Consiliul
Județean Cluj
„Lia & Dan Perjovschi ONGOING” sau despre rolul social al artistului
Kit-uri de supraviețuire, kit-uri de protest, ghiduri, tipărituri, colecții, cărți de artist, albume de referință, fanzine, desene, antologii, tricouri. Clujenii au putut pătrunde în universul propus de Lia și Dan Perjovschi în cadrul proiectului derulat de tranzit.ro/Cluj „Lia & Dan Perjovschi. ONGOING (În desfășurare)”. Curatorul expoziției Attila Tordai S. (tranzit.ro) anunță că acesta este primul eveniment dintr-o serie „dedicată artiștilor, colectivelor și mișcărilor sociale care acționează la intersecția dintre pedagogia indirectă și educația non-formală”. În cadrul expoziției pot fi urmărite și rezumate din emisiunea de televiziune „Totul la vedere”, moderată de cei doi artiști în anul 2000 la Televiziunea Publică, precum și din Atelier Deschis, proiectul de comunicare și dialog din 1996. Expoziția are loc la Casa Minerva și mai poate fi vizitată până în data de 14 mai.
Încă din anul 1990, cei doi artiști au deschis ușa atelierului lor de creație din curtea Academiei de Artă din București, încurajând dialogul și implicarea socială, căutând soluții prin care să disemineze cunoașterea, distanțându-se de educația formală și propunând explorarea unor noi resurse. „A putut veni oricine, am avut și transmisie direct din atelier. Ne prezentăm practica, am adăugat și publicații noi, sinteze de filosofie, sociologie, politică. Am fost moderatorii unui program de trei ore, un fel „bouillon de culture”. Era și politică, și literatură, și arte, și teatru. Am editat publicații, dicționare de termeni de artă contemporană, am căutat soluții să distribuim pentru ca toată lumea să știe ca și noi și să vedem ce putem construi”, mărturisește Lia Perjovschi. De data aceasta, cei doi artiști au reconstituit pentru publicul clujean spațiul propriului lor atelier pentru a atrage încă o dată atenția asupra importanței rolului social al artistului, încurajând implicarea civică și dezvoltarea gândirii critice. Rodul celor 35 de ani de activitate a fost expus privirilor curioase într-o sală ce poate nu întâmplător poartă numele Evei Gyimesi, o figură marcantă a mișcării de disidență. „Am adus fragmente din toată activitatea noastră de-a lungul timpului. Încercăm să-i încurajăm să facă ce pot din ce au. Nu există condiții ideale. Creativitatea e necesară oriunde și o poți aplica oriunde”, a declarat Lia Perjovschi. Vernisajul a avut loc în data de 5 aprilie, în prezența curatorului Attila Tordai-S., a celor doi artiști și a unui public numeros. În perioada 5-10 aprilie, Lia și Dan Perjovschi au susținut și ateliere și discuții libere pentru cei interesați. Pentru acest proiect sala a fost împărțită: de o parte laboratorul Liei Perjovschi, de cealaltă parte cel al lui Dan Perjovschi. Două lumi aparent separate, fiecare cu intimitățile sale și metodele sale, dar iremediabil conectate. De altfel, Lia și Dan Perjovschi sunt împreună încă din anul 1983. „De când am devenit un cuplu, am devenit o nucă extrem de tare și am putut să avem o carieră fără să cerem voie, fără să fie nevoie să recunoaștem autoritatea muzeului, a criticului de artă, a curatorului. Fiecare are agenda lui personală și nu s-au potrivit agendele”, a declarat artistul Dan Perjovschi în cadrul vernisajului.
„Muzeul Cunoașterii” – proiectul interdisciplinar al Liei Perjovschi prezentat la Cluj-Napoca
Atelierul, din perspectiva Liei reprezintă un parcurs. „Am adus un fragment din universul nostru, din cercetarea noastră, din demonstrația noastră, din ce am descoperit ca niște detectivi sau ca niște antropologi, din laborator”. Artista a prezentat publicului proiectul la care lucrează încă din anul 1999 „Muzeul Cunoașterii”. Cele șapte departamente pe care le cuprinde acest muzeu Corp, Pământ, Univers, Cultură, Știință, Artă, Cunoaștere au fost reliefate printr-o serie de diagrame, notații pe care artista le-a făcut în timpul documentării, cărți, ziare, reviste, colaje de diagrame, dar și obiecte achiziționate de-a lungul timpului în urma vizitelor la muzee din întreaga lume, obiecte care au intrigat-o într-un fel sau altul. „Aș vrea să mă plimb într-un muzeu și să înțeleg, un fel de „walking Wikipedia” sau „walking Google”, cât se poate de mult despre corp, despre planeta pe care trăim. Lucrez cu ceea ce se produce, nu are rost să mai produc eu. Reciclez din imaginile care apar pe Internet. E un statement”. Identități, kit-ul protestatarului, tricouri imprimate cu drepturile omului, informații despre ce înseamnă să fii Queer, un virus „Made in China” de plastic. Toate fac parte din universul Liei pe care îl expune publicului cu scopul de a reconfigura lumea, de a-i da un sens, de a-i ajuta și pe alții să construiască.
Dan Perjovschi: „În 70.000 de cauze civice eu am ajutat ca artist, fără bani, fără medalii și onoruri”
În cadrul expoziției, sunt prezentate lucrările și intervențiile artistului Dan Perjovschi, tipărituri, colecții, cărți de artist, albume de referință, lucrări și diagrame comentând evenimente politice, economice, istorice și științifice. „Ce rol are artistul în epoca asta?” este întrebarea pe care a adresat-o publicului prezent la vernisaj Dan Perjovschi. „În 70.000 de cauze civice eu am ajutat ca artist, fără bani, fără medalii și onoruri. Ce vedeți aici e rodul a 35 de ani. În zona asta e pe termen lung, deci nu are rezultate imediate și poate nu le are pe cele pe care le imaginezi tu. Dar e o zonă extrem de importantă, care e deturnată în zona aceasta de creative industry și noi o vrem înapoi”, a explicat Dan Perjovschi, care se întreabă retoric ce a schimbat în oameni prin arta sa. „Noi facem treaba asta ca un metronom, cu resursele pe care le avem. În București am avut un atelier și corpul nostru. Am desenat săptămânal în țara asta din 1990, în fiecare săptămână, despre țara asta. Noi suntem editori, am editat ziare, cărți”. Ziarul, cartea dar și tricoul reprezintă pentru Dan Perjovschi noi platforme pe care le poate exploata, iar emisiunea televizată a fost din perspectiva acestuia un performance. Artistul a vorbit și despre proiectul „Ziarul Orizontal” pe care îl derulează încă din 2010 la Sibiu. „Un zid, un spațiu public pe care îl desenez cu ce vreau eu, și nu cer voie nimănui. Nu-mi aprobă nimeni niciun desen. Dar nici nu fac monstruleți colorați, ca muralele care sunt la modă acum și înfrumusețează orașul. Eu nu înfrumusețez orașul. Eu pun niște întrebări”.
Expoziția „Lia & Dan Perjovschi. ONGOING” se poate constitui într-o platformă publică de educație. Lia și Dan Perjovschi organizează workshopuri în România și în străinătate. S-au născut în același an la Sibiu, fiind și colegi de școală. În prezent, cei doi artiști locuiesc la Sibiu.