Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

„That’s Amore”

„That’s Amore”

Îi plăceau țigările, băutura bună cum ar fi bour­bonul, se îmbrăca cool, mirosea a colonie de calitate… Și, să nu uit, îi plăceau tare mult femeile! Era cam imatur? Hai să fim serioși! Întrebarea e alta: ce era de fapt? Până la urmă, ce ocupație a avut? Cântăreț sau actor? Eu cred că amândouă au fost făcute la fel de bine.
Dino Paul Crocetti, cel care mai târziu se va numi Dean Martin, s-a născut pe 7 iunie 1917, în Steubenville, Ohio. A avut o copilărie și o tinerețe destul de ciudate. După ce a renunțat la școală, a fost barman, crupier, lustragiu, comis voiajor și, nu în ultimul rând, boxer. Cu ce s-a ales din povestea asta? Probabil cu nasul rupt și multe oase fracturate. Nu a fost un început prea grozav. Un an a fost obligat de Armata Americană să se înroleze în război și, când s-a întors, s-a hotărât să cânte. A început prin cluburile de noapte, dar la început, în prima fază a carierei sale muzicale, nu s-a bucurat de prea mult succes, lumea considerând că are un stil destul de obișnuit, neaducând nimic în plus față de alți cântăreți. Da, nu era ușor să te „miști” într-o vreme când Bing Crosby, Perry Como sau Frank Sinatra făceau carieră! Omul acesta nu s-a lăsat, avea încredere în abilitățile sale și asta a făcut ca spectatorii să fie mai atenți la inflexiunile vocii sale minunate, de „vero italiano.” Printre cântecele care cu timpul l-au făcut faimos se numără: Memories are made of this, That’s amore, Everybody loves somebody, Mambo italiano, Volare sau Ain’t a kick in the head?.
Totul a început să fie de partea acestui bărbat înalt, frumos, cu un zâmbet cuceritor și cu o voce de aur. A început să facă numeroasele sale dueturi cu Sinatra și Crosby, a înregistrat mai mult de o sută de albume și peste șase sute de cântece. Cu piesa Everybody Loves Somebody, compusă de el însuşi, a reușit să detroneze A Hard Day’s Night a formației Beatles, care în 1964 era pe primul loc în topurile din Statele Unite ale Americii. Se zvonește și că Elvis Presley ar fi fost influențat de Martin și a “modelat” Love me tender după stilul lui. Un lucru e cert: Dean Martin a fost influențat de country music și câteva dintre albumele sale, cum ar fi The Hit Sound Of Dean Martin, Welcome To My World și Gentle On My Mind, au fost compuse după cântece country și western, făcute faimoase de către artiști ca Johnny Cash, Merle Haggard și Buck Owens. De acuma, era un nume. Și încă mare…
Mai târziu, Martin s-a numărat și el printre preferații lui Sinatra și se zvonește că la începutul carierei sale Dean era “prieten” și cu Mafia. Să nu uităm, Dean Martin a făcut parte din celebra gașcă “Rat Pack”, acel legendar grup de,,bad boys”, alături de Frank Sinatra, Joey Bishop, Peter Lawford și Sammy Davis Jr. Aceștia s-au mai numit și “The Clan”, sau “The Summit”. Influența grupului în anii ’50-’60 a fost una uriașă, vorbindu-se chiar de o influență politică și de legături cu Mafia. Despre „Rat Pack” s-a scris și s-a discutat mulți ani…
Așa cum vă spuneam, omul acesta a fost și actor. Vocea sa inconfundabilă și farmecul interpretării cântecelor au fost de notorietate iar succesul ca actor a venit odată cu emisiunea tv pe care a primit-o împreună cu marele comediant Jerry Lewis, în perioada 1946-1956, și care s-a bucurat de un succes fără precedent în SUA. Au colaborat 10 ani. El era romanticul tandru iar Jerry Lewis, imbecilul notoriu! Și povestea lor a mers extraordinar! După despărțirea de Jerry Lewis, Dean Martin a avut propriile sale emisiuni tv, cu invitați din sfera show-bizz-ului.
După o serie de filme reușite, printre care Some Came Running, în regia lui Vincente Minnelli, sau The Young Lions, de Edward Dmytryk, el joacă, alături de John Wayne, în westernul Rio Bravo în care interpretează rolului unui ajutor de șerif bețiv. Acest film, semnat de Howard Hawks, marchează de fapt începutul carierei cinematografice serioase a cântărețului- actor Dean Martin! A jucat în peste 60 de filme, a fost nominalizat de patru ori la Premiile Emmy, de șapte ori la Laurel Awards și a câștigat Globul de Aur pentru Dean Martin Show. Kiss Me Stupid de Billy Wilder sau The Sons of Katie Elder de Henry Hathaway sunt două dintre producțiile din această perioadă. În acest ultim film amintit, Dean Martin joacă din nou cu John Wayne și primește premiul Wrangler de bronz, la Western Heritage Awards. În deceniul ‘65-’75, Dean Martin apare tot mai rar în film, dar se consacră cu precădere muzicii și ca actor micului ecran. Joacă totuși sporadic pe marile ecrane, într-o serie de filme, parodii după James Bond (ca Murderer’s Row, The Wrecking Crew, The Ambushers, The Silencers) sau în filme dramatice, ca Airport, de George Seaton. Ultimul său film, The Cannonball Run II, apare pe ecrane în 1984.
Dean Martin a fost una dintre cele mai mari personalități ale show-biz-ului american și continuă să rămână în memoria omenirii. A încetat din viață în 1995 în ziua de Crăciun. Muzica lui a fost folosită în peste 100 de filme, și are nu una, ci trei stele pe Hollywood Walk of Fame: una la 6159 Hollywood Blvd (pentru filme), una la 1817 Vine (pentru înregistrări) și una la 6651 Hollywood Boulevard (pentru televiziune).
Nu pot să închei fără să nu vă amintesc de versurile sale din Every body loves somebody, versuri oarecum simple, care îmi aduc aminte atât de bine de dragul meu Dean Martin:
,,Toată lumea iubește pe cineva cândva,
Toată lumea se îndrăgostește într-un fel…”.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg