Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Turneul IndependNet la Cluj-Napoca

Turneul IndependNet la Cluj-Napoca

 

Turneul IndependNet la Cluj-Napoca
25 și 28 aprilie

În luna aprilie, spațiile independente din Cluj primesc invitați din București și Târgu Mureș în cadrul unui proiect organizat de Rețeaua Teatrelor Independente. În 25 aprilie la Reactor de creație și experiment și în 28 aprilie la Zug.Zone vor ajunge două spectacole incluse în a doua ediție a Turneului IndependNet: Menajeria de sticlă – o producție Point și ProDrama, București – și MaRó – o producție Yorick Stúdió, Târgu-Mureș.
Acestea sunt numai două dintre cele 10 spectacole independente din turneul care va ajunge în următoarele trei luni la Cluj, Iași, Timișoara, București și Târgu Mureș. Gazdele clujene din aprilie se transformă, la rândul lor, în vizitatori în luna mai, când spectacolul Occupy Yourself realizat de Váróterem Projekt va fi prezentat la București, iar Genunchii noștri se ating!, o producție Reactor de creație și experiment va ajunge la Timișoara.
Turneul IndependNet are ca scop creșterea vizibilității teatrului independent în România, familiarizarea publicului cu companii de teatru din afara orașelor în care locuiesc și colaborarea între operatorii culturali independenți din țară. Spectacolele prezentate, diferite ca teme și stilistică, au în comun faptul că au fost realizate în mod profesionist în regim independent, că au avut premiera de curând și sunt reprezentative pentru companiile care le-au produs. Turneul încearcă astfel să reprezinte varietatea și interesele comune ale unei noi generații de artiști care, încet-încet, își revendică un loc propriu în teatrul din România.

Rețeaua Teatrelor Independente are ca scop asigurarea unei mai mari vizibilități a spațiilor și companiilor de teatru independente din România prin colaborarea dintre acești operatori culturali care nu sunt finanțați de la bugetul de stat. Inițiată în 2015 cu un număr de șase membri, rețeaua numără acum 15 membri, iar numărul lor este în continuă creștere. Prin facilitarea unor interacțiuni și a unor schimburi de idei, urmărim creșterea nivelului artistic al spectacolelor independente, precum și creșterea vizibilității acestora. Scopul principal este acela de a de a ne cunoaște, de a comunica și a ne sprijini reciproc, de a câștiga împreună un public și parteneri noi.

Turneul IndependNet 2016 este un proiect cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

25 aprilie – Cluj-Napoca
Reactor de creație și experiment, ora 20:00

MENAJERIA DE STICLĂ
de Tennessee Williams
O producție Point & ProDrama (București)

Distribuția: Emil Măndănac, Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Mihai Smarandache
Scenografia: Tudor Prodan
Light design: Bogdan Gheorghiu
Traducerea: Ilinca Hărnuț
Regia: Alexandra Penciuc

O abordare complet nouă a cunoscutului text scris de Tennessee Williams, Menajeria de sticlă este o călătorie care oferă posibilitatea de a revedea sau rescrie lucruri din trecut.
Dacă ne-am putea întoarce, dacă am putea schimba ceva din trecut, sau dacă am putea să fim prezenţi când am lipsit, s-ar schimba cursul lucrurilor? În ce măsură ne putem controla amintirile? Ce s-a întâmplat cu adevarat? Care este unghiul cel mai potrivit din care să priveşti cât să poţi merge mai departe?
Ce te obsedează? Cine te urmăreşte? Ce ascunzi? Eşti treaz?

„Alexandra Penciuc găseşte acele teme comune tuturor oamenilor, indiferent de spaţiul cultural sau de epoca trăită: fuga de sine, masca unui eu fals, trecutul încă nedepăşit, frica de eşec, fuga într-o lume paralelă din imaginar, evaziunea fantasmatică devenită un mecanism de apărare, dar şi o capcană, neîmplinirea şi însingurarea.” Adriana Gionea, Postmodern

28 aprilie – Cluj-Napoca
ZUG.ZONE, ora 20:00

MÁRÓ
de Székely Csaba
O producție Yorick Stúdió (Târgu Mureș)

Distribuție: Raisa Ané, Botond Farkas Benedek, Csaba Ciugulitu, Piroska Fodor, Imelda Hajdu, Ștefan Mura, István Nagy
Scenografia: Adrian Ganea
Regia: Andi Gherghe

“MaRo” vorbește despre bizareriile relațiilor româno-maghiare prin zece scene ușor absurde. Întâmplările se petrec în Transilvania, unde se întâlnește mândria etnică și complexul de inferioritate, sentimentele de dominare și nemulțumirile reale, durerea sinceră și umorul, condimentate bineînțeles cu multe gâlcevi și bruftuieli.

“MaRó e o cascadă de umor şi râs cu lacrimi (…), o probă de comedie autentică.” Iulia Popovici, Adevărul

——————————————————————————————–
Mai multe detalii despre turneu și Rețeaua Teatrelor Independente la adresa http://independnet.ro/

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg