Consiliul
Județean Cluj
O hartă a timpului
Un moment, o perspectivă, o umbră și o rază de lumină. Timpul efemer devine sclavul pentru eternitate al celui care reușește să îl surprindă și să îl imortalizeze. Fotografia, ca obiect fizic sau mai nou digital, este un produs al evoluției tehnologice, este o stea printre miliarde, un corp ceresc în vastul univers, care la prima vedere se pierde în tumultul de obiecte similare din jurul lui. Este o captură a unui moment care în cele mai multe cazuri reflectă banalitatea spațiului înconjurător și a creației umane universale, dar fragile. Prin fotografie putem vedea trecutul, dar și viitorul, putem vedea sentimentul și goliciunea spirituală, putem observa și putem conserva aproape tot ce este vizibil cu ochiul liber. Totuși, există rar o perspectivă, un moment care să devină iconic și să transforme obiectul evoluției tehnologice într-un narator care să ne spună o poveste ascunsă sau invizibilă la o privire superficială. Artistul fotograf, în această ipostază, devine spiritul agil și critic care, într-un moment mânat de instinct sau de impuls, reușește să surprindă o parte a unei narațiuni vizuale care în sine ne transmite o poveste a omului, a naturii sau a universului înconjurător. Fotograful își insuflă spiritul în imagine, crează o dimensiune nouă a înțelegerii, care este marcată de elementele specifice ale realității impregnate de esență invizibilă fizic, dar perceptibilă mental și sentimental.
Dorel Găină este o emblemă nu doar a Clujului, ci și a mediului artistic. El trece prin această lume cum puțini reușesc să o facă, la fiecare pas, la fiecare ridicare de obiectiv acaparează realitatea vieții umane și dinamica mediului înconjurător, oferind sens și încărcătură sentimentală unor momente și ipostaze care fără el ar deveni parte a unui trecut uitat și pierdut. Devine o interfață între istoria vie și forma fizică o vieții cotidiene, devine omul artist care ne oferă aceea perspectivă care ne scapă, aceea perspectivă care trece pe lângă noi neremarcată de ochiul și creierul uman preocupat sau lipsit de capacitatea de a observa detalii semnificative ale universului. Aceste detalii, de multe ori, ne marchează, ne schimbă sau pur și simplu ne impresionează ori prin simplitatea prezentării nevăzutului ori prin complexitatea narațiunii prezentate de o imagine. Fotografia și arta fotografică la Dorel Găină sunt adevărate instrumente de disecare și analiză a timpului și a vieții umane, o culoare într-o poveste care surprinde fericirea sau drama, culoarea sau umbra, sau pur și simplu ne arată frumosul sau urâtul în haina lui reală.
Ca absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu (1973-1977) și mai apoi în calitate de cadru didactic, Dorel Găină a demonstrat nu numai talent, dar și profesionalism, devenind un maestru pentru generații de studenți și amatori ai artei fotografice. Fotografiile lui sunt prezentate în cadrul unor expoziții locale, naționale sau internaționale, unde critica pozitivă le este un companion fidel. Desigur, acest lucru nu ar fi posibil dacă artistul nu ar stăpâni arta fotografiei în paralel cu un set de cunoștințe solide privind dimensiunile vieții și dinamica lumii în care trăiește. Ne putem pune întrebarea dacă ceea ce ne prezintă Dorel Găină este o fațetă a realității sau este o realitate în sine, sau este pur și simplu o iluzie creată în jurul unei imagini preluate și prelucrate cu dibăcie. Balanța vizuală și cea de conținut se află tot timpul într-un echilibru, iar rezultatul final este nu doar un colaj de culori, ci și un mesaj și o încercare de a transmite o părticică a universului vizibil, blindat de un substrat subtil al universului invizibil ochiului uman.
O întâlnire cu fotografiile lui Dorel Găină este tot timpul o incursiune în ceva nou, ceva special, unde mereu îți pui întrebarea pertinentă: oare această lume chiar există sau este doar o fantezie și un joc al culorilor și formelor. Misterul și misteriosul devin elemente ale fotografiei, spectatorul este provocat să pășească într-o lume unde de multe ori ceea ce vedem este doar vârful unui aisberg, care în realitatea ascunde mai mult decât ar părea la prima vedere. Suntem atrași de o imagine și suntem invitați să absorbim vizual și sentimental tot ceea ce vedem și simțim, deoarece acestea sunt atât de aproape de viața noastră încât practic le recunoaștem și ne contopim cu ele.
Dorel Găină este un formator și transformator al artei fotografice, este un dascăl și dincolo de zidurile instituției de învățământ. Un membru activ al vieții culturale și clujene, care s-a remarcat și a participat la formarea culturală a Clujului din ultimele decenii. Desigur, dincolo de om avem mărturia fotografiilor și momentelor imortalizare, avem lungul șir de tineri artiști fotografi pregătiți de el și nu în ultimul rând, admirația unui tânăr student de istorie care probabil percepea doar o frântură din ce îi era prezentat de o fotografie semnată Dorel Găină.