Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

100 de tablouri pentru 100 de ani

100 de tablouri pentru 100 de ani

Găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în perioada 12-29 aprilie, expoziția 100 de tablouri pentru o sută de ani este un proiect de anvergură care își propune să prezinte publicului larg o perioadă de creație artistică prolifică, din 1918 și până în prezent, reunind artiști de pe întreg teritoriul României. „Dedicată Centenarului Marii Uniri, expoziția este rezultatul încununat de succes al unui proiect inițiat de mai mulți iubitori ai artei, îndrumați de criticul de artă Negoiță Lăptoiu și de colecționarul Alin Samochiș, ajutat de prietenii săi. Prin munca și dăruirea lor, expoziția oferă publicului larg un șirag de nestemate ale picturii românești, realizate de maeștri ai penelului recunoscuți în țară și în străinătate” (Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei).
Lucrările din expoziție provin din patru colecții private strânse de-alungul timpului, cu eforturi și sacrificii. Colecționarii au reprezentat mereu „piese” de bază în selectarea patrimoniului, pasiunea lor pentru artă contribuind la constituirea colecțiilor muzeale, în România și în străinătate. “Suferințele și bucuriile unui colecționar sunt cuprinse toate în același recipient. Contează doar doza din care bei din recipient” (Alin Samochiș). A pune la dispoziția publicului colecțiile lor reprezintă un gest generos și dorința de împărtășire a pasiuniilor în spațiul muzeal, care aparține comunității și oamenilor.
Pentru selectarea lucrărilor, organizatorii au avut în vedere mai multe criterii: calitatea operelor, „dialogul” între clasici și moderni, acoperirea perioadei de referință și a spațiului geografic românesc, incluzând și Basarabia.Un loc important este acordat picturii interbelice, reprezentate de artiști precum Artur Verona, Nicoale Vermont, Gore Mircescu, Pericle Capidan, Anastase Demian, Iosif Iser, Alexandru Popp și alții; lucrările acestora denotă forța pe care creația plastică românească a reprezentat-o de-a lungul timpului. “Artiștii din această perioadă au creat adevărate capodopere de artă post-impresionistă sau avangardistă, adaptând în mod creator curentele artistice europene care găseau în România un mediu propice pentru a înflori. Elementele modernismului artistic sunt îmbinate, la artiștii acestor generații, cu cele tradiționale” (Negoiță Lăptoiu). Traversând deceniile, operele lor denotă faptul că adevăratele valori sociale constau în păstrarea obiceiurilor pe care țăranul român le-a înglobat atât de bine într-un stil de viață construit pe bun simț și pe dăruirea pe care a manifestat-o față de tradițiile moștenite din bătrâni. Satul este matca și izvorul de liniște pe care contemporanii încă le caută cu febrilitate, într-o lume labirintică și sinuoasă.
Școala de artă clujeană este reprezentată de artiști precum Acs Ferenc, Aurel Ciupe, Petre Abdrudan, Mircea Vremir, Paul Sima, Theodor Harșia, Mohi Sándor, François Gall, Teodor Botiș, Miklossy Gábor, Walter Widmann, Vasile Gheorghiță, Letiția Munteanu, Ion Mitrea, Leonid Elaș, László Feszt, Mariana Bojan, Arina Gheorghiță. Perioada de referință a lucrărilor expuse este extinsă până în prezent, pictura contemporană demonstrând o extraordinară capacitate de reînnoire, pe bazele picturii moderne; există, în producția plastică românească, o coerență atât la nivel stilistic și compozițional, cât și la nivel tematic.
Lucrările din această expoziție acoperă o tematică extinsă: peisaje (Letiția Munteanu, Mariana Bojan, Artur Verona, Anastase Demian), scene citadine (Emil Cornea, François Gall – Florești, Dimitrie Cabadaief – Turnul Dulgherilor din Sibiu), naturi statice (Traian Bilțiu-Dâncuș, Ion Pacea, Mohi Sándor, Walter Widmann), autoportrete (Aurel Ciupe), realizate în ulei, acuarelă, pastel, tehnici de gravură.
„Această amplă colecție de lucrări, care provin exclusiv din colecții private, este oferită publicului larg pentru a înțelege și a aprecia evoluția artistică a României pe parcursul ultimului secol. Prin aceastăe xpoziție, comunitatea colecționarilor clujeni participă, alături de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la marcarea Centenarului Marii Uniri” (Alin Samochiș).
Întregul demers expozițional denotă anvergura fenomenului plastic românesc și diversitatea de curente, stiluri și tehnici pe care aceasta le-a cunoscut de-a lungul a 100 de ani de creație. Istoria se trăiește!

 

Leave a reply

© 2023 Tribuna
design: mvg