Consiliul
Județean Cluj
“Radio-ul online trebuie să reprezinte acel altceva, pentru că lumea s-a schimbat”
altRadio este un post online care a crescut într-un an cât alții în șapte… Din dorința de a-l cunoaște mai bine pe inițiatorul proiectului timișorean, am realizat următorul interviu cu… hunedoreanul Sorin Szucsik. „A fost iniţial o joacă de-a radio, după care am identificat o nișă în comunitate pe care avem și dorinţa și putinţa de a o acoperi cu succes. Mai în glumă, mai în serios, în anumite medii ne place să ne numim „radio underground”. Și uite-așa, pas cu pas, altRadio a devenit primul radio on line din Timișoara care emite 24/24.“
RiCo: – Când te-a prins microbul muzicii?
Sorin Szucsik: – Era în 1990, aveam 6 ani. Vecina mea făcuse rost de antenă satelit și receiver dar nu o putea poziționa pentru a prinde nemții și așa m-am pricopsit cu o ”parabolică” la mine în balcon. Evident că înțelegerea presupunea ca eu să am tras firul cel prețios. Așa am descoperit MTV (Tina Turner, Michael Jackson etc).
– Ai studiat vreun instrument muzical în copilărie sau ai fost doar consumator de muzică?
– Consumator dintotdeauna. Mama îmi cumpărase un radiocasetofon când aveam 10 ani și bineînțeles că am ascultat la radio toate topurile muzicale din anii ‘90. Trăgeam pe casete piesele noi și dup-aia mă lăudam cu ele la școală. În plus am avut un avantaj faptul că sora mea (mai mare cu 5 ani ca mine), nu avea voie la discotecă fără mine. Și uite așa de la 11 ani mergeam în weekend la discotecă. Mă lăsau să intru pentru că eram înalt.
– Ai prins epoca Atomic TV adolescent fiind; ce influență a avut acest post de televiziune asupra ta?
– Atomic TV pentru mine e similar cu primul meu televizor color. Tot mama găsise 100 de mărci pe jos (ciudat, nu?) și a hotărât să investească în înlocuirea vechiului Diamant 2520 cu un televizor color second hand fără telecomandă. Băgasem cablu și puteam memora 8 canale. Atomic TV a fost unul din câștigători. Viață lungă nu a avut că a fost forjat intens cu niște jocuri video (Terminator vă spune ceva?), dar una peste alta am prins marea revenire a lui Dr. DRE, au fost Limp Bizkit, Linkin Park, Prodigy și bineînțeles idioțeniile dance românești cu care ne ”delectam” ochii și urechile: Double-D, MB&C, N&D, Ro-Mania etc. De curând am făcut un experiment arătându-le copiilor mei videoclipuri românesti din anii 90. Radu a zis că nu prea e mare diferență față de cele de acum. Un decor abstract și multă piele (am fost subtil). Doar machiajul e diferit.
– În ce măsură te-a afectat pe tine personal tragedia de la Colectiv din 2015?
– A fost un amalgam de sentimente și trăiri. Am avut o întâlnire fulger cu Vita de la Implant pentru Refuz. El organiza evenimentul caritabil Împreună Rezistăm la Timișoara pe 14 noiembrie și îmi propusese să prezint evenimentul împreună cu Mimo Obradov. Am fost copleșit de tot ce s-a întâmplat acolo. În seara aceea Timișoara a dat tot ce e mai bun în materie de muzică: trupele au fost la înălțime, sunetiștii au fost perfecți, organizare la minut. Chiar și acum se mai povestește de acest eveniment ca fiind un etalon în materie de profesionalism și solidaritate. Și tot atunci am sărbătorit 1 an de altRadio. Dar n-am spus nimănui.
– Ai crescut la Orăștie și ai făcut școala de televiziune la București… de ce nu ai ales să studiezi la Timișoara sau Cluj?
– Ai citit CV-ul de pe bestjobs sunt sigur :). E un pic mai complicată treaba. Am stat până la 18 ani în Simeria. Apoi, după terminarea liceului am plecat la Orăștie la bunici. Acolo m-am angajat la Radio Color Orăștie și începusem facultatea. După un an m-am lăsat de școală și m-am concentrat pe radio. Școala de televiziune de la București a fost de fapt un curs intensiv de voice-over …de trei zile. În rest mă consider un absolvent al Facultății de Autodidactică.
– Cum ai ajuns să lucrezi în radio?
– Eram la liceu în clasa a XI-a. Un coleg m-a rugat să mă duc la DJ-ul care punea muzică în pauză pentru a face o dedicație unei fete. Ajuns acolo, DJ-ul era foarte ocupat cu derularea casetelor și a spus să fac eu dedicația la microfon. Aș putea spune că a fost dragoste la prima vorbire. De atunci m-a prins microbul. După liceu au urmat aproape zece ani de radio la Orăștie, un an la Radio Reșița …și doi ani de altRadio.
– Cum consideri că ai reușit să redefinești radioul autohton în mediul online?
– Încă nu am reușit în totalitate, dar experimentăm. Simt că ceva lipsește. Radio-ul online trebuie să reprezinte acel altceva, pentru că lumea s-a schimbat. Și de aceea, încet – încet vreau să remodelez radio-ul online și totodată să se desprindă din formatul vechi, clasic al radio-ului în FM. De exemplu acum pe FM poți asculta ce vrei, că ai de unde alege. În online asculți ce vrei, când vrei. Podcasturile îți stau la dispoziție.
– Ce părere ai de modul în care evoluează presa muzicală autohtonă online?
– Aici sunt subiectiv. Dacă o luăm din punct de vedere „altRadio”, aș putea spune că sunt mulțumit. Nu sunt trupe multe, dar fac treabă bună. Dacă e să vorbim de muzica Moga-Haha-istă, îmi pare rău dar nu îmi stresez urechile cu așa ceva. Am impresia că în sfera muzicală comercială apare un tipar cu influențe din ce în ce mai manelistice (sunt rău aici, știu, dar sincer).
– Prin ce consideri scena muzicală timișoreană mai răsărită față de celelalte scene muzicale din țară?
– Dacă stau în Timișoara normal că mi se pare că e mai răsărită. Ce pot spune cu mâna pe inimă e că toată suflarea muzicală din Timișoara e de treabă. Oameni faini, politicoși, de bun simț, și cu multă dăruire artistică. Dă-mi voie să îl citez pe Mihai Berdeiu, chitaristul trupei Sonatic, care tocmai terminase concertul de la Semifinala GBOB Banat din Timișoara: ”Mi-a fost foame, mi-a fost foame de scenă!”. Cu așa oameni faci treabă faină.
– Ce părere ai de faptul că Timișoara este Capitală culturală europeană în 2021 și în ce sens consideri că ar trebui să se dezvolte scena culturală timișoreană în următorii ani ca să fie pregătită pentru acest moment istoric?
– E o șansă mare pentru Timișoara. În discuții avute cu diverși timișoreni a reieșit faptul că orașul a fost lăsat deoparte de la revoluție încoace. Acum a sosit în sfârșit timpul pentru a da tot ce e mai bun din punct de vedere cultural și a dovedi asta întregii Europe …și va reuși. Dincolo de clădiri impozante și monumente, oamenii sunt cei care dau suflet oricărui act cultural, iar aici oamenii sunt frumoși!
– Care sunt formațiile autohtone tinere pe care le asculți și urmărești cu drag în pragul anului 2017?
– ALL Friends Band mi se pare că au făcut un progres foarte mare anul acesta. Monokrom mi-au plăcut pentru că încă se simte acea inocență, acea dăruire extraordinară pentru muzică. Within The Nova mi se pare că sună foarte bine și sunt nou veniți în sfera rock timișoreană.
– altRadio a devenit primul radio on-line din Timișoara care emite 24/24; v-ați mutat recent într-un spațiu generos la Casa Studenților; care ar fi următorii pași de dezvoltare în 2017 și care este țelul tău pe termen lung?
– Vreau pentru 2017 să continuăm cu transmisiunile în direct ale concertelor din Timișoara. Punem la cale o serie de concerte LIVE în studio. Se vor auzi pe altRadio și vedea pe facebook. Totodată ne dorim o implicare mai mare a studenților în altRadio. Deja au o emisiune săptămânală realizată și prezentată în totalitate de ei. Și aș vrea să revin și eu la microfon. Ciudat nu? Anul 2016 a fost așa de încărcat încât nu am mai avut timp de o emisiune a mea. Din ianuarie promit să revin.
Interviu realizat de
RiCo