Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Bienala Internațională de Gravură BIPB București 2016

Bienala Internațională de Gravură BIPB București 2016

Intrată deja într-un circuit cultural reprezentativ, Bienala Internațională de Gravură-BIPB 2016, aflată la a doua ediție, şi-a deschis porțile în Centrul cultural „Palatele Brâncoveneşti” în data de 6 noiembrie. Aceasta a fost organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România sub coordonarea prof. dr. Anca Boeriu şi a avut ca parteneri: Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti”; Institutul Cultural Român din România; Universitatea Națională de Arte din Bucureşti; Primăria Municipiului Bucureşti; Muzeul Național al Literaturii Române.
Având ca temă: «Memorie reciclată/Recycled memory», Bienala Internațională de Gravură – BIPB 2016 s-a desfăşurat în mai multe etape in care pe lângă expoziția tradițională au fost organizate întâlniri cu artişti, mese rotunde, diverse prelegeri, astfel: 6-30 noiembrie, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti: expoziția artiştilor premiați în anul 2014 şi a artiştilor care au aplicat la concursul de proiecte; 7 noiembrie, work-shop susținut de Manfred Egger – premiul I BIPB 2014; 4 decembrie, Universitatea Națională de Arte: conferință cu tema „Gravura o tehnică contemporană” susținută de acad. Mircia Dumitrescu; 19 decembrie 2016 – 15 ianuarie 2017: Galeria UNA, Universitatea Națională de Arte, Expoziție a tinerilor gravori care au aplicat la concurs. Ca o noutate, Bienala din 2016 a avut două secțiuni dintre care ce-a de-a doua menită să stimuleze noua generație de graficieni din facultățile de arte plastice: „Artişti profesionişti» şi „Student Print». Premiile primei secțiuni au fost oferite de Institutul Cultural Român, iar premiile celei de-a doua, de Primăria Municipiului Bucureşti şi de Muzeul Literaturii Române.
Dacă la prima ediție din 2014 au trimis lucrări 65 de gravori, în 2016 au fost 105 participanți. De remarcat, prezența a 18 italieni din care 2 au luat detaşat primele două premii. Am satisfacția că această participare numeroasă a italienilor, a doua după cea a artiştilor români, se datorează şi invitației pe care am lansat-o personal la începutul toamnei asociației italiene «Associazione Nazionale Incisori Contemporanei» cu prilejul participării mele la vernisajul expoziției gravorilor români organizate de membrii asociației sus-menționate la Villa Benzi Zecchini din Caerano di San Marco, de-altfel un demers generat de colaborarea acestora cu revista «Tribuna» din Cluj-Napoca. Valentin De Nardo, profesor la Liceul Artistic «Bruno Munari» din Vittorio Veneto, regiunea Treviso şi membru marcant al «Associazione Nazionale Incisori Contemporanei» a reuşit să ia premiul I.
De-altfel, juriul desemnat al bienalei, compus din prof. univ. dr. Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, lector univ. dr. Carmen Apetrei, directorul Departamentului Grafică al Universității Naționale de Arte Bucureşti, şi Loredana Unchiaşu, muzeograf la Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti», a acordat şapte premii: Premiul I: Valentino De Nardo (Italia), Premiul II: Giacomo Miracola (Italia), Premiul III: Maria Andjelkovic (Serbia), Premiul juriului: Adam Czech (Polonia), Premiul pentru tineret: Cristian Ion (România), mențiuni: Ferecz Zoltan (România), şi Lena Achtrlik (Polonia). De asemenea, au fost nominalizați: Suzanne Piotter, Marina Ziggiotti, Dominic Le Page, Gianni Favaro, Agustin Rolando Rojas, Rada Niță, Lukasz Koniuszy, Frederic Wieme, Liborio Curione, Radoslava Hrabovska.
În prezența publicului, din care studenții au fost majoritatea, catalogul a fost lansat in data de 13 decembrie 2016 la Institutul Cultural Român, prilej cu care au fost anunțate şi premiile sus-menționate. De asemenea, evenimentul a fost onorat de artistul
plastic acad. Mircia Dumitrescu. Acesta a susținut prelegerea „Gravura, o tehnică contemporană», însoțită de un material documentar video dedicat gravorilor români reprezentativi moderni şi contemporani, de-altfel o trecere în revistă a evoluției gravurii de-a lungul timpului. O serie de xilogravuri ale artistului Mircia Dumitrescu au fost expuse în sala Institutului Cultural Român.
Stampele expuse la salonul internațional au excelat prin tehnicile clasice ale gravurii: litografii, colografii, xilogravuri, linogravuri, metalogravuri, monotipuri, tehnici mixte etc. de la monocromie la o paletă coloristică generoasă, s-au desfăşurat pe diverse dimensiuni, ocupând practic întreg parterul Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti».
«După atâția ani de experiment şi înnoire la nivelul limbajelor în arta vizuală contemporană, după încercări de a transfera interesul pe medii noi, inter şi transdisciplinare, identitatea specifică a domeniilor din sfera vizualului a fost contaminată benefic de obsesia înnoirii.» (prof. univ. dr. Petru Lucaci, Preşedintele UAP România).
Bienala Internațională de Gravură Bucureşti, ediția 2016 a adus în prim-plan preocuparea generației contemporane pentru o artă veche, tradițională şi extrem de laborioasă precum şi angajarea constantă a tuturor generațiilor de artişti într-un ideal decelabil, de rezonanță spirituală autentică.
Stampele expuse au demonstrat că artiştii pot excela în tehnici diferite, de ținută, toate unite sub semnul indiscutabil al talentului. Chiar dacă vocația de a fi artist poate constitui un privilegiu într-un secol al mondializării şi hipercivilizației, eforturile pentru reconceptualizarea intuițiilor desprinse din tradițiile ancestrale trebuie să fie explorate pe măsură ce divinul este încă relevant astfel încât şi educația estetică pe care o datorează contemporanilor să reprezinte un target important pentru aceştia. «Într-o societate alertă, plăcerea de a căuta şi a descoperi acuratețea unui detaliu realizat în xilogravură, plasticitatea unei linii gravate în pointe sèche sau profunzimea unui gri imprimat după o piatră litho ne susțin atunci când reafirmăm că imaginea gravată are capacitatea de a desluşi mesaje şi idei ale artistului contemporan.» (prof.dr. Anca Boeriu, coordonator BIPB).
Bienala Internațională de Gravură – BIPB 2016 are ca rezultantă o autentică oază culturală în care actorii şi spectatorii îşi dezvăluie disponibilitatea spirituală de a se deschide într-un proiect capabil să definească permanențele Artei.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg