Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

Futurismul literar și futurismul politic

Futurismul literar și futurismul politic

Pe Nicolae Iliescu și pe George Cușnarencu i-am cunoscut înainte de a schimba o vorbă cu ei, înainte de a da mâna cu ei; Ovid S. Crohmălniceanu, mergând pe o stradă din București spre Uniunea Scriitorilor, mi-a vorbit despre doi tineri talentați. În București încă nu le venise rândul să… Cum să nu-l cred eu pe Crohmălniceanu?! I-am spus să le spună junilor să-mi trimită… Mi-au trimis! I-am citit! Crohul – cum îi ziceau ei profesorului lor – avea dreptate! Erau chiar foarte talentați… I-am publicat în Tribuna imediat… Nu puteam să uit cuvintele lui A.E. Baconski: în tinerii talentați trebuie să ai o mare încredere!
Iliescu, încă din junețe, a cunoscut multe dintre tainele artelor moderne… Ca orice tânăr, n-a fugit de ele. Dar, cu timpul, scrisul său s-a adâncit; biografia domniei sale a început să prindă putere, în scris, desigur, nu pe plan de politică literară…
Sunt tentat să spun două vorbe despre Lenin și Tristan Tzara: ei jucau multe partide de șah împreună; unele erau partide rapide. Nu știu dacă toate revoluțiile pleacă de la secretele meciurilor de șah-mat. Oricum, futurismul literar și futurismul politic parcă au urmărit ceva asemănare cu încercarea unor bărbați de a schimba geografia literară și politică a lumii… O, da, să nu uităm Istoria! Hm! Dar vibrațiile prezentului se cam ofilesc în trecerea anilor precum frunzele pomilor, poftim! Și futurismul politico-literar, poftim, se mai codește. Rămân din ce în ce mai multe semne de vitalitate, de profunzime, de uitare: piramidele egiptenilor, călătoriile peste mări și țări ale odiseicilor, tragediile și iluminările biblice, infernul discutabil al numitului Hamlet, nebunia fericită a Ofeliei, crimele care au scos din tiparele Danemarcei blestemele și uitările! Iar futurismele se cam desumflă în pas alergător.
Astăzi, Nicolae Iliescu se uită în el însuși mai atent și vede mult mai adânc geografia și scrânteala danubiano-pontică! Crohul nu s-a înșelat: Iliescu și Cușnarencu sunt două nume împlinite!

 

Otopeni, joi, înainte de Crăciun, 2019

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg