Consiliul
Județean Cluj
Gigantul
Nu mai știu în ce sală de cinematograf din Bucureștiul anilor ‘60 mă aflam în după-masa aceea. Dar, cu siguranță, câteva lucruri m-au făcut să intru fără ezitare în sala întunecoasă. Regizorul: Sidney Lumet, distribuția: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam, și nu în ultimul rând titlul de pe afiș: 12 oameni furioși! Timp de două ore, am avut parte de o mare surpriză. Nu mi-am închipuit că acțiunea unui film care se petrece în camera de dezbateri a unui juriu mă poate prinde așa de mult. Până atunci am fost obișnuit cu tot felul de scenarii având spații vaste. Ei bine, filmul este notabil deoarece cu excepția începutului și finalului, unde acțiunea are loc pe scările tribunalului, și a două scene în toaleta juriului, tot filmul are loc în acea cameră de dezbateri de care am amintit. Este povestea unui proces penal unde un juriu format din 12 oameni deliberează vinovăția sau achitarea unui tânăr pe baza prezumției de nevinovăției, urmărind înlăturarea oricărui dubiu. În Statele Unite, verdictul în cazul unui criminal care va fi condamnat la moarte trebuie să fie unanim. Avem de-a face cu un grup de persoane foarte diferite în acel juriu și asta dă o anumită tensiune filmului. M-am mai întâlnit – în afară de membrii juriului – cu un judecător, un paznic, grefierul, pârâtul și martorii, câteva personaje bine conturate, cu interpretări strălucite. Fiecare actor a muncit mult, și-a pus amprenta pe această peliculă. Am avut parte de întorsături de situație și monologuri teribil de pătimașe, prejudecăți de clasă, tot felul de păreri personale, într-un cuvânt o dramă sclipitoare! Au trecut 60 de ani de când Sidney Lumet ne-a dat acest film. Și astăzi are o mare priză la public, s-au făcut şi câteva remake-uri. M-a impresionat juratul numărul 8. Un om care obiecta mereu, un om care avea o mulțime de dubii și care de la început nu credea în vinovăția tânărului, cel care va încerca și va reuși să întoarcă toate opțiunile celorlalți jurați. Minunată interpretare! Actorul se numea Henry Fonda. Un bărbat frumos, cu o privire caldă, sinceră, un actor care mă va impresiona cu rolurile sale din westernuri atât de bine făcute! Și nu numai.
Henry Fonda s-a născut la 16 mai 1905, în Grand Island, Nebraska. În copilărie a fost atras de sport și nu o dată îl ajuta pe tatăl lui în tipografia pe care acesta o avea. Copilul se gândea chiar să devină jurnalist și pentru asta a început o specializare în jurnalism la Universitatea din Minnesota. Până la urmă a renunțat și, la sugestia prietenei mamei sale – mama lui Marlon Brando! –, s-a gândit să încerce scândura scenei. Teatrul. Așa a apărut în piesa You and I la Teatrul din Ohama și se hotărește să îsi schimbe vocația. A fost o mișcare extrem de deșteaptă! Pleacă în Est ca să își încerce norocul și se alătură trupei de actori a lui Joshua Logan. Aici îl va cunoaște pe marele actor James Stewart.
Între anii 1923 și 1934 va interpreta câteva roluri în piese de teatru iar prestația din The Farmer Takes a Wife îl va propulsa spre Hollywood unde va juca în filme precum The Trail of The Lonesome Pine sau The Moon’s Our Home. În 1937 va avea primul copil, pe Jane Fonda. În această perioadă va juca în câteva filme alături de vedete precum Barbara Stanwyck, Bette Davis sau John Wayne.
La începutul celui de Al Doilea Război Mondial se va înrola în armată timp de trei ani. După terminarea războiului Fonda va filma foarte puțin până în 1948 când se va întoarce pe scenele de pe Broadway unde câstigă un premiu Tony pentru rolul din Mister Roberts, piesă care în 1955 va fi ecranizată tot cu el în distribuție. Urmează apoi 12 oameni furioși, despre care am vorbit. Filmul se bucură de mare succes și Henry Fonda este nominalizat pentru Oscar. La fel și Reginald Rose pentru scenariu și Sidney Lumet pentru regie.
Vorbeam despre westernurile lui Fonda. Spre sfârșitul anilor ’50 va începe să filmeze o lungă serie de filme western și așa vor apare The Ox-Box Incident, Once Upon a Time în the West, My Darling Clementine sau Fort Apache, filme făcute de mari maeștrii ai genului precum John Ford, Sergio Leone și jucând alături de mari nume ale filmului precum John Wayne, Anthony Quinn, Gregory Peck, Terence Hill sau Claudia Cardinale. Am avut șansa de a vedea aceste filme, am avut ocazia să văd ce înseamnă un adevărat și meseriaș western. Erau anii când se făceau lucrurile astea. Henry Fonda a făcut și alt gen de filme. Și acestea au tulburat milioane de spectatori, și acestea au demonstrat – dacă mai trebuia acest lucru – marele talent al actorului. Așa am avut parte de On Golden Pond, Jezebel, War and Peace sau The Grapes of Wrath. Extraordinare filme, extraordinari actorii de lângă el! Katharine Hepburn, Jane Fonda, Bette Davis sau Audrey Hepburn… A fost un gigant al cinematografiei americane, a făcut 106 filme, ne-a încântat cu privirea sa frumoasă, cu zâmbetul minunat și nu în ultimul rând cu marele său talent. A făcut parte din generația de aur a Hollywoodului și a făcut filme până în ultima clipă când o boală de inimă l-a răpus. A murit pe 12 august 1982. Cei doi copii, Jane și Peter Fonda, i-au moştenit talentul, bucurându-se de un real succes în activitatea lor cinematografică. Clanul Fonda…