Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

BRAFA ART FAIR 2019

BRAFA ART FAIR 2019

BRAFA este unul dintre cele mai importante târguri de artă din Belgia. Aflat la cea de-a șaizeci și patra aniversare, BRAFA a reunit în acest an (26 ianuarie – 3 februarie 2019) 133 de galerii, din care 64% sunt din afara Belgiei. Deviza târgului a fost artă fără frontiere, deoarece „dintotdeauna organizatorii au mizat pe amestecul de stiluri, epoci, origini, clădindu-și prestigiul pe eclectism și pe cross-collecting”. Dacă la primele ediții târgul era concentrat în special pe antichități și opere de artă clasice, cu timpul organizatorii au oferit posibilitatea de acces galeriilor specializate în artă modernă și contemporană. „Unii ne-au criticat că expunem mai multă artă modernă și contemporană și mai puțină artă clasică decât în trecut, dar accentuez faptul că noi continuăm să susținem și să credem în arta clasică, foarte bine reprezentată la acest târg”, declară în deschiderea catalogului BRAFA Harold T’Kint de Roodenbeke, Președintele târgului.
Colecționarii și iubitorii de artă au putut să admire o multitudine de obiecte de artă: artă contemporană (Opera Gallery, Geneva; Bernier/Eliade Gallery, Atena; Guy Pieters Gallery, Belgia), arta pre-columbiană (Deletaille Gallery, Bruxelles), porțelanuri din Evul Mediu până în prezent (Laurence Lenne, Bruxelles), sculpturi antice (Phoenix Ancient Art, Geneva), pictura vechilor maeștri (Costermans, Bruxelles), mobilier din secolele XVI-XVIII (Galeria Röbbig München), ceasuri (La Pendulerie, Paris), artă japoneză (Christophe Hioco, Paris), bijuterii (Epoque Fine Jewels, Belgia), artă tribală (Serge Schoffel – Art Premier, Bruxelles), benzi desenate (Belgian Comic Strip Gallery, Belgia), artă belgiană (Francis Maere Fine Arts, Bruxelles), op art (Cortesi Gallery, Londra), artă rusă (Heritage Gallery). Obiectele provenind din Africa, America, Asia, Orientul Mijlociu și chiar Oceania se adresează tuturor gusturilor, colecționarilor celor mai exigenți, dar și celor care acum încep să constituie o colecție.
O galerie care dorește să participe la BRAFA trebuie să parcurgă mai multe etape: dosarul de înscriere este analizat scrupulos de o echipă de specialiști, iar dacă a fost admisă, operele și obiectele care urmează să fie prezentate sunt expertizate de experți independenți. Reprezentanta Galeriei Rosenberg & CO din New York a declarat că echipa galeriei s-a pregătit timp de un an pentru participarea la BRAFA.
Invitatul special al acestei ediții a fost duo-ul britanic Gilbert & George, prezentând cinci fotomontaje grandioase amplasate în diverse locuri în cadrul târgului. Inspirați de viața din cartierul londonez East End, Gilbert & George transpun în serii tematice „cotidianul trăit de ei, abordând subiecte precum sexul, religia, corupția, violența, speranța, teama, tensiunile rasiale, adicția și moartea. Cotidianul local devine universal – iată o modalitate diferită de a demola frontierele, de această dată de natură mentală…” Captivați de complexitatea vieții, cei doi artiști creează sub deviza Artă pentru Toți.
Anul 2019 marchează 100 de ani de la înființarea ROCAD.BE (Camera Regală a Negustorilor de Artă), asociație care susține puternic târgul BRAFA. Înființată de o duzină de negustori de artă, în prezent „asociația numără 115 membri din Belgia și din străinătate. Este una dintre cele mai vechi asociații ale negustorilor de artă, iar reușita acesteia constă în fixarea unor valori și baze solide și în abilitatea de adaptare și de schimbare de-a lungul anilor”. (Francis Maere, președinte)
Un loc aparte în cadrul BRAFA a fost ocupat de colecția Fundației Roi Baudouin, al cărei scop este acela de a proteja operele majore de patrimoniu, în principal prin achiziții: „Totul a început în urmă cu 30 de ani, prin achiziția corespondenței inedite dintre Francis Cranevelt și umaniștii din sec. al XVI-lea. Până în prezent, colecția cuprinde 20.000 de piese și tot atâtea documente istorice, această cifră impresionantă fiind rezultatul generozității și al încrederii de care au dat dovadă numeroși mecena.” Dintre piesele expuse la BRAFA, s-au remarcat Mantia lui Piet Stockmans, sau bijuteriile create de artiștii belgieni Emile Souply și Jacques Moeschal, în anii 1950-1980.
România nu a fost reprezentată de nici o galerie, însă au putut fi văzute opere ale unor artiști români: Victor Brauner (Brame & Lorenceau Gallery, Paris), Demetre Chiparus (Galerie Cento Anni, Bruxelles), Tristan Tzara & Pablo Picasso (Anticariatul L’Abac, Bruxelles).

 

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg