Consiliul
Județean Cluj
La Cave
De peste un an, Cluj-Napoca a primit un nou spațiu expozițional, de expresie contemporană, deschis de Institutul Francez: La Cave. Acest lucru a fost posibil datorită ajutorului dlui Valentin Vișan, director general al La Donna Imobile. Situată la subsolul imobilului care găzduiește primitorul Institut Francez, La Cave își propune promovarea creației franceze și românești în artele plastice, literatură și film. Din martie 2017 și până în prezent, La Cave a găzduit mai multe expoziții ale unor artiști români și francezi: Marc Brunier-Mestas (gravură), Vasile Cătărău (ceramică), Fanny-Laure (design de mobilier), Didier Cottier (sculptură în plastic și obiecte reciclate), Doina Stici (ceramică), Emilie Brain (fotografie), Nicolas Friess (fotografie), Tincuța Marin (pictură).
Masterandă în pictură la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Tincuța Marin propune în expoziția „Teatrul minții” (18-28 aprilie) o incursiune într-un univers oniric, amintind pe alocuri de pictura lui Jean-Michel Basquiat (1960-1988) sau a lui Pablo Picasso (1881-1973). „În lucrările personale pun în discuție problemele legate de magie, vis, formă și compoziție, metamorfozare a filtrelor percepției, personajele redate de mine fiind deformate, având chipuri atipice, stranii. Îmi place să reinterpretez datele realității într-o lume a mea, plină de magie, frumos, urât, prin deformări, alungiri, torsionări, pe care le duc într-o zonă vizuală grotescă. Caut să sugerez atmosfera viselor, să exprim o emoție fară să recurg la clișee narative. Ceea ce mă interesează este zona absurdului, explorarea limitelor realităților, prin care să pot reda o realitate individuală. Scenele compuse de mine au atât un rol impresiv, cât și unul expresiv. Ele ne pot comunica gânduri, stări psihologice, forță, descărcări de energie și de ce nu și sensibilitate” – mărturisește artista.
Institutul Francez clujean a celebrat 50 de ani de la evenimentele din mai 1968, invitându-l pe fotograful Philippe Gras cu o serie de fotografii realizate în toiul evenimentelor revoluționare („Au cœur de mai 68” – 2-11 mai). Aceste evenimente au căpătat, de-a lungul timpului, o rezonanță istorică, provocând o ruptură fundamentală pentru societatea franceză și pentru instituțiile statului. Totul a început prin revolta studenților din Paris, cărora li s-au alăturat muncitorii și alte categorii ale populației din teritoriu, militând împotriva consumerismului, a capitalismului, a imperialismului american și a guvernului lui De Gaulle și provocând schimbări majore la nivel cultural, social și politic. „La volonté générale contre la volonté du général!” („Voința generală împotriva voinței generalului!”) – este unul dintre sloganurile folosite de participanții la evenimente. În timpul altercațiilor dintre manifestanți și forțele de ordine au murit șapte oameni și au fost răniți câteva sute.
În calitate de fotograf independent, Philippe Gras surprinde „confruntările dintre studenți și forțele de ordine, dar și momentele de acalmie, care lasă să se întrevadă viața cotidiană de pe străzile Parisului. Aceste instantanee în alb-negru demonstrează un mare talent pentru documentare, având în același timp o calitate artistică remarcabilă” – se arată în pliantul expoziției.
Expoziția este însoțită de filmul „Mai 68. O primăvară stranie” (2018) de Dominique Beaux, prezentând mărturiile celor care au participat la evenimentele de acum 50 de ani: polițiști, politicieni, militari, manifestanți, foști studenți etc. Mărturiile lor sunt uneori amuzate, alteori înspăimântătoare. Este de asemenea un film despre ce este Republica – o putere, o societate? -, despre memoria care o construiește, ceea ce poate să o distrugă și ceea ce o întărește… Căci, în final, „puterea e fragilă, autoritatea e fragilă, căci se bazează pe sentimentul populației că această putere este una dreaptă și bună” (Édouard Balladur, minutul 8 al filmului).
Proiectul „WAW-Woman’s Art World – Part 3: ReCompunere” propune șase artiste extrem de active pe piața de artă contemporană: Elvira Bozga, Sabina Elena Dragomir, Hye Young Kim, Camelia Oltean, Andra Roman, Axenia Roșca. Deschisă în perioada 17 mai-3 iunie a.c., „expozitia prezintă, prin pulsația vie a fiecareia dintre lucrările artistice, o detaliere atentă și minuțioasă a structurii unui organism viu, a corpului uman și a însăși naturii, aducând un contrapunct proceselor de globalizare. Este o reîntoarcere la lucrurile simple și sincere, o celebrare a vieții” (Sabina Dragomir). Proiectul a mai fost prezentat la Cluj la Casino Centrul de Cultură Urbană – Part 1: StudioSkin și la Arad, la Galeria Dor de artă („AIÕN – Our Time”). Expoziția propune publicului tehnici diferite de exprimare plastică (pictură, instalație, video, sunet, performance), având ca punct central creație femeii artist.
Prin activitățile pe care le propune în spațiul cultural La Cave, Institutul Francez de la Cluj realizează un „pod cultural” între Franța și România.