Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

TOP 2018

TOP 2018

La 10 ani de la criza economică din 2008, care a avut puternice repercursiuni și asupra pieței de artă, asistăm la un nou reviriment al vânzărilor operelor de artă. Acest lucru este marcat de vânzarea cu 450 de milioane de dolari a lucrării Salvador Mundi a lui Leonardo da Vinci (noiembrie 2017), adică o creștere cu 3% din totalul cifrei de afaceri pe piața de artă globală, în 2017. Față de anii precedenți, cifra de afaceri totală a licitațiilor de artă plastică din prima jumătate a anului 2018 a crescut cu 18%, ajungând la suma de 8,45 miliarde de dolari. S-a înregistrat o creștere masivă a vânzărilor din SUA de 48% (3,3 miliarde de dolari), care o plasează pe primul loc în clasament, urmată de China (2 miliarde de dolari) și Marea Britanie (1,9 miliarde de dolari). În țările Uniunii Europene s-a înregistrat o creștere substanțială: Franța +8%, Germania +17%, Italia + 22%. Deși vânzările din aria artei moderne continuă să fie cele mai intense, însumând aproape 50% din cifra de afaceri totală, indicele prețurilor la artă contemporană a crescut cu 27%. (cf. artprice)
În 2018, liderul în materie de vânzări pentru arta modernă rămâne SUA (cu o creștere de 10% a loturilor adjudecate față de anul trecut), urmată de Franța, China și Marea Britanie. Acest lucru se datorează vânzării Colecției Rockefeller, în licitația de caritate din 8 mai 2018, la Christie’s în New York. După o campanie de publicitate de 6 luni, 10 zile de vânzări online și trei zile de vânzări în sală, la Christie’s Rockefeller Center HQ, cele 1600 de loturi s-au vândut în totalitate. Suma obținută a fost de peste 832 de milioane de dolari, stabilind cel mai mare câștig obținut pentru o colecție privată și dublând recordul anterior obținut de Colecția Yves Saint Laurent și Pierre Bergé (443 milioane de dolari, la Christie’s, în februarie 2009).
Adunată de-a lungul mai multor generații, piesele din colecția Peggy și David Rockefeller (1915-2017) reflectă pasiunea unei familii pentru arta impresionistă, americană și asiatică, arta decorativă engleză și porțelanurile japoneze, chinezești, coreene și europene. David Rockfeller a fost ultimul nepot supraviețuitor al lui John
D. Rockfeller, om de afaceri american care a avut un rol important în consolidarea industriei petrolifere. El era considerat „cel mai bogat american din toate timpurile și cea mai prosperă persoană din istoria modernă”, conform clasamentului „Top-ul celor mai bogați 10 oameni din toate timpurile”. (www.askmen.com) Astăzi, prin numeroase acțiuni filantropice, familia Rockfeller susține cercetarea în întreaga lume. Toate veniturile obținute la licitația din februarie au fost investite în acțiunile de caritate inițiate de Peggy și David Rockfeller.
Despre colecția Rockfeller, Ronald Lauder (co-fondatorul Neue Galerie din New York) spunea: „Este cea mai bună colecție dintre toate. Picasso, Manet, Monet, Derain… Orice lucrare am văzut în casele familiei Rockfeller reprezenta cel mai reușit exemplu din opera unui artist. Și tot el continuă: „Pentru mine, există trei categorii de artă: Oh!, Oh my! și Oh my God! La Rockfelleri totul este Oh my God!” Recordurile licitației au fost înregistrate de lucrările Fata cu coș înflorat de Pablo Picasso (115 milioane de dolari), Nuferi înfloriți de Claude Monet (aproape 85 milionae de dolari) și Odaliscă cu magnolii de Henri Matisse (80 de milioane de dolari).
Pe piața internațională, s-au stabilit cote noi pentru ariști precum: Joan Mitchell (expresionist-abstract, cu o vizibilitate sporită la Art Basel), David Hockney (lucrările au întrecut recordul de două ori în aceeași licitație, la Sotheby’s, stabilind un nou prag de 28,5 milioane de dolari) și Diego Riviera (lucrarea Rivalii realizată în 1931 a ajuns la 9,76 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasă lucrare a unui artist latino-american).
Tot în acest an, lucrarea Propped (1992) a făcut din artista britanică Jenny Saville „cea mai vândută artistă în viață din toate timpurile”. Jenny Saville este cunoscută pentru modul grotesc și brutal de a-și transpune personajele feminine, trâgând prin aceasta un semnal de alarmă asupra dominației masculine. Lucrarea Propped a obținut 12,4 milioane de dolari în octombrie la Sotheby‘s. În aceeași licitație, lucrarea Bogeyman (2010) a lui Adrian Ghenie s-a vândut cu 6,3 milioane de dolari, recordul artistului român fiind stabilit în 2016, la Christie’s (9 milioane de dolari pentru lucrarea Nickelodeon – 2008).

În România, liderul pe piața de artă continuă să fie Artmark, fără a avea vreun concurent notabil. După ce, în 2016, vânzările au trecut pragul psihologic de un million de euro (la Licitația de Iarnă din 20 decembrie 2016 s-au înregistrat vânzări de 1.370.000 milioane de euro, cu o rată de cumpărare de aproape 90%), la Licitația de Toamnă din 31 octombrie 2018 s-au făcut vânzări de 1.670.550 de euro (cifrele nu conțin și comisionul casei), cu o rată de adjudecare de peste 85%. Vedeta acestei licitații a fost o lucrare a lui Nicolae Grigorescu (Lot 55. Țărăncuță cu basma albă) estimată la 50.000-90.000 de euro. Portretul – care a făcut parte din colecția magistratului Lazăr Munteanu – a ajuns la suma de 340.000 de euro, fiind cea mai bine vândută lucrare de pe piața românească, după ce, în 2016, tot un ulei al lui Grigorescu atingea cota de 320.000 euro (Lot 103. Țărăncuțe de la fântână, lucrare provenită din colecția sculptorului Constantin Baraschi). Astfel, Nicolae Grigorescu își menține poziția de cel mai bine vândut artist de pe piața românească de artă, urmat de Ștefan Luchian și Theodor Aman.

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg