată viața: unde s-a prins cu ghearele, a stat și a știut să stea, ca un exponat într-un muzeu.
Dar Uniune Scriitorilor e importantă, fiindcă dă bani. De asta se mai și ține. Dacă ești dat afară din Uniune, riști să pierzi o parte din pensie. De fapt, nu Uniunea îți dă, dar calitatea de membru al uniunii ți-o dă. Însă și uniunea asta dă câte ceva și care chiar nu-i de neglijat. Așa-numitele indemnizații de merit sunt menite să te facă să scapi de sărăcie pe toată viața. Dar asta, numai dacă ești omul lor.
Și s-au băgat la șmecheria respectivă, bineînțeles și mari scatofagi ai așa-zis fostului regim, chiar membri aplaudaci ai fostului comitet central al P.C.R., cu care sprijin larg s-au impus ei și în literatură, întovărășiți acum de alte nulități din tagma cățeilor cu limbă dulce și pufoasă, plăcută baului unor auto-intitulate somități de azi.
Scandalul de la Uniunea Scriitorilor este, de aceea, îndreptățit, iar faptul că a adunat așa de puțini oameni se datorează numai fricii de a nu pierde niște bani, că, totuși, orice om e om întâi și pe urmă alte chestii, cum ar fi conștiința civică, șpiritul de dreptate și alte marafeturi d-astea.
Oricum, orice nouă conducere a Uniunii Scriitorilor ar veni, n-ar putea fi mai rea și mai hapsână decât cea de azi.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg