Consiliul
Județean Cluj
“Tribuna” promovată în Germania
În a doua jumătate a lunii august, răspunzând invitațiilor venite din partea câtorva instituții și asociații culturale româno-germane, Tribuna și-a întâlnit cititorii, abonații și simpatizanții din Germania, în cadrul unor activități menite să promoveze publicația noastră în spațiul germanic, să intensifice legăturile începute în urmă cu un an cu reprezentanți ai diasporei românești stabilite aici, să prezinte cele mai noi apariții ale Editurii Tribuna, precum și unele proiecte ale revistei aflate în derulare.
Având în vedere faptul că, de la 1 ianuarie 2020, Tribuna este distribuită în Germania, în prezent având deja mai multe abonamente contractate la Fürth, Nürnberg și München, Mircea Arman, managerul instituției, a insistat, în întâlnirile avute, asupra intenției de a suplimenta aceste abonamente începând de anul viitor, subliniind, printre altele, într-o conferință susținută la Nürnberg, „Rolul Tribunei în promovarea diasporei românești”. Evenimentul, organizat de Deutsch-Rumänisches Forum Nosa Nürnberg e.V, a făcut parte din seria de manifestări dedicate revistei noastre pe parcursul mai multor zile, reunite sub titlul „Cultura ne unește”. Mircea Arman a prezentat publicului prezent și volumul său, recent apărut la Editura Tribuna, „Eseu asupra structurii imaginativului uman”, fiindu-i solicitat, cu acest prilej, un interviu pentru un post de radio german, cu o emisiune săptămânală în limba română, de către jurnalista Sabine Eisenburger.
În programul manifestărilor, pe lângă prezentări ale revistei și ale altor recente apariții la Editura Tribuna, printre care un album de artă al artistului german născut în România, Bruno Maria Bradt (Zeichnung/desen, 2020), a fost inclusă și o lectură publică din volumul în curs de apariție în Germania, „Poeme aus der Mauer”, de Ani Bradea, traducere din limba română în limba germană de Tünde Lassel. De asemenea, a fost prezentat proiectul aflat în derulare în paginile Tribunei, „România și oamenii săi din lume”, concretizat într-o serie de interviuri realizate în lumea culturală a diasporei românești și adunate într-un prim volum anul trecut (Ani Bradea, „Biografii exilate”, Ed., Tribuna 2019), în acest an fiind în pregătire pentru publicare cel de-al doilea volum.
Întâlniri cu cititorii revistei au avut loc și la standurile de presă ale celor două magazine românești din Nürberg și Fürth, precum și în München, Tribuna având, așa cum spuneam, abonați și acolo. Printre cei prezenți la întâlniri s-a aflat și Brigitte Drodtloff, regizor și scenarist, membră în conducerea organizației scenariștilor din Germania, cea care organizează de 16 ani la München Zilele Culturii Române și de 15 ani Festivalul Filmului Romanesc la München (cel mai important festival pentru filmele românești din afara țării). Arif Tasdelen, deputat în Parlamentul Bavariei și Olaf Schreglmann, directorul executiv al Sozialdemokratische Partei Deutschlands, s-au numărat de asemenea printre cei care au salutat prezența Tribunei în Germania, arătându-și interesul și deschiderea pentru activități care să favorizeze în viitor, prin intermediul Revistei Tribuna, schimburi culturale între cele două țări. Evenimente similare în această perioadă au avut loc și la Heidelberg, iar documentarea în vederea noilor contacte s-a făcut la Stuttgart și Freiburg.
De menționat că Germania nu este singura destinație din străinătate unde ajunge Tribuna, internaționalizarea revistei fiind unul dintre obiectivele incluse de Mircea Arman în proiectul său de management. Astfel, tot începând cu acest an, Tribuna ajunge și la abonați din Franța și Statele Unite ale Americii.