Consiliul
Județean Cluj
Balonul de săpun al pieței de artă
Anul 2017 a însemnat pentru piața de artă trecerea unui prag pe care, cu 10 ani în urmă, actorii acestei piețe doar sperau să îl poată atinge: vânzarea lucrării lui Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, la un preț fără precedent înregistrat în licitații – 450.312.500 $, de 250 de ori mai mare față de suma plătită de proprietar, în 2013. Un eveniment care „schimbă regulile jocului”, după cum declara un reprezentant al Christie’s, ca o concluzie la toate discuțiile legate de autenticitate, restaurare sau proveniență care au făcut „deliciul” acestei tranzacții.
Datând din anii 1500, lucrarea Salvator Mundi a fost descoperită într-o expoziție din 2011 la National Gallery din Londra, fiind considerată originalul pierdut al lucrării deținute în sec. al XVII-lea de Regina Henrietta Maria, soția lui Charles I al Angliei. În 2005, pictura fusese cumpărată pentru mai puțin de 10.000 $, fiind repictată pe porțiuni întinse. După ce a fost curățată și s-au făcut cercetări asupra ei, în 2013 lucrarea a fost vândută omului de afaceri elvețian Yves Bouvier pentru 80 de milioane de dolari. La scurt timp, acesta a revândut lucrarea colecționarului rus Dmitry E. Rybolovlev, a cărui familie face parte din consiliul de administrație al casei de licitație Christie’s.
Din momentul în care vânzarea a fost anunțată de casa de licitație Christie’s (la 10 octombrie 2017), 30.000 de persoane au trecut pragul expoziției care promova „Male Mona Lisa”, la Hong Kong, Londra, San Francisco și New York. Nouăsprezece minute a durat „duelul” dintre patru licitatori care doreau să dețină lucrarea lui Da Vinci. Au trecut câteva săptămâni de la vânzarea din 15 noiembrie pentru a se afla numele noului posesor al lucrării; conform New York Times, acesta este Prințul Bader, un apropiat al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman al Saud care, la rândul său, este un prieten apropiat al Prințului din Abu Dhabi. Câteva zile mai târziu, oficiali ai Luvrului din Abu Dhabi, unde lucrarea urma să fie expusă, declarau că lucrarea a fost achiziționată de Ministerul Culturii. În final, important este faptul că aceasta va fi expusă public și va fi itinerată în mai multe locații din lume.
Incredibila valoare este dată de raritatea lucrărilor lui Da Vinci: mai puțin de 20 de lucrări recunoscute ca fiind ale lui, toate aflându-se în colecții muzeale.
Au trecut peste 100 de ani de când o altă lucrare a lui Da Vinci intra în conștiința publicului într-un mod inedit: la 15 august 1911, italianul Vincenzo Peruggia a furat Gioconda din Muzeul Luvru, fără a bănui că gestul său avea să facă din aceasta cea mai populară pictură. Înainte de boom-ul mediatic la care asistăm în prezent, imaginea ei a fost difuzată în ziare, lucrarea fiind recuperată după mai mult de doi ani, în decembrie 1913. Dincolo de misterul care a planat în jurul personajului din lucrare (Madonna Lisa del Giocondo), de surâsul ei emigmatic și de faima lui Leonardo da Vinci, cu siguranță că acest furt a constituit un impuls pentru întreaga piață de artă.
Cincizeci de ani mai târziu, Jacqueline Kennedy îi făcea lui André Malraux, Ministrul Culturii din Franța, propunerea de a prezenta Gioconda publicului american. Pregătirile de călătorie au presupus realizarea unei cutii speciale din sticlă anti-glonț, în interiorul căreia trebuiau menținute temperatura și umiditatea corespunzătoare pentru transportul în siguranță al tabloului. Timp de șapte săptămâni, lucrarea lui Da Vinci a fost expusă la National Gallery din Washington și la Metropolitan Museum of Art din New York, fiind văzută de peste două milioane de persoane.
Cu această ocazie, lucrarea a fost asigurată pentru 100 milioane $ (Houpt, 2008: 19), sumă care, ajustată la inflație, însemna în 2017 aproape 800 milioane $. Adică, cea mai valoroasă pictură din lume! Se pune întrebarea: dacă o lucrare a lui Da Vinci necunoscută până acum publicului larg valorează aproape 500 milioane de $, la ce valoare ar ajunge Mona Lisa dacă ar fi scoasă la vânzare?
Pablo Picasso a fost cel mai bine vândut artist în 2016, cu 3282 loturi vândute în valoare de 312.2 milioane de dolari (cf. The International Magazine for Art Collectors). În 2017, au fost vândute 2659 de lucrări realizate de Picasso, toate însumând 433,8 milioane de dolari. Nu e de mirare, având în vedere că Picasso a fost un artist extrem de prolific, realizând peste 50.000 de lucrări în 70 de ani!
După Leonardo de Vinci și Pablo Picasso, în top-ul vânzărilor din 2017 urmează Jean-Michel Basquiat, cu 105 lucrări vândute pentru 351,5 de milioane de $; pentru lucrarea Untitled (1982) tranzacționată de Sotheby’s s-au plătit 110,5 de milioane de dolari. Pe locul șase se află Muza adormită (1910) a lui Constantin Brâncuși.
În acelați top mai figurează Andy Warhol, Claude Monet, Marc Chagall (în top și în anul 2016), Fernand Léger și Wassily Kandinsky. Marile surprize ale anului 2017 au fost artiștii asiatici Chen Rong (Six Dragons, 49 de milioane de $), Zhao Lingrang și Li Gonglin (Treaty of Bianqiao).
Conform rapoartelor Artprice.com, creșterea de 14% a vânzărilor globale în prima jumătate a anului 2017 (preponderent pentru arta contemporană) demonstrează „o nouă perioadă de prosperitate”. În 2016, colecționarul și expertul în artă David Nisinson, declara că există o stare de nesiguranță în ce privește piața de artă, datorată alegerilor din SUA. (New York Times) După cum au stat lucrurile în 2017, se pare că situația s-a „relaxat”, vânzările atingând cote fără precedent.
Bibliografie:
Houpt, Simon, Miza infracțiunilor din lumea artei. Muzeul operelor dispărute, Editura Vellant, 2008.
Hook, Philip, Escrocii galeriilor de artă, Baroque Books and Arts, 2017.
Bluin Art+Auction, The International Magazine for Art Collectors, ianuarie 2018, „Of Basquiat, Bacon and Auction Outlooks”, p. 16 – 21, bouinartinfo.com.